Ongeruste huisartsen: ‘Vaccineren levert vijf tot tien keer meer werk op maar reguliere zorg moet doorgaan’

maandag 15 maart 2021

Huisartsen spelen een belangrijke rol bij het vaccineren. Ze gaan in totaal zo'n 4,5 miljoen Nederlanders vaccineren. Dat kost meer inspanning, tijd en geld dan verwacht. Een praktisch probleem is dat veel praktijken te klein behuisd zijn. De huisartsen willen daarom ondersteuning bij de uitvoering, zoals het regelen van een alternatieve ruimte.

Dat meldt de NOS. Overigens is het inenten met het AstraZeneca-vaccin tijdelijk stopgezet uit voorzorg, vanwege meldingen van trombose na een prik. Dat maakte minister Hugo de Jonge (VWS) bekend.

Veel huisartsen zijn kritisch en ongerust over hun rol in de vaccinatiestrategie. Het vaccineren levert hen vijf tot tien keer meer werk op, door administratieve rompslomp als registratie, de gezondheidscheck, de wachttijd en afstandsregels. En dat drukt op de reguliere zorg, die gewoon doorgaat.

Reguliere zorg niet afschalen

‘De reguliere zorg mag niet afgeschaald worden, omdat we moeten vaccineren. Daar wringt het’, zegt huisarts Jeroen van Breemen uit Breda. Deze huisarts ziet het belang van het snel vaccineren, maar in de praktijk ligt alles stil als zijn team alles moet inrichten voor het zetten van de prik.  

Gymlokaal huren

De huisartsen noemen een praktisch probleem: veel huisartsenpraktijken blijken te klein behuisd, omdat gevaccineerde personen na de prik 15 minuten moeten blijven ter observatie. Als je als praktijk een flink aantal patiënten wil vaccineren op één dag, dan zit de wachtruimte zo vol. De meeste praktijken prikken daarom op zaterdagen op GGD-locaties, of huren zelf bijvoorbeeld een gymlokaal.

Financiële vergoeding

Per prik krijgt een huisarts 21 euro vergoed. Van die financiële vergoeding moeten de huisartsen alles betalen: van de ruimte tot gemaakte overuren of waarnemingen door collega-huisartsen.

Prikevents

Vanaf mei is het de bedoeling dat grote aantallen mensen tijdens speciale prikevents gevaccineerd worden. Vanaf dan worden er grote leveringen vaccin verwacht. De GGD's kunnen opschalen tot maximaal 1,5 miljoen prikken. En als er voldoende vaccin is, dan kunnen huisartsen maximaal 250.000 prikken per week zetten.

Ondersteuning in de uitvoering

De huisartsen hebben vorige week hun zorgen besproken met het RIVM op een ledenraad.
Ze willen ondersteuning in de uitvoering, vooral bij het regelen van alternatieve locaties voor te krappe praktijkruimtes. Bovendien willen de huisartsen een zo groot mogelijke levering van batches vaccin per praktijk. De kleine plukjes die nu per keer geleverd worden, hebben volgens de huisartsen een grote impact en vragen naar verhouding veel inzet.

LHV: huisartsen ontzorgen

De boodschap van huisartsen is helder, zegt voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging. ‘Hoe beter huisartsen weten waar ze aan toe zijn en hoe groter de groep die ze op een moment kunnen vaccineren, hoe beter de vaccinaties zijn te organiseren naast de andere patiëntenzorg. En wij en de overheid kunnen een hoop doen om hen in de organisatie zo goed mogelijk te ontzorgen.’

Foto: Shutterstock

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.