Fysiotherapeuten verwachten nog meer ex-Covid-patiënten voor behandeling

maandag 17 mei 2021
timer 3 min

Foto: Shutterstock

Zestig- tot vijfenzeventigduizend Nederlanders staan met langdurige coronaklachten onder behandeling van een fysiotherapeut. Dat blijkt uit een analyse van de Landelijke Database Fysiotherapie (LDF). ‘Het is duidelijk dat de zorg voor Covid-patiënten zich nu verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder’, zegt Guido van Woerkom, voorzitter van het KNGF, in het AD.

Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-Covid-patiënten hulp van een fysiotherapeut. Dat aantal is sinds de jaarwisseling ruim verdubbeld.

Toename

‘We zijn beduusd van deze cijfers’, reageert Guido van Woerkom. Volgens hem zal het aantal ex-Covid-patiënten dat fysiobehandeling nodig heeft nog verder toenemen. Veel mensen die tijdens de derde golf besmet geraakt zijn, moeten nog aankloppen voor hulp. Daardoor is de druk op de fysiotherapiepraktijken hoog. Patiënten hebben vaak langer en frequenter behandeling nodig dan reguliere patiënten, waarschuwt het KNGF.

Een behandeling duurt gemiddeld tachtig dagen, maar een behandelperiode van enkele honderden dagen is geen uitzondering, zegt het KNGF. De klachten variëren van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie hiervan.

Diverse klachten en herstelproces

Het is zoeken naar de juiste behandeling. ‘Er is een enorme verscheidenheid aan klachten, maar ook in het herstelproces. Normaal weet je als iemand binnenkomt meestal: dit kost zo- en zoveel behandelingen, en dan is dit het resultaat. Nu is er heel slecht een peil op te trekken’, aldus Van Woerkom.

De ervaring leert dat herstelproces stapje voor stapje gaat. Sommige fysiotherapeuten werken voor de behandeling van ex-coronapatiënten samen met ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten en psychologen.

Tijdelijke herstelzorgregeling

De beroepsvereniging roept het kabinet op de tijdelijke herstelzorgregeling waarmee deze behandelingen vergoed worden, te verlengen. Van Woerkom: ‘De cijfers tonen aan dat er nog heel veel fysiotherapie nodig is. Een regeling die al over drie maanden zou aflopen, zou enorm veel patiënten in de kou laten staan.’

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.