Erasmus MC wil opleiding Tandheelkunde in Rotterdam

donderdag 10 maart 2022
timer 3 min
Tandartsopleiding

Foto: Shutterstock

Het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland baart Erasmus MC zorgen. Een vierde opleiding Tandheelkunde, in Rotterdam, kan helpen het tekort in deze regio te verminderen. In de Tweede Kamer lijkt steun te bestaan voor de vergroting van de capaciteit van de tandheelkundeopleidingen.

Vertegenwoordigers van de universiteit, bij monde van het Erasmus MC, zijn in gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), meldt Erasmus Magazine

Op dit moment zijn er opleidingen Tandheelkunde in Amsterdam, Nijmegen en in Groningen. Deze opleidingen nemen jaarlijks ruim driehonderd studenten aan, maar volgens berekeningen zouden dat er honderd meer moeten zijn om aan de huidige vraag te voldoen. Uitbreiden van het aantal plaatsen bij de huidige opleidingen is volgens het Erasmus MC geen goed idee, omdat uit de registratie van het KNMT blijkt dat veel tandartsen na hun opleiding in de eigen regio praktijk gaan houden. Hierdoor is het tekort aan tandartsen in Zuidwest-Nederland nijpender.

Onderzoek naar mogelijkheden

In januari vond er overleg plaats tussen het ministerie van OCW, het Erasmus MC en de drie bestaande tandartsopleidingen. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) was hierbij betrokken, samen met het Capaciteitsorgaan, dat de overheid adviseert over het aantal benodigde opleidingsplaatsen in de zorg. In het overleg is besloten om een werkgroep in te stellen met de bestaande opleidingen en het Erasmus MC, die de regionale situatie zal bekijken. De werkgroep moet ook de vraag beantwoorden of er niet alleen sprake is van een landelijk tekort maar ook van een regionaal verdeelprobleem. Het is de bedoeling dat deze werkgroep haar conclusies voor de zomer presenteert.

Pleidooi nieuwe opleiding

De wens om een nieuwe opleiding Tandheelkunde te starten in Rotterdam is weer actueel nadat tandartsen de noodklok luidden over het tandartstekort in de regio. Eppo Wolvius, hoogleraar Mondziekten aan het Erasmus MC, is initiatiefnemer van de lobby voor de nieuwe opleiding. Volgens hem gaat 30 tot 40 procent van de kinderen in Rotterdam niet naar de tandarts, met alle gevolgen van dien voor hun mondgezondheid ook op latere leeftijd. Hij hield daarom bij het bezoek van minister Robbert Dijkgraaf (OCW) in februari een pleidooi voor een eigenstandige opleiding Tandheelkunde in Rotterdam, in samenwerking met de TU Delft. Voor de opzet van de opleiding zou zo’n 20 miljoen euro nodig zijn.

Lees meer: 

Zeker doen, het tekort wordt steeds groter, mede omdat tandartsen geen 5 dagen per week meer willen werken, en vooral de dames, die ook voor de kinderen moeten zorgen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.