MO Actueel: ‘Handhaving op de wet DBA. Wat betekent dat voor praktijkhouders, praktijkmanagers en zelfstandigen?'
nov26
Met MO Actueel ben je weer helemaal up to date!
MO Actueel: een lunchwebinar over een actueel onderwerp. Verzorgd door een expert op het betreffende thema waardoor een kennis update gegarandeerd is. En uiteraard volop gelegenheid om je eigen vragen voor te leggen aan de spreker en de andere deelnemers. Zo ben je in korte tijd weer helemaal up-to-date.
Het thema van MO Actueel op 26 november is: ‘Handhaving op de wet DBA vanaf 1 januari 2025. Wat betekent dat voor de praktijkhouders en zelfstandigen?' Tussen 11.30 en 12.30 uur praten Erik van Dam van VvAA en Loe van Erp van SoloPartners je bij.
- Erik van Dam, senior consultant kennismanagement bij VvAA, een collectief van meer dan 130.000 zorgprofessionals, publiceert en spreekt al jaren over het zzp-dossier. Hij spreekt regelmatig met de Belastingdienst en de ministeries van SZW en VWS over de vertaling naar de zorgsector. Van Dam trapt deze MO Actueel af met een plaatsbepaling en de stelling dat er écht wat gaat veranderen op 1 januari 2025, de dag de Belastingdienst start met de handhaving op schijnzelfstandigheid.
Erik van Dam gaat in op vragen als: Waarom en wat wil het kabinet nu eigenlijk? Wat betekent dat voor de eerstelijns zorg? Waar zit de kern van de grens tussen een dienstbetrekking en een zelfstandige arbeidsrelatie? Hoe vul je die in? Welke meetlat kan je daarvoor gebruiken? Hij onderstreept het belang van een goede toekomstverkenning door ieder van de samenwerkingspartners, breder dan alleen belastingtechnisch. En vervolgens een goed overleg tussen hen. Bovendien gaat hij in op de modelovereenkomsten, wat zijn die nog waard vanaf volgend jaar?
Lees hier het interview met Erik van Dam over zzp’en na 1 januari 2025: Erik van Dam (VvAA) over de handhaving op ‘schijnzelfstandigheid’: ‘Kun je straks nog als zzp'er in de zorg werken? Dat lijkt heel beperkt’ - Loe van Erp, directeur van SoloPartners, de brancheorganisatie van zzp’ers in zorg, stelt dat er geen reden is om te stoppen met de inzet van zzp’ers, wel dienen opdrachtgevers kritisch te beoordelen waar zzp’ers ingezet kunnen worden. Volgens Van Erp heeft de opheffing van het handhavingsmoratorium geen gevolgen die noodzaken tot een keuze om wel of niet zzp’er te blijven.
Zodra de Belastingdienst echter schijnzelfstandigheid constateert, heeft dat onvermijdelijk gevolgen, ook voor zzp’ers. Opdrachtgevers zijn wettelijk verplicht om naheffingsaanslagen met betrekking tot loonbelasting en sociale verzekeringen te verhalen op de zzp’er. Een opdrachtgever zal de schijnzelfstandigheid willen beëindigen en dat kan betekenen dat de opdracht ophoudt. Hoe beter je als zzp’er weet hoe je schijnzelfstandigheid kunt voorkomen, des te beter je met opdrachtgevers kunt meedenken over het juist inrichten van de opdracht.
Aan zzp’ers die dat kunnen, is grote behoefte, stelt Loe van Erp. Opdrachtgevers weten ook niet altijd waar de risico’s zitten en hoe dat opgelost kan worden. De webmodule en de 9 criteria van SZW bieden geen soelaas, omdat deze te vaag geformuleerd zijn om alle risico’s uit te sluiten. De modelcontracten bieden wel enige bescherming mits de uitvoering van de opdracht in de praktijk overeenkomt met de inhoud van de overeenkomst. Wat komt er op je af als zzp’er? Hoe kun je je daarop voorbereiden en welke keuzes kun je maken?