Een-op-een speedconsults bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

woensdag 15 november 2023
timer 4 min

Sule Karagan: ‘Als arbeidsrechtjurist ben ik voorstander van preventief arbeidsrechtelijk advies.’ (Foto: VvAA)

Als praktijkhouder van een mondzorgpraktijk draagt u niet alleen de verantwoordelijkheid voor patiëntenzorg, maar bent u ook werkgever. Dit brengt complexe regelgeving met zich mee op het gebied van personeelszaken. Bij Mondzorgpraktijk Anno Nu op 9 december beantwoordt Sule Karagan, senior jurist arbeidsrecht bij VvAA, al uw vragen over het arbeidsrecht in een een-op-een speedconsult achter gesloten deur.

Het arbeidsrecht kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw praktijk. Vaak zien we dat praktijkhouders hun arbeidsrechtelijke vragen voorleggen aan hun boekhouder of accountant. Veelal blijkt het echter beter om aan te kloppen bij een ervaren arbeidsrechtjurist om daarmee moeite, kosten en procedures te voorkomen. Of het nu gaat om een arbeidsconflict met een werknemer, om individueel ontslag, wijziging in de arbeidsvoorwaarden, frequent ziekteverzuim of het disfunctioneren van een werknemer – een jurist arbeidsrecht is bij deze onderwerpen bij uitstek deskundig.

Regie houden

Als arbeidsrechtjurist van VvAA ben ik voorstander van preventief arbeidsrechtelijk advies. Door ons tijdig te laten adviseren en meedenken, kunt u als praktijkhouder kosten en moeite besparen en meer de regie over de uitkomst in eigen handen houden. Denk hierbij aan het opstellen van een arbeidsovereenkomst, een sluimerend conflict, dossieropbouw of het doorvoeren van een wetswijziging.

Belangrijk voor goed werkgeverschap is het personeelsdossier, dat de basis vormt voor iedere praktijk, zeker omdat er geen cao is waarin de afspraken over arbeidsvoorwaarden en andere wettelijke bepalingen worden vastgelegd. Het personeelsdossier is dan een waardevol instrument, dat de praktijkhouder overzicht biedt bij het personeelsbeleid.

Personeelsdossier verplicht

Als werkgever bent u zelfs verplicht om voor elke werknemer een personeelsdossier bij te houden. Daarbij is de hoofdregel dat alleen gegevens die noodzakelijk zijn voor het doel van het dossier mogen worden vastgelegd. Naast de persoonlijke gegevens van de werknemer bevat het dossier een duidelijke functie- en taakomschrijving, de verslagen van functionerings- en beoordelingsgesprekken en informatie over zaken als arbeidsvoorwaarden, promoties of eventuele disciplinaire maatregelen. Kort gezegd gaat het om alle gegevens die u als werkgever nodig hebt voor een goede uitvoering van de arbeidsrelatie en de gegevens, die u moet verzamelen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Inzage- en correctierecht

Een werknemer heeft een inzage- en correctierecht als het gaat om zijn personeelsdossier. Dit houdt in dat elke werknemer het recht heeft om te weten welke informatie er in zijn personeelsdossier is opgenomen. Ook kan de werknemer eisen dat feitelijk onjuiste informatie wordt verwijderd. Dit betekent  niet dat een werknemer recht heeft op álle informatie van het personeelsdossier in te zien. Persoonlijke werkaantekeningen en notities van werkgever die bedoeld zijn voor intern overleg vallen bijvoorbeeld niet onder het inzagerecht.

Uit welke onderdelen bestaat het personeelsdossier?

Het personeelsdossier bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Persoonlijke gegevens;
  2. Contracten en arbeidsvoorwaarden;
  3. Functioneren en ontwikkeling;
  4. Ziekteverzuim;
  5. Diversen en bijzonderheden.

Wat mag er niet opgenomen worden in het personeelsdossier?

In het personeelsdossier mag géén informatie worden opgenomen over geloofsovertuiging, ras, seksuele geaardheid, lidmaatschap van een vakvereniging, strafrechtelijke gegevens (met een kleine tenzij) en gezondheidsgegevens.

Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva)

Deze wet, die op 1 augustus 2022 in werking is getreden, heeft als doel meer transparantie en duidelijkheid te geven aan werknemers. Een van de belangrijkste onderdelen is de uitbreiding van de informatieverplichting van de werkgever. De wet stelt minimumvereisten aan de informatie die de werkgever aan werknemers moeten geven over de essentiële aspecten van de arbeidsrelatie en arbeidsvoorwaarden. Niet voldoen aan de informatieplicht kan ertoe leiden dat de mondzorgpraktijkhouder een schadevergoeding moet betalen aan de werknemer.

Is uw personeelsdossier Wwz-proof en Wtva-Proof?

Met de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in 2015 en de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) op 1 augustus 2022 is het personeelsdossier belangrijker dan ooit. Bij een eventueel conflict of ontslag vormt het personeelsdossier hiervoor de basis. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat bij een arbeidsconflict of ontslag een goed en volledig personeelsdossier essentieel is voor een positief resultaat, waarbij de werkgever ook aanzienlijke kosten kan besparen.


‘Werkgeversadvies - voor al uw arbeidsrechtelijke vragen’

Een praktijk met personeel betekent dat u ook werkgever bent. Dan is het onder meer van belang de afspraken met uw medewerkers goed vast te leggen. Hoe doet u dat? Wat doet u met onverhoopte juridische conflicten? En beter: hoe kunt u het risico daarop beperken? U bepaalt het onderwerp en de insteek van uw speedconsult van vijftien minuten over arbeidsrechtelijke vraagstukken. Een-op-een met een gespecialiseerde adviseur: Sule Karagan.

Door Sule Karagan


Meld u nu aan voor Mondzorgpraktijk Anno Nu 2023!

Mondzorgpraktijk Anno Nu biedt op 9 december in Gebouw ’t Hart in Utrecht een veelzijdig programma met keynotes, parallelsessies en een-op-een speedconsults. Kijk hier voor: het programma Mondzorgpraktijk Anno Nu 2023. Of meld u direct aan voor het ondernemerscongres:  Mondzorgpraktijk Anno Nu 2023. Het congres is een initiatief van MedischOndernemen en VvAA.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »