Tariefswijzigingen tandheelkunde in 2022

dinsdag 4 januari 2022

Foto: Shutterstock

De tarieven zijn gewijzigd en als het goed is ligt het nieuwe boekje met de tarieven voor de mondzorg 2022 naast je computer. Je kunt je kennis testen met een korte quiz over de tarieven 2022. Klik hier voor de quiz. Er is een flink aantal tarieven gewijzigd qua nummering of voorwaarden. Het is dus even goed opletten geblazen.

De tarieven in de tandheelkunde worden bepaald door een aantal punten en de puntwaarde. De nieuwe puntwaarde is 2,37% hoger, waardoor de meeste tarieven zijn gestegen. Implantologie en orthodontie kennen een eigen indexatie. Niet ieder tarief heeft een puntenaantal, dat zijn de tarieven die alleen op kosten betrekking hebben, zoals de E04.

Wijzigingen in het C hoofdstuk

Het hoofdstuk over controle en diagnostiek is flink aangepakt. Dit resulteert in een aantal nieuwe tarieven, maar ook een aantal beperkingen in de toepassing van een oud tarief.

Het C hoofdstuk bestaat nu uit twee onderdelen. Onderdeel A zijn de consulten en die gaan meteen van start met een nieuw tarief voor de intake van een nieuwe patiënt: de C001. 
Een nieuwe patiënt vergt extra aandacht en dat heeft op deze manier een plek gekregen. Tandartsen die hier voorheen de C28 voor gebruikten, lopen tegen een beperking aan. De nieuwe code voor C28 is C012; echter de omschrijving is flink aangescherpt.

De C012 staat in onderdeel B (Diagnostisch onderzoek) en heeft nu als omschrijving: ‘uitgebreid onderzoek ten behoeve van het integrale behandelplan’. In de verdere omschrijving staat wat je daar precies voor moet doen, namelijk afwijkingen aan harde en zachte weefsels en tandheelkundig werk vastleggen en bespreken. 

Wie schrijft, die blijft is de tendens, ook in de mondzorg. Het goed en effectief alles vastleggen in het dossier wordt ieder jaar belangrijker.

Nieuw is de code voor de second opinion (C011). De code voor de medische anamnese is omgenummerd naar C010, maar ook daar geldt dat de omschrijving weinig ruimte biedt voor het declareren ervan. Dat is wel in lijn met de uitspraken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in het afgelopen jaar.

De omschrijving van zowel de V94 als de V84 is aangepast, zodat de strijd over het gebruik van deze code in het front nu ook definitief beslecht is. Er staat expliciet bij dat deze codes niet alleen bruikbaar zijn voor kiezen met 2 knobbels of meer, maar ook voor voortanden waarbij beide hoeken in de vulling meegenomen worden.

Het P hoofdstuk is ook uitgebreid op de schop genomen. Veel verouderde codes zijn verwijderd en een aantal verschillen zijn samengevoegd. De afdruk met randopbouw en zonder opbouw zijn nu verenigd in één nieuw tarief.

Ook de toeslag voor spoed is teruggebracht naar één code. De avonden in de weekenddienst kun je dus niet meer met twee aparte toeslagen declareren, maar nog maar met één.
Al met al is er flink wat veranderd in het tarievenboekje.

Je kunt ook het webinar van Dentiva over de tarieven 2022 terugkijken. Dan ben je in 1 uur weer helemaal bijgepraat! Klik hier om het webinar terug te kijken.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.