Online inzage patiëntendossier: meer regeldruk en e-consulten

woensdag 9 juni 2021
timer 4 min
Ruim driekwart van de huisartsenpraktijken geeft aan dat zij in 2020 gestart zijn met het aanbieden van online inzage in het medisch dossier voor patiënten. Ruim een derde van de praktijken verklaart dat de eerste ervaringen overwegend positief zijn, maar 44% zegt ook dat administratieve handelingen zijn toegenomen.

Dit blijkt uit een survey-onderzoek van het Nivel, IQ healthcare en de Universiteit Maastricht dat is uitgevoerd in het kader van het OPEN-programma. Sinds juli 2020 zijn huisartsen wettelijk verplicht om patiënten elektronische inzage in hun medische gegevens aan te bieden. Dit gebeurt voornamelijk online, met behulp van een patiëntenportaal.

Administratie en e-consulten nemen toe

Van de respondenten gaf 44% aan dat het aantal administratieve handelingen en het aantal e-consulten is toegenomen door online inzage. Voor zo’n 60% van de praktijken nam de tijdsbelasting voor huisartsen en doktersassistenten toe of bleef gelijk. Het aantal consulten in de praktijk en het aantal doorverwijzingen is vooral gelijk gebleven, ondanks het aanbieden van online inzage.

Impact op werkbelasting

Het OPEN-programma helpt huisartsen(praktijken) bij online inzage voor patiënten en werkt daarbij samen met regionale coalities. In opdracht van OPEN heeft het Nivel onderzocht via een online vragenlijst, de eerste ervaringen met het aanbieden van online inzage en welke impact het heeft op de werkbelasting in de praktijk.

Bijna alle ondervraagde huisartsenpraktijken (88%) regelen de online inzage in samenwerking met het OPEN-programma. Slechts een klein deel (2%) biedt dit op eigen initiatief aan, buiten het OPEN-programma om, en 10% van de praktijken past geen online inzage toe, maar geeft aan dat wel van plan te zijn. Ruim driekwart van de praktijken die online inzage aanbieden, is in 2020 gestart.

Nog geen mening 

Een groot aantal respondenten heeft zich nog geen mening kunnen vormen over de eerste ervaringen met online inzage in het medisch dossier door patiënten. Ook over de eerste ervaringen van hun collega’s of patiënten konden zij nog weinig zeggen. Dit is te verklaren door de beperkte ervaring met online inzage: het percentage respondenten dat ‘weet (nog) niet’ invulde, is het hoogst voor praktijken die in 2021 zijn gestart met het aanbieden van online inzage, en ligt aanzienlijk lager voor praktijken die vóór 2021 zijn begonnen. De praktijken die al wel de eerste ervaringen konden delen, gaven veel vaker aan overwegend positief dan overwegend negatief te zijn, vooral de praktijken die hier al langer ervaring mee hebben.

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.