Innovatie Platform Fysiotherapie: Innoveren als voorwaarde voor fysio-organisaties

woensdag 23 juni 2021
timer 4 min
Innovatieve fysiotherapie

Foto: Shutterstock

Het Innovatie Platform Fysiotherapie is sinds begin dit jaar live. Communities werken hier aan innovatie, waarbij zowel patiënten als fysiotherapie-organisaties centraal staan. Patiënten, omdat deze de beste zorg verdienen binnen de eigen omgeving. En organisaties, omdat deze veel innovatieve ideeën hebben die niet altijd tot volle wasdom komen. Het Innovatie Platform Fysiotherapie matcht publiek-private partners met fysiotherapiepraktijken en -coöperaties om de innovatie te versnellen. Hoe werkt dat?

Innoveren als (ontbrekende) voorwaarde

Er is nationaal en internationaal relatief weinig bekend over innovatie op organisatieniveau. En dat is zonde omdat innovaties pas realiteit kunnen worden als ze echt landen op de werkvloer. Wanneer kennis hierover ontbreekt, leidt dit tot vertraging van de innovatie. Wel wordt steeds duidelijker dat de innovatiekracht van een organisatie een belangrijke voorwaarde is voor resultaat. Bijvoorbeeld voor de kwaliteit van behandelaanbod, patiënttevredenheid en financiële gezondheid van de organisatie.

Hoe werkt het Innovatie Platform Fysiotherapie?

In de IPF Matchmaking-omgeving worden organisaties met innovatiekracht gekoppeld aan elkaar en aan publieke of private partners. Partners in de IPF Matchmaking-omgeving willen de innovatie versnellen. Landelijke, regionale en lokale vragen rond beleid, onderzoek en zorg kunnen versneld worden omgezet in concrete daden met impact.  

Om te bepalen of een organisatie tot de IPF Matchmaking-omgeving kan toetreden, biedt het platform een online test die de organisatie zelf invult. Dit wordt gedaan door het management, de fysiotherapeuten en de front- en backoffice. Zo ontstaat een 360 graden-indruk van de organisatie- en innovatiekracht. Daarnaast is er een online audit waarvoor het uploaden van een aantal bewijsstukken wordt gevraagd. Als bijvoorbeeld een fysiotherapiepraktijk de audit succesvol doorloopt, ontvangt zij het IPF Partner Vignet. Je bent dan IPF Partner en krijgt toegang tot de IPF Matchmaking-omgeving.

Voorbeeld innovatie project: BiBoZ

Binnen de IPF Matchmaking-omgeving heeft het lectoraat Eigen Regie bij Fysiotherapie en Beweegzorg van de Hogeschool Leiden het project ‘Blijf in Beweging ondersteuning Zorgprofessionals’ (BiBoZ) als innovatie-idee ingebracht. Het betreft een samenwerking met de Hogeschool Leiden,  De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam. De centrale vraag binnen het project is: hoe zorg je dat cliënten na afloop van een zorgtraject duurzaam gezond blijven bewegen? In co-creatie met professionals, cliënten en studenten is een methodiek ontwikkeld waarmee zorgprofessionals, tijdens de consulten, hun cliënten op maat kunnen ondersteunen in het bereiken van duurzaam gezond beweeggedrag.

Beweegzorg wordt steeds belangrijker. Mensen blijven langer thuis wonen en de druk op de zorg wordt steeds groter. Van belang is dat mensen zelf weten hoe ze gezond kunnen blijven en hun klachten kunnen aanpakken of verminderen. Het is belangrijk dat de zorgprofessionals zich meer op die grens van zorg en preventie gaan richten. Die grens opzoeken is zeer innovatief.

Vervolg project: BiBoZ-DPF

Op dit moment is de BiBoZ-methode theoretisch goed onderbouwd en getest en wordt ingezet op een vervolgproject: BiBoZ-DPF. Hierbij staat DPF voor Dagelijkse Praktijk Fysiotherapie. Het Innovatie Platform Fysiotherapie selecteert voor dit project fysiotherapie-organisaties met innovatiekracht. Naast de betrokken kennisinstellingen zorgt private partner Zorg1 voor een omgeving met innovatieve financieringsmodellen voor fysiotherapie. Juist deze publiek/private combinatie legt extra gewicht in de schaal bij de subsidieaanvraag van het BiBoZ-DPF project.

Geïnteresseerd in deelname?

De BiBoZ-methode wordt gefaseerd geïmplementeerd in zes organisaties onder begeleiding van de onderzoekers. Daarbij wordt gaandeweg geleerd en doorontwikkeld op basis van de methodiek van actieonderzoek. De organisaties en onderzoekers werken daarbij samen in een leergemeenschap. Het eindproduct is een generieke methode inclusief implementatiestrategie, praktijkgericht beschreven, theoretisch onderbouwd en geëvalueerd. En niet onbelangrijk: een methode die nauw aansluit bij de dagelijkse praktijkuitvoering van de eerstelijns fysiotherapie. Deelname aan dit project zorgt er voor dat een organisatie of praktijk voorop loopt op de grens van zorg en preventie.

Kan mijn organisatie meedoen?

De inschrijving voor het BiBoZ-DPF project is nog open. Wil je meer weten over het verloop van het project? Of er actief onderdeel van uitmaken? Meld je dan snel aan. Als IPF-partner kun je in de IPF Matchmaking omgeving actief deelnemen aan het project. Kijk voor de mogelijkheden op de site van het Innovatie Platform Fysiotherapie.

Meer weten?

Stuur dan een mail naar het Innovatie Platform Fysiotherapie (info@innovatieplatformfysiotherapie.nl) of ga naar de website (www.innovatieplatformfysiotherapie.nl). Innovatie Platform Fysiotherapie en MedischOndernemen werken sinds kort samen, waarbij MO als mediapartner optreedt.  

  • Rutger IJntema. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Promovendus/Hogeschooldocent Hogeschool Utrecht.  Lectoraat Financieel-Economische Innovatie en Lectoraat Innovatie van Beweegzorg. Rutger@innovatieplatformfysiotherapie.nl
  • Ron Haanschoten. Raad van Bestuur IPF, Fysiotherapeut/Bedrijfskundige.  Praktijkhouder ADFYS Montfoort, voorzitter Het Gezonde Net, directeur Zorg1.Ron@innovatieplatformfysiotherapie.nl

(foto)(foto)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Marnix van der Leest over de inzet van een regiearts: ‘Patiënten merken dat we meer ruimte hebben gecreëerd’

29 feb om 13:45 uurtimer5 min

Marnix van der Leest is huisarts bij Korte Geer, drie huisartsenpraktijken onder een dak in Leusden. De…

Lees verder »
Health Arena (Beeld: in4care)
mic_external_onInterview

In4care wil ‘Health Arena’s’ in heel Vlaanderen: ‘Radicale omslag naar preventie’

22 feb om 13:00 uurtimer5 min
Als het aan In4care vzw ligt worden in heel Vlaanderen zogeheten ‘Health Arena’s’ gerealiseerd: preventieve…
Lees verder »
flash_onNieuws

‘Therapie in eigen taal bij arbeidsmigranten voorkomt arbeidsuitval’

14 feb om 14:45 uurtimer3 min

Bijna één miljoen arbeidsmigranten zijn actief in Nederland, voornamelijk in sectoren zoals logistiek,…

Lees verder »
Team DocLine Utrecht
flash_onNieuws

Inspectie oordeelt positief over hybride praktijk DocLine Utrecht

8 feb om 12:15 uurtimer4 min
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een inspectierapport van DocLine Utrecht gepubliceerd en beoordeelt…
Lees verder »
Health Arena van in4care
flash_onNieuws

'Health Arena' als nieuw gezondheidscentrum van de toekomst?

7 feb om 15:30 uurtimer4 min

De Health Arena van het Belgische in4care is een nieuw zorgconcept voor een innovatief…

Lees verder »
Alexander Tolmeijer - Foto: Martin Hols
person_outlineBlog

’Zouden jouw teamleden anderen aanraden om bij jouw praktijk te werken?'

1 feb om 17:45 uurtimer3 min

Met grotere plannen kan je enthousiasme gemakkelijk doorslaan in het dwingend voorschrijven van acties en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Huisarts Hans Peter Jung over zijn idealen: ‘Het draait om de vraag aan de patiënt: wat wil je bereiken?’

23 jan om 13:54 uur

Hans Peter Jung, huisarts in het Limburgse Afferden, vertelt in de Volkskrant zijn levensverhaal en de impact…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Jan Henk Nawijn bouwt al zes jaar aan keurmerk: ‘In elke gemeente een Lieve Tandarts’

18 jan om 14:00 uurtimer7 min

Jan Henk Nawijn introduceerde in 2017 het keurmerk De Lieve Tandarts, waarbij  zich inmiddels bijna 100…

Lees verder »