Besparen deel 3: Personeelskosten

woensdag 23 maart 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen presenteert in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl een serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op personeelskosten.

Veel ondernemers denken dat er op personeelskosten weinig te besparen valt. Rechten van werknemers zijn immers wettelijk geregeld en kostenbesparingen lijken daarom niet haalbaar. Als we echter verder inzoomen op deze kosten blijken er toch aanzienlijke besparingen behaald te kunnen worden.

 

Directe besparingen

Zowel op het gebied van personeelsverzekeringen als op het gebied van overige personeelskosten zijn wel degelijk kostenbesparingen te halen. Kosten van bijvoorbeeld salarisadministratie zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Ook bij uitzendbureaus, payrolling en recruitment heeft een behoorlijke prijzenslag plaatsgevonden. Deze kosten regelmatig tegen het licht houden, loont altijd de moeite. Begin hier ook weer met het specificeren van de gewenste dienstverlening, met de huidige dienstverlening als uitgangspunt, en (laat) bij verschillende partijen een offerte opvragen. De resultaten zullen u verbazen.

 

Een andere grote post waar in de regel veel op te besparen valt, zijn kosten die te maken hebben met verzuim. Een zieke medewerker is al lastig genoeg voor een organisatie, het werk moet tenslotte wel gedaan worden. Bij ziekteverzuim wordt vaak alleen gekeken naar de loonschade die de wettelijke doorbetalingsplicht met zich meebrengt. De kosten voor de arbodienst, de verzuimverzekering en de invulling van de wet poortwachter krijgen in de praktijk te weinig aandacht. Het loont de moeite om hier periodiek kritisch naar te kijken. Een besparing op korte termijn kan vaak gerealiseerd worden door het opnieuw afsluiten van een verzuimverzekering. Vaak is deze per maand opzegbaar en de verzuimhistorie kan leiden tot een lagere premie.

 

Indirecte besparingen

Naast de directe besparingen, is ook op het gebied van het ziekteverzuim zelf kosten te besparen. Door middel van een goed ingericht verzuimbeleid en arbobeleid kan het ziekteverzuim in uw onderneming verlaagd worden. Door te zorgen voor een goede werksfeer, een gezonde, schone en inspirerende werkomgeving en een arbotechnisch goede werkplek, zullen uw medewerkers zich minder vaak ziek melden. Doordat u hierdoor minder hoeft te investeren in het vervangen van deze zieke medewerkers, bespaart u veel kosten.

 

Verzuimbeleid is essentieel en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Doorgaans helpt het als de drempel van ziekmelden wat hoger wordt gelegd en als het personeel mede-eigenaar wordt gemaakt van het verzuim. Dit kan op een hele positieve manier. Bedenk bijvoorbeeld eens een leuke beloning voor uw medewerkers wanneer het ziekteverzuim in twee opeenvolgende kwartalen daalt. Dergelijke beleidsmatige aanpassingen brengen op korte en zeker ook op lange termijn forse besparingen met zich mee. Er hoeven immers geen kosten gemaakt te worden voor het vervangen van de zieke medewerker. Daarnaast kan door de lagere verzuimstatistieken op de lange termijn ook een lagere premie van de ziekteverzuimverzekering worden gerealiseerd.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts René van den Berg van praktijk Texelstroom
mic_external_onInterview

Huisarts René van den Berg over het ‘offshore model’: ‘Zo maken we het huisartsenvak weer behapbaar’

19 jul om 12:00 uurtimer6 min

Huisarts René van den Berg introduceerde het zogeheten ‘offshore model’ in zijn huisartsenpraktijk in Den…

Lees verder »
Merel Kooning: 'Ik dacht dat mijn zachtheid een ramp was. Nu denk ik: nee, juist niet. Daarom blijven medewerkers heel lang en lopen ze met mij weg.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?

19 jul om 11:45 uurtimer6 min

Tandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

12 jul om 10:15 uurtimer6 min

De laatste tijd staan de kranten en social media er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen…

Lees verder »
Thomas Rietrae: ‘Binnen anderhalf jaar nam ik drie praktijken over. Maar ik ben ook hartstikke gelukkig als ik niks overneem.’ (Foto: Lassus Tandartsen)
mic_external_onInterview

Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’

4 jul om 16:30 uurtimer8 min

Thomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…

Lees verder »
person_outlineBlog

Als de onderbetaling van de praktijkhouder blijft bestaan, verdwijnt de zelfstandige huisarts

4 jul om 16:07 uurtimer4 min

Landelijk is nog slechts 60% van de huisartsen praktijkhoudend, in onze regio nog maar 50%.…

Lees verder »
Kleinbedrijf Index Fysiotherapie Praktijken zonder personeel en praktijken in kleinere woongebieden (dorpen met minder dan 25.000 inwoners) hebben hogere nettomarges dan praktijken met personeel en in grotere woongebieden​​. (Foto: Shutterstock)
flash_onNieuws

Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges

27 jun om 17:00 uurtimer4 min

De fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…

Lees verder »

Van droom naar realiteit – hypotheek op maat voor medici

27 jun om 16:00 uurtimer4 min

Voor medici in opleiding tot specialist biedt Van Lanschot Kempen maatwerkoplossingen voor…

Lees verder »

Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!

26 jun om 14:45 uurtimer5 min

De mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…

Lees verder »