Quin Dokters stoot huisartsenpraktijken weer af

maandag 23 augustus 2021
timer 4 min

Foto: Olivier Molenkamp

Quin Dokters heeft de koers radicaal gewijzigd en is bezig de eigen huisartsenpraktijken te verkopen. Het bedrijf gaat zich voortaan alleen op het digitale platform richten. De digitale zorgaanbieder wil de huisartsen ontzorgen en patiënten meer inzicht en regie geven over hun zorg via een app en een digitaal platform. Door onder meer capaciteitsproblemen is hier niets van terechtgekomen. Ook waren de patiënten erg ontevreden over de lange wachttijden.

Quin nam eerder vijf praktijken met in totaal tien vestigingen over in Amsterdam, Enschede, Puttershoek, Ridderkerk en Spijkenisse. Daar wilde het een digitaal platform uitrollen dat de huisartsenzorg eenvoudiger en effectiever moest maken. Dat gebeurt met een app, met een symptoomchecker, en een platform dat de informatie-uitwisseling organiseert tussen huisarts en patiënt gedurende het zorgproces.

Vooral het tekort aan huisartsen en waarnemers, de oplopende zorgvraag en andere problemen in de overgenomen praktijken heeft Quin naar eigen zeggen de das omgedaan. ‘De combinatie corona en de daaruit voortgekomen (uitgestelde) zorgvragen en het vaccinatieprogramma hielpen niet mee, waardoor uiteindelijk de wachttijden binnen enkele praktijken opliepen. Wij zagen hierdoor in hoe groot de problemen zijn waar de huisartsensector voor staat’, verklaarde Olivier Molenkamp, manager director van Quin Dokters, tegenover Zorgvisie (‘Problemen Quin dwingen tot verkoop huisartsenpraktijken’). 

Onrust

Deze zomer ontstond onrust onder patiënten en huisartsen, vooral bij de locaties in Amsterdam. In diverse media verschenen berichten over de problemen. Zo konden patiënten heel lastig een afspraak maken met hun huisarts of werden niet teruggebeld. De praktijken konden onvoldoende waarnemers vinden. Zilveren Kruis en de Inspectie bemoeiden zich ermee en de praktijken in Amsterdam waren zelfs enige dagen gesloten.

Veel kritiek

Vanaf de start van de startup, opgericht door Bart Malenstein, voormalig CEO van Bergman Clincs, klinkt er kritiek op de verregaande digitalisering van de huisartsenzorg die Quin voor ogen heeft. Die zou de kernwaarden van het huisartsenvak te grabbel gooien en de menselijke maat zou zoek zijn. Ook zou de opzet niet werken als verdienmodel. Huisartsen zijn bang dat Quin gaat handelen in zorgdata. Daarnaast kijkt de beroepsgroep kritisch naar het werken met kunstmatige intelligentie. 
Volgens Molenkamp zijn er vanaf het begin misvattingen geweest over Quin. De vraag is of het bedrijf er nog in slaagt huisartsen aan zich te binden. Veel huisartsen beschouwen het initiatief als mislukt. Quin wil de operationele praktijkvoering overdragen aan partners en zich weer richten op het digitale platform. Dat wordt verder ontwikkeld en in licentie aangeboden aan huisartsen in heel Nederland.

Meer lezen:

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.