Innovatie Platform Fysiotherapie: Innoveren als voorwaarde voor fysio-organisaties

woensdag 23 juni 2021
timer 4 min
Innovatieve fysiotherapie

Foto: Shutterstock

Het Innovatie Platform Fysiotherapie is sinds begin dit jaar live. Communities werken hier aan innovatie, waarbij zowel patiënten als fysiotherapie-organisaties centraal staan. Patiënten, omdat deze de beste zorg verdienen binnen de eigen omgeving. En organisaties, omdat deze veel innovatieve ideeën hebben die niet altijd tot volle wasdom komen. Het Innovatie Platform Fysiotherapie matcht publiek-private partners met fysiotherapiepraktijken en -coöperaties om de innovatie te versnellen. Hoe werkt dat?

Innoveren als (ontbrekende) voorwaarde

Er is nationaal en internationaal relatief weinig bekend over innovatie op organisatieniveau. En dat is zonde omdat innovaties pas realiteit kunnen worden als ze echt landen op de werkvloer. Wanneer kennis hierover ontbreekt, leidt dit tot vertraging van de innovatie. Wel wordt steeds duidelijker dat de innovatiekracht van een organisatie een belangrijke voorwaarde is voor resultaat. Bijvoorbeeld voor de kwaliteit van behandelaanbod, patiënttevredenheid en financiële gezondheid van de organisatie.

Hoe werkt het Innovatie Platform Fysiotherapie?

In de IPF Matchmaking-omgeving worden organisaties met innovatiekracht gekoppeld aan elkaar en aan publieke of private partners. Partners in de IPF Matchmaking-omgeving willen de innovatie versnellen. Landelijke, regionale en lokale vragen rond beleid, onderzoek en zorg kunnen versneld worden omgezet in concrete daden met impact.  

Om te bepalen of een organisatie tot de IPF Matchmaking-omgeving kan toetreden, biedt het platform een online test die de organisatie zelf invult. Dit wordt gedaan door het management, de fysiotherapeuten en de front- en backoffice. Zo ontstaat een 360 graden-indruk van de organisatie- en innovatiekracht. Daarnaast is er een online audit waarvoor het uploaden van een aantal bewijsstukken wordt gevraagd. Als bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk de audit succesvol doorloopt, ontvangt zij het IPF Partner Vignet. Je bent dan IPF Partner en krijgt toegang tot de IPF Matchmaking-omgeving.

Voorbeeld innovatie project: BiBoZ

Binnen de IPF Matchmaking-omgeving heeft het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van de Hogeschool Leiden het project ‘Blijf in Beweging ondersteuning Zorgprofessionals’ (BiBoZ) als innovatie-idee ingebracht. Het betreft een samenwerking met de Hogeschool Leiden,  De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. De centrale vraag binnen het project is: hoe zorg je dat cliënten na afloop van een zorgtraject duurzaam gezond blijven bewegen? In co-creatie met professionals, cliënten en studenten is een methodiek ontwikkeld waarmee zorgprofessionals, tijdens de consulten, hun cliënten op maat kunnen ondersteunen in het bereiken van duurzaam gezond beweeggedrag.

Beweegzorg wordt steeds belangrijker. Mensen blijven langer thuis wonen en de druk op de zorg wordt steeds groter. Van belang is dat mensen zelf weten hoe ze gezond kunnen blijven en hun klachten kunnen aanpakken of verminderen. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals zich meer op die grens van zorg en preventie gaan richten. Die grens opzoeken is zeer innovatief.

Vervolg project: BiBoZ-DPF

Op dit moment is de BiBoZ-methode theoretisch goed onderbouwd en getest en wordt ingezet op een vervolgproject: BiBoZ-DPF. Hierbij staat DPF voor Dagelijkse Praktijk Fysiotherapie. Het Innovatie Platform Fysiotherapie selecteert voor dit project fysiotherapie-organisaties met innovatiekracht. Naast de betrokken kennisinstellingen zorgt private partner Zorg1 voor een omgeving met innovatieve financieringsmodellen voor fysiotherapie. Juist deze publiek/private combinatie legt extra gewicht in de schaal bij de subsidieaanvraag van het BiBoZ-DPF project.

Geïnteresseerd in deelname?

De BiBoZ-methode wordt gefaseerd geïmplementeerd in zes organisaties onder begeleiding van de onderzoekers. Daarbij wordt gaandeweg geleerd en doorontwikkeld op basis van de methodiek van actieonderzoek. De organisaties en onderzoekers werken daarbij samen in een leergemeenschap. Het eindproduct is een generieke methode inclusief implementatiestrategie, praktijkgericht beschreven, theoretisch onderbouwd en geëvalueerd. En niet onbelangrijk: een methode die nauw aansluit bij de dagelijkse praktijkuitvoering van de eerstelijns fysiotherapie. Deelname aan dit project zorgt er voor dat een organisatie of praktijk voorop loopt op de grens van zorg en preventie.

Kan mijn organisatie meedoen?

De inschrijving voor het BiBoZ-DPF project is nog open. Wil je meer weten over het verloop van het project? Of er actief onderdeel van uitmaken? Meld je dan snel aan. Als IPF-partner kun je in de IPF Matchmaking omgeving actief deelnemen aan het project. Kijk voor de mogelijkheden op de site van het Innovatie Platform Fysiotherapie.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar het Innovatie Platform Fysiotherapie (info@innovatieplatformfysiotherapie.nl) of ga naar de website (www.innovatieplatformfysiotherapie.nl). Innovatie Platform Fysiotherapie en MedischOndernemen werken sinds kort samen, waarbij MO als mediapartner optreedt.  

  • Rutger IJntema. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Promovendus/Hogeschooldocent Hogeschool Utrecht.  Lectoraat Financieel-Economische Innovatie en Lectoraat Innovatie van Beweegzorg. Rutger@innovatieplatformfysiotherapie.nl
  • Ron Haanschoten. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Praktijkhouder ADFYS Montfoort, voorzitter Het Gezonde Net, directeur Zorg1.Ron@innovatieplatformfysiotherapie.nl

(foto)(foto)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Fysio-organisaties met een gevarieerd netwerk zijn innovatiever'

13 jul om 11:04 uurtimer5 min
Samenwerking tussen fysiotherapie-organisaties en andere zorgaanbieders wordt vaak genoemd als voorwaarde voor…
Lees verder »

Sander Grauwen (Weidezicht Mondzorg): ‘Samenwerken en innoveren zijn onze absolute speerpunten’

7 jul om 15:00 uurtimer4 min

Sander Grauwen is samen met collega Arjan Splinter praktijkhouder van Weidezicht Mondzorg, met twee praktijken…

Lees verder »

Dental Expo mikt op balans tussen klinische kant en ‘human factor’

7 jul om 14:30 uurtimer3 min
De tiende editie van Dental Expo vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 oktober in de RAI Amsterdam. ‘Het is dé…
Lees verder »

Vakbeurs Dental Expo zet 'mens achter de functie' in de schijnwerpers

9 jun om 14:15 uurtimer4 min
Dental Expo, de vakbeurs voor de totale mondzorg in RAI Amsterdam, vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 oktober.…
Lees verder »
 Stan Geurts www.dehulpdokter.nl
mic_external_onInterview

Stan Geurts over De Hulpdokter: ‘Minder second opinions, meer therapietrouw en een efficiëntere gang door de zorg’

2 jun om 11:30 uurtimer5 min
Arts Stan Geurts nam het initiatief tot De Hulpdokter, een online platform waarmee patiënten extra begeleiding…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan-Erik de Wildt over het initiatief Familiedokters: ‘We zorgen voor families, maar voor praktijkhouders zijn we ook familie’

3 mrt om 11:38 uurtimer5 min
Familiedokters, een nieuwe huisartsenorganisatie in zuidwest Nederland, is een initiatief van de huisartsen Jasper…
Lees verder »
flash_onNieuws

Raad van Advies MedischOndernemen: ‘Deel kennis over innovaties, samenwerking en goede praktijkvoorbeelden’

3 mrt om 10:00 uurtimer6 min
Wat zijn de belangrijkste trends en innovaties in de eerste lijn en in uw beroepsgroep? Met welke factoren en…
Lees verder »

‘Second opinion light’: verhoogt de kwaliteit van zorg en verlaagt de zorgkosten

2 mrt om 11:45 uurtimer5 min
Een light variant van de second opinion zal naar verwachting de behoefte vervullen van de meeste patiënten die een…
Lees verder »