UWV stelt tandarts in gelijk na bezwaar tegen vaststelling NOW

donderdag 6 mei 2021
timer 2 min
tandarts
Een tandarts die bezwaar aantekende tegen de definitieve vaststelling van de toegekende NOW-subsidie is door het UWV in het gelijk gesteld. De uitkeringsinstantie liet de incidentele bonussen alsnog buiten beschouwing.

Beroepsvereniging KNMT (https://knmt.nl/home-page ) raadde leden eerder aan bezwaar aan te tekenen tegen een onterechte afrekening van de NOW 1.0. Dit nadat minister Koolmees in antwoord op kamervragen suggereerde dat het UWV de onbedoelde effecten in een bezwaarprocedure zou kunnen beperken of corrigeren. 

Forse correctie 

Zo'n onbedoeld effect kan zich voordoen als een praktijkhouder in januari 2020 een bonus, of een andere vorm 'incidenteel loon', aan één of meerdere werknemers heeft uitbetaald. Bij het berekenen van de definitieve NOW-subsidie vergelijkt het UWV de loonsom van januari 2020 namelijk met de loonsom in de periode maart, april en mei 2020. 

Bij een lagere loonsom in die maanden veronderstelt het UWV dat de werkgever het personeel niet in dienst heeft gehouden en/of doorbetaald en dat een te hoge NOW-subsidie is uitbetaald. Ze past dan een korting toe op de definitief toe te kennen subsidie.   

UWV geeft tandarts gelijk  

Dit overkwam een tandarts, die hierop met tips van de beroepsvereniging bezwaar aantekende tegen het besluit van het UWV. In zijn bezwaarschrift voerde de praktijkhouder aan dat de correctie in verband met een dalende loonsom ten onrechte was toegepast, omdat van een loonsomdaling geen sprake was. Hij had aan alle verplichtingen van de regeling voldaan en er was conform de doelstelling van de NOW geen sprake van het verlies van werkgelegenheid.  

Het UWV stelde de praktijkhouder in het gelijk en liet de incidentele bonussen alsnog buiten beschouwing, waardoor de correctie niet meer werd toegepast. 'U heeft in de loonaangifte de uitbetaalde bonussen als bijzondere beloning opgegeven. Dit betekent dat wij de berekening van de definitieve tegemoetkoming NOW de uitbetaling van de bonussen van 2019 uit de loonsom van januari 2020 filteren.' 

Link: Tandarts maakt met succes bezwaar tegen vaststelling NOW 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.