Innovatie Platform Fysiotherapie: Innoveren als voorwaarde voor fysio-organisaties

woensdag 23 juni 2021
timer 4 min
Innovatieve fysiotherapie

Foto: Shutterstock

Het Innovatie Platform Fysiotherapie is sinds begin dit jaar live. Communities werken hier aan innovatie, waarbij zowel patiënten als fysiotherapie-organisaties centraal staan. Patiënten, omdat deze de beste zorg verdienen binnen de eigen omgeving. En organisaties, omdat deze veel innovatieve ideeën hebben die niet altijd tot volle wasdom komen. Het Innovatie Platform Fysiotherapie matcht publiek-private partners met fysiotherapiepraktijken en -coöperaties om de innovatie te versnellen. Hoe werkt dat?

Innoveren als (ontbrekende) voorwaarde

Er is nationaal en internationaal relatief weinig bekend over innovatie op organisatieniveau. En dat is zonde omdat innovaties pas realiteit kunnen worden als ze echt landen op de werkvloer. Wanneer kennis hierover ontbreekt, leidt dit tot vertraging van de innovatie. Wel wordt steeds duidelijker dat de innovatiekracht van een organisatie een belangrijke voorwaarde is voor resultaat. Bijvoorbeeld voor de kwaliteit van behandelaanbod, patiënttevredenheid en financiële gezondheid van de organisatie.

Hoe werkt het Innovatie Platform Fysiotherapie?

In de IPF Matchmaking-omgeving worden organisaties met innovatiekracht gekoppeld aan elkaar en aan publieke of private partners. Partners in de IPF Matchmaking-omgeving willen de innovatie versnellen. Landelijke, regionale en lokale vragen rond beleid, onderzoek en zorg kunnen versneld worden omgezet in concrete daden met impact.  

Om te bepalen of een organisatie tot de IPF Matchmaking-omgeving kan toetreden, biedt het platform een online test die de organisatie zelf invult. Dit wordt gedaan door het management, de fysiotherapeuten en de front- en backoffice. Zo ontstaat een 360 graden-indruk van de organisatie- en innovatiekracht. Daarnaast is er een online audit waarvoor het uploaden van een aantal bewijsstukken wordt gevraagd. Als bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk de audit succesvol doorloopt, ontvangt zij het IPF Partner Vignet. Je bent dan IPF Partner en krijgt toegang tot de IPF Matchmaking-omgeving.

Voorbeeld innovatie project: BiBoZ

Binnen de IPF Matchmaking-omgeving heeft het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van de Hogeschool Leiden het project ‘Blijf in Beweging ondersteuning Zorgprofessionals’ (BiBoZ) als innovatie-idee ingebracht. Het betreft een samenwerking met de Hogeschool Leiden,  De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. De centrale vraag binnen het project is: hoe zorg je dat cliënten na afloop van een zorgtraject duurzaam gezond blijven bewegen? In co-creatie met professionals, cliënten en studenten is een methodiek ontwikkeld waarmee zorgprofessionals, tijdens de consulten, hun cliënten op maat kunnen ondersteunen in het bereiken van duurzaam gezond beweeggedrag.

Beweegzorg wordt steeds belangrijker. Mensen blijven langer thuis wonen en de druk op de zorg wordt steeds groter. Van belang is dat mensen zelf weten hoe ze gezond kunnen blijven en hun klachten kunnen aanpakken of verminderen. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals zich meer op die grens van zorg en preventie gaan richten. Die grens opzoeken is zeer innovatief.

Vervolg project: BiBoZ-DPF

Op dit moment is de BiBoZ-methode theoretisch goed onderbouwd en getest en wordt ingezet op een vervolgproject: BiBoZ-DPF. Hierbij staat DPF voor Dagelijkse Praktijk Fysiotherapie. Het Innovatie Platform Fysiotherapie selecteert voor dit project fysiotherapie-organisaties met innovatiekracht. Naast de betrokken kennisinstellingen zorgt private partner Zorg1 voor een omgeving met innovatieve financieringsmodellen voor fysiotherapie. Juist deze publiek/private combinatie legt extra gewicht in de schaal bij de subsidieaanvraag van het BiBoZ-DPF project.

Geïnteresseerd in deelname?

De BiBoZ-methode wordt gefaseerd geïmplementeerd in zes organisaties onder begeleiding van de onderzoekers. Daarbij wordt gaandeweg geleerd en doorontwikkeld op basis van de methodiek van actieonderzoek. De organisaties en onderzoekers werken daarbij samen in een leergemeenschap. Het eindproduct is een generieke methode inclusief implementatiestrategie, praktijkgericht beschreven, theoretisch onderbouwd en geëvalueerd. En niet onbelangrijk: een methode die nauw aansluit bij de dagelijkse praktijkuitvoering van de eerstelijns fysiotherapie. Deelname aan dit project zorgt er voor dat een organisatie of praktijk voorop loopt op de grens van zorg en preventie.

Kan mijn organisatie meedoen?

De inschrijving voor het BiBoZ-DPF project is nog open. Wil je meer weten over het verloop van het project? Of er actief onderdeel van uitmaken? Meld je dan snel aan. Als IPF-partner kun je in de IPF Matchmaking omgeving actief deelnemen aan het project. Kijk voor de mogelijkheden op de site van het Innovatie Platform Fysiotherapie.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar het Innovatie Platform Fysiotherapie (info@innovatieplatformfysiotherapie.nl) of ga naar de website (www.innovatieplatformfysiotherapie.nl). Innovatie Platform Fysiotherapie en MedischOndernemen werken sinds kort samen, waarbij MO als mediapartner optreedt.  

  • Rutger IJntema. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Promovendus/Hogeschooldocent Hogeschool Utrecht.  Lectoraat Financieel-Economische Innovatie en Lectoraat Innovatie van Beweegzorg. Rutger@innovatieplatformfysiotherapie.nl
  • Ron Haanschoten. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Praktijkhouder ADFYS Montfoort, voorzitter Het Gezonde Net, directeur Zorg1.Ron@innovatieplatformfysiotherapie.nl

(foto)(foto)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Reuse, reduce, refill: de slimme watertap van Aquablu is de trend van 2023 in de gezondheidszorg

14 mrt om 09:34 uurtimer2 min

Zero-sugar, wel heel veel vitamines en mineralen. Met de duurzame water dispensers van Aquablu kunnen…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Jetse Heun: ‘Door Buurtdokters meer tijd voor band met patiënten’

6 mrt om 13:16 uurtimer4 min
Jetse Heun, praktijkhouder van Huisartsenpraktijk Heun aan de Amsterdamse Bijlmerdreef, is sinds mei 2022…
Lees verder »
flash_onNieuws

Demondnietvergeten.nl: alle informatie over mondzorg voor kwetsbare ouderen op één website

28 nov 2022 timer4 min
Ouderen en mantelzorgers zijn zich meestal bewust van het belang van dagelijkse mondverzorging en mondgezondheid.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Bij innoveren hoort ook implementeren en heel veel leren

17 nov 2022 timer3 min
Komt dan nu eindelijk de digitale belofte los? Twintig jaar (!) geleden liet professor Van der Stelt zien dat…
Lees verder »
person_outlineBlog

Moeten ‘consultatiebureaus voor ouderen’ de preventieve rol van de huisarts overnemen?

7 nov 2022 timer5 min
Huisartsen opgelet! Als u hebt geïnvesteerd in goede praktijkondersteuning, in ouderenzorg en in toegankelijkheid…
Lees verder »
flash_onNieuws

Centrum Voor Bijzondere Tandheelkunde Midden-Brabant uitgeroepen tot ‘Tandartspraktijk van het Jaar’

1 nov 2022 timer3 min
Het Centrum Voor Bijzondere Tandheelkunde Midden-Brabant (CBT-MB) heeft de prijs voor beste tandartspraktijk van…
Lees verder »
Bart Wijnands (Fysiofiets)
mic_external_onInterview

'MOVE ON' bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Onderscheidend ondernemen in de fysiotherapie’

27 okt 2022 timer5 min
Ondernemende fysiotherapeuten kijken naar buiten: naar de wijk, naar de markt, naar de mogelijkheden om zichzelf…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Fysiopraktijk Anno Nu op 26 november: ‘Aanbieder of verzekeraar gedreven fysiotherapie? Wat heeft meer succes?’

25 okt 2022 timer5 min
Door het Integraal Zorgakkoord verandert de gezondheidszorg ingrijpend. Hierdoor zal ook de fysiotherapiepraktijk…
Lees verder »