menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
16 november 2017

9 redenen waarom goede werknemers vertrekken (en hoe je dat kunt voorkomen)

Medewerkers verlaten niet hun baan, ze verlaten hun manager. Het goede nieuws is dat jij als manager dus ook volop mogelijkheden hebt om medewerkers voor je praktijk te behouden.
9 redenen waarom goede werknemers vertrekken (en hoe je dat kunt voorkomen)

Het is moeilijk om goede mensen vast te houden. We horen deze uitspraak vaak als een stelling. Wij zijn het echter maar gedeeltelijk met deze uitspraak eens. Waarom? Omdat wij denken dat medewerkers meestal niet hun baan, maar hun manager verlaten!

 

Dit betekent dat het vertrek van goede medewerkers eigenlijk dus ook vermeden kan worden. Het enige wat hiervoor nodig is, is dat jij je bewust bent van jouw rol als leidinggevende hierin. Kijk eens in de spiegel naar hoe jij je als leidinggevende opstelt.

 

Hieronder lees je 9 managementstijlen waarmee je medewerkers gegarandeerd heel snel de deur uit jaagt. Herken je jezelf in een of meer punten? Doe er dan wat aan!

 

1 Medewerkers te veel hooi op hun vork geven
Niets brandt je goede medewerkers zo af als ze structureel te hard te laten werken.
Het is echter verleidelijk om je goede mensen steeds weer voor alles in te zetten. Zo krijg je immers zaken voor elkaar. De keerzijde wordt hierbij vergeten; deze medewerkers krijgen het gevoel dat ze gestraft worden voor hun excellente prestaties. Onderzoek toont verder aan dat het structureel te veel laten werken van mensen contraproductief werkt: wanneer de werkweek uit meer dan 50 uur bestaat, daalt de productiviteit per uur substantieel.

 

2 Niet erkennen van bijdragen en onvoldoende belonen van prestaties
De kracht van een schouderklopje wordt immens onderschat. Zeker bij je topmensen die vaak intrinsiek gemotiveerd zijn. Iedereen houdt van complimentjes en zeker de mensen die iedere keer weer alles geven voor een goed resultaat. Als manager moet je daarom met deze mensen het gesprek aan gaan om te horen waarvóór ze het doen en welke ‘beloning’ voor hen belangrijk is. Voor de een is dat bijvoorbeeld salarisverhoging, voor de ander het erkennen van zijn of haar prestaties.

 

3 Relatie met de baas
Meer dan de helft van de medewerkers die weggaat, doet dat vanwege de relatie met hun baas. Excellente managers weten hoe ze een balans aanbrengen tussen professionaliteit en menselijkheid. Dit zijn de managers die het succes van hun medewerker vieren, (persoonlijk) met hem meeleven in moeilijke tijden en die hun mensen op een positieve wijze uitdagen.

 

4 Afspraak is afspraak?
Het doen van beloftes plaatst je als manager op de flinterdunne lijn tussen je mensen blij maken en je mensen zien weggaan. Wanneer je je te allen tijde aan je afspraken houdt, groei je in de ogen van je medewerkers omdat je er blijk van geeft dat je te respecteren en te vertrouwen bent. Wanneer je je echter niet aan je afspraken houdt kom je over als onbetrouwbaar, onverschillig en respectloos. Zeg nou zelf; zou jij voor zo’n baas willen werken?
Daarbij komt nog eens; wanneer de baas zich al niet aan zijn afspraken houdt, waarom zouden zijn medewerkers dat dan wél doen?

 

5 De verkeerde mensen aannemen en belonen
Goede medewerkers willen werken met gelijkgestemde professionals. Wanneer managers nieuwe medewerkers aannemen die eigenlijk ‘onder de maat’ presteren, is dat een stevige demotiverende factor voor de mensen die met deze nieuwelingen moeten werken. De verkeerde mensen bevorderen is nog veel erger!
Wanneer je als medewerker voortdurend goed presteert maar bij een promotie wordt gepasseerd ten gunste van iemand die zich met mooie praatjes op die plek manoeuvreert, is er eigenlijk geen grotere belediging denkbaar. Niet vreemd dat goede mensen dan weggaan.

 

6 Geen plek voor passie
Medewerkers met talent hebben passie voor hun vak. De mogelijkheid om die passie uit te leven zorgt ervoor dat zowel hun voldoening in het werk, als ook hun productiviteit stijgt. De angst van veel managers dat medewerkers zo hun productiviteit en focus verliezen, is hierbij ongegrond. Onderzoek laat zien dat mensen die hun passie kunnen uitleven in een flow terechtkomen. En mensen in een flow zijn vijf keer productiever!

 

7 Ontwikkelen? Hoezo?
Te veel managers verzuimen om hun mensen te ontwikkelen door met name vertrouwen, autonomie en empowerment te bieden. De mensen moeten dit dan uit zichzelf halen. Goede managers hebben voortdurend aandacht voor hun mensen door te luisteren en goede feedback te geven. Juist bij getalenteerde medewerkers is het belangrijk steeds te zoeken naar gebieden waarop ze zich verder kunnen ontwikkelen. Je beste mensen willen feedback! Het is jouw taak als manager om ze dat te geven, anders gaan ze zich vervelen of worden zelfvoldaan.

 

8 Onvoldoende ruimte voor creativiteit
De meest getalenteerde medewerkers zijn altijd op zoek naar verbetering en vernieuwing. Wanneer je deze mogelijkheden om wat voor reden dan ook wegneemt, zijn ze snel uitgekeken op hun werk. Je beperkt en frustreert bovendien niet alleen je medewerkers maar ook jezelf en je organisatie!

 

9 Wanneer je je mensen niet intellectueel uitdaagt…
Grote leiders dagen hun medewerkers uit om zaken te realiseren die in eerste instantie onmogelijk lijken. In plaats van gewone saaie doelen te stellen, stellen zij doelen die hun mensen uit hun comfortzone halen en doen er vervolgens alles aan om hun mensen daarin te laten slagen. Medewerkers die functioneren op de automatische piloot, gaan op den duur weg. Ze zoeken een andere baan die hun intelligentie prikkelt en uitdaagt.

 

Het ontwikkelen van je stijl van leidinggeven zal voorkomen dat je beste mensen onnodig hun biezen pakken. Natuurlijk is overal verloop, maar een goede manager vraagt zich bij elk vertrek af: “Had ik dit kunnen voorkomen door beter leiderschap?”


Goede medewerkers zijn trouw, maar hun talent geeft hen een breed spectrum aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je wilt er dus voor zorgen dat ze juist voor jou willen werken! Doe het dus voor je medewerkers en doe het vooral voor jezelf!

 

Succes!

Jos Luypaers, partner en trainer bij W2 Insight,  www.w2insight.nl. Tijdens het congres Praktijk Anno Nu geeft Jos een sessie over het vasthouden van goede werknemers. Een uitgelezen kans om jezelf als praktijkhouder/-manager en je team naar een hoger plan te tillen. 

Bronvermelding: voor dit artikel zijn we geïnspireerd geraakt door het boek ‘Emotional Intelligence 2.0’ van Greaves en Bradberry, alsmede de diverse publicaties hierover.
Geplaatst door: Maaike Heijltjes Maaike Heijltjes
hoofdredacteur

Lees meer over:
Leidinggeven
Gerelateerde artikelen
Open modal