LHV: ‘Hulp aan patiënten met schulden schiet nog tekort’

maandag 14 juni 2021

Foto: Shutterstock (De afgebeelde arts komt niet in het artikel voor).

Door de coronacrisis kampen mensen met financiële stress en dat leidt tot fysieke klachten als angststoornissen, depressies, hoofdpijn en slapeloosheid. De Haagse huisarts Güven Yildiz schat dat ze 20 procent meer gezondheidsklachten door financiële stress ziet sinds corona. Volgens de LHV zijn er tekortkomingen bij de hulp van huisartsen aan patiënten met schulden.

Güven Yildiz, die praktijk houdt in de Haagse Schilderwijk, zegt tegen de NOS dat de klachten ernstiger worden. Veel van haar patiënten hebben geen vast werk. Ze noemt angststoornissen en depressies als ziektebeelden die ze steeds vaker tegenkomt. ‘Ze leiden tot onder meer hoofdpijn, spanningen en niet kunnen slapen. Als na twee of drie consulten duidelijk wordt dat er geen directe lichamelijke oorzaken aan te wijzen zijn, begin ik te vragen naar de financiën. Maar soms zegt versleten ondergoed al genoeg, of een bh die al lang vervangen had moeten worden.’ 

Boemerangeffect

Volgens de organisatie Wijzer in Geldzaken, dat op initiatief van het ministerie van Financiën voorlichting geeft, is sprake van een boemerangeffect: een gezondheidscrisis (corona) die een economische crisis in de hand werkt, die weer een nieuwe gezondheidscrisis uitlokt. 

Dat geldzorgen vaak tot gezondheidsklachten leiden, is allang bekend. Het thema krijgt weer aandacht nu van verschillende kanten door de coronacrisis een 'boeggolf van schuldenproblematiek' wordt voorspeld. Vooral flexwerkers en zzp’ers die minder uren kunnen werken, kampen met zorgen vanwege hun financiële situatie. 

Hoe verhelpen of voorkomen?

Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken verwacht een grote toename van schuldproblemen als de coronasteunpakketten uit de lucht zijn. Zijn ministerie vindt het hoog tijd om nu te kijken hoe gezondheidsklachten die met geldzorgen samenhangen het best verholpen kunnen worden, of helemaal voorkomen kunnen worden.
Gemeentelijk loket in gezondheidscentrum

Huisarts Güven Yildiz wil het liefst een loket van de gemeente in het gezondheidscentrum hebben. Ze heeft onvoldoende tijd om tijdens een consult van tien minuten de financiële problemen van haar patiënten te bespreken. Bovendien hebben de patiënten meestal problemen op meerdere terreinen. 

LHV: ‘Sprake van tekortkomingen’

Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) ziet op dit vlak tekortkomingen. ‘Bij de hulp aan patiënten met schulden is het de taak van de huisarts om ze op weg te helpen richting hulpverlening in het sociale domein’, zegt een LHV-woordvoerder. ‘Een telefoonnummer van een loket in de wijk met een welzijnswerker die je kent en die de patiënt verder helpt is belangrijk. Maar dat is lang niet overal beschikbaar.’

Proefproject om geldzorgen te bespreken

Het ministerie van VWS onderkent het probleem en ondersteunt met een proefproject in 26 gemeenten huisartsen met een handleiding om geldzorgen bespreekbaar te maken en een e-learningmodule. 

Ook kijkt het ministerie naar het aanpassen van de accreditatie voor huisartsen. Als aankomende artsen zich willen verdiepen in het signaleren van geldstress en het doorverwijzen naar hulp bij schulden, zouden daar studiepunten tegenover kunnen komen te staan.

Links: 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.