Grenzen stellen doe je zo

maandag 4 maart 2013
timer 4 min
Netjes en stimulerend leidinggeven is belangrijk. Maar met enige regelmaat moeten leidinggevenden ook bereid zijn om grenzen te stellen. Grenzen hebben als doel om schade te voorkomen; voor het individu zelf, voor anderen of voor de organisatie.

Dat grenzen stellen nodig is, klinkt als een open deur maar veel leidinggevenden hebben veel moeite met het stellen van grenzen.


Mensgericht leidinggeven

Douglas McGregor (1960) was één van de eersten die erop wees dat in het omgaan met mensen vaak de self-fulfilling prophecy van kracht is. Kort gezegd komt die erop neer dat mensen zich gaan gedragen zoals ze behandeld worden. Behandel  je personeel alsof ze ongemotiveerd, onverantwoordelijk, dom en onbetrouwbaar zijn dan zal de meerderheid zich na verloop van tijd zo gaan gedragen. Behandel je echter personeel alsof ze gemotiveerd zijn, bereid en in staat zijn om verantwoordelijkheid te dragen, getalenteerd en betrouwbaar dan wordt ook deze verwachting realiteit.


Deze boodschap is inmiddels goed doorgedrongen tot veel leidinggevenden. Zij streven naar een goede sfeer in hun organisaties, willen mensen ruimte bieden en ontwikkelen en hen betrekken bij beslissingen. Veel leidinggevenden zijn zeer geïnspireerd door concepten als mensgericht leiderschap, coaching en zelfs dienend leiderschap (Greenleaf, 2003). Ik wil over deze concepten en de bijbehorende filosofieën beslist niet cynisch doen.


Het nut en de attractie van ‘mensgericht’ leidinggeven staan buiten kijf. Het appelleert aan de idealen van vrijheid, rechtvaardigheid en democratie die velen van ons hoog in het vaandel hebben. Bovendien is het is aantoonbaar goed, zowel voor de betreffende individuen als voor de organisatie (zie onder andere Maister, 2001; Pfeffer, 1996 en Lawler, 2003). Het is dus niet verwonderlijk dat veel leidinggevenden mensgericht leiding willen geven en dit wordt ook van hen verwacht.


Mensgerichte leidinggevenden of krampachtige jaknikkers?

De mensgerichte stijl wordt geassocieerd met vriendelijkheid, tolerantie, kansenbiedend en stimulerend gedrag. Mensgerichte leidinggevenden zien het vaak als hun verantwoordelijkheid dat de sfeer in het team goed is, dat de relaties met medewerkers goed zijn en dat mensen tevreden over hun werk zijn.


Slaag je hier niet in dan ben je blijkbaar geen goede people manager. Corrigerend, eisend, controlerend en grenzen stellend gedrag is in de verdachte hoek gekomen.


Een leidinggevende die een discussie afkapt, kan geconfronteerd worden met: "Ik vind je manier van optreden heel demotiverend". En dat is voor de goedbedoelende mensgerichte leidinggevende een nogal stresserende uitspraak.


"Oei, ik slaag er niet in deze medewerker te motiveren!" Medewerkers oefenen nogal eens forse druk uit op leidinggevenden om zich vooral niet sturend en eisend op te stellen. Dit soort problemen heeft van nogal wat leidinggevenden een krampachtige jaknikker gemaakt (zie Wijchers, 1999). 


Grenzen stellen is onmisbaar

Leidinggevenden moeten het mandaat krijgen en zichzelf de ruimte geven om duidelijk en desnoods hard op te treden als de situatie erom vraagt. Een positief mensbeeld brengt niet met zich mee dat je vindt dat mensen nooit dingen doen die niet door de beugel kunnen of die niet passen. Medewerkers hebben recht op het stellen van grenzen.


Grenzen hebben als doel om schade te voorkomen. Schade voor het individu zelf, voor anderen of voor de organisatie. Veel grenzen zijn achter niet duidelijk voor iedereen.


Een leidinggevende zei me: "Het is van belang dat er duidelijkheid is en dat medewerkers ervaren DAT er grenzen zijn en WAAR die liggen. Bij de groei van mijn afdeling heb ik destijds zelf fouten gemaakt bij het leidinggeven aan nieuwe mensen, doordat ik allerlei dingen, die voor mij vanzelfsprekend waren, niet voldoende aan hen heb toegelicht en uitgelegd." 


Wanneer grenzen er zijn dan moet de leidinggevende ze tijdig aangeven. Wanneer iemand grensoverschrijdend gedrag vertoont dan moet de leidinggevende die persoon corrigeren. Wanneer het ene teamlid het andere teamlid tegenwerkt of beschimpt dan is de vrijheid van de één de onderdrukking van de ander. Spelregels zijn nuttig en onvermijdelijk.


De leidinggevende speelt een centrale rol in de naleving van de spelregels. De paradox is dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Wanneer egoïsten niet worden gecorrigeerd dan lijden anderen daaronder en komt van het ideaal van mensgerichtheid al met al toch niets terecht. Grenzen stellen is een onmisbaar onderdeel van mensgericht leidinggeven. 


Formuleren en handhaven van grenzen

Dit is zeker geen pleidooi voor een terugkeer naar vroegere tijden waarin de leidinggevende zich autoritair kon gedragen en geen enkele uitleg verschuldigd was. Maar dit is wel een pleidooi voor het formuleren van spelregels en grenzen en voor het mandateren van leidinggevende om deze te handhaven. Erken de ruimte van leidinggevenden om hun gezag uit te oefenen. En wel op een respectvolle manier. Dit wil zeggen dat niet de persoon wordt gekleineerd maar dat het gedrag wordt gecorrigeerd.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Grenzen stellen doe je zo

Meer artikelen met dit thema

Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde

26 jan om 14:44 uurtimer3 min
Politiek Den Haag lijkt steeds meer doordrongen van de noodzaak om het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde uit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

23 jan om 14:42 uurtimer3 min
Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe…
Lees verder »
Tandarts Ron Steenkist met teamleden (Foto: Martine Sprangers, 2022)
mic_external_onInterview

Tandarts Ron Steenkist en de strategieën voor ‘een dreamteam’: ‘Stel de menselijke behoeften centraal’

2 dec 2022 timer4 min
Ron Steenkist is een gedreven tandarts die al bijna veertig jaar een praktijk runt in Amsterdam Zuidoost. Hij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Personeelsmarketing bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Waarom is uw praktijk leuker en beter?’

21 nov 2022 timer3 min
Nieuwe en goede collega’s vinden voor de praktijk wordt steeds lastiger. De krappe arbeidsmarkt leidt tot veel…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Daan Spanjersberg (Werkgevers Fysiotherapie): ‘Het fysiotarief moet eigenlijk 20-25 procent omhoog’

10 nov 2022 timer5 min
Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) luidt de noodklok vanwege de tarieven die Zorg en Zekerheid als eerste…
Lees verder »
Ja ik wil werken in de zorg
person_outlineBlog

In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

10 nov 2022 timer5 min
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Sule Karagan bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Arbeidsvoorwaarden moeten transparanter en voorspelbaarder’

3 nov 2022 timer5 min
De nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden brengt veel nieuwe verplichtingen voor…
Lees verder »