Besparen deel 3: Personeelskosten

woensdag 23 maart 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen presenteert in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl een serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op personeelskosten.

Veel ondernemers denken dat er op personeelskosten weinig te besparen valt. Rechten van werknemers zijn immers wettelijk geregeld en kostenbesparingen lijken daarom niet haalbaar. Als we echter verder inzoomen op deze kosten blijken er toch aanzienlijke besparingen behaald te kunnen worden.

 

Directe besparingen

Zowel op het gebied van personeelsverzekeringen als op het gebied van overige personeelskosten zijn wel degelijk kostenbesparingen te halen. Kosten van bijvoorbeeld salarisadministratie zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Ook bij uitzendbureaus, payrolling en recruitment heeft een behoorlijke prijzenslag plaatsgevonden. Deze kosten regelmatig tegen het licht houden, loont altijd de moeite. Begin hier ook weer met het specificeren van de gewenste dienstverlening, met de huidige dienstverlening als uitgangspunt, en (laat) bij verschillende partijen een offerte opvragen. De resultaten zullen u verbazen.

 

Een andere grote post waar in de regel veel op te besparen valt, zijn kosten die te maken hebben met verzuim. Een zieke medewerker is al lastig genoeg voor een organisatie, het werk moet tenslotte wel gedaan worden. Bij ziekteverzuim wordt vaak alleen gekeken naar de loonschade die de wettelijke doorbetalingsplicht met zich meebrengt. De kosten voor de arbodienst, de verzuimverzekering en de invulling van de wet poortwachter krijgen in de praktijk te weinig aandacht. Het loont de moeite om hier periodiek kritisch naar te kijken. Een besparing op korte termijn kan vaak gerealiseerd worden door het opnieuw afsluiten van een verzuimverzekering. Vaak is deze per maand opzegbaar en de verzuimhistorie kan leiden tot een lagere premie.

 

Indirecte besparingen

Naast de directe besparingen, is ook op het gebied van het ziekteverzuim zelf kosten te besparen. Door middel van een goed ingericht verzuimbeleid en arbobeleid kan het ziekteverzuim in uw onderneming verlaagd worden. Door te zorgen voor een goede werksfeer, een gezonde, schone en inspirerende werkomgeving en een arbotechnisch goede werkplek, zullen uw medewerkers zich minder vaak ziek melden. Doordat u hierdoor minder hoeft te investeren in het vervangen van deze zieke medewerkers, bespaart u veel kosten.

 

Verzuimbeleid is essentieel en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Doorgaans helpt het als de drempel van ziekmelden wat hoger wordt gelegd en als het personeel mede-eigenaar wordt gemaakt van het verzuim. Dit kan op een hele positieve manier. Bedenk bijvoorbeeld eens een leuke beloning voor uw medewerkers wanneer het ziekteverzuim in twee opeenvolgende kwartalen daalt. Dergelijke beleidsmatige aanpassingen brengen op korte en zeker ook op lange termijn forse besparingen met zich mee. Er hoeven immers geen kosten gemaakt te worden voor het vervangen van de zieke medewerker. Daarnaast kan door de lagere verzuimstatistieken op de lange termijn ook een lagere premie van de ziekteverzuimverzekering worden gerealiseerd.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Stimuleringssubsidie voor opleiden VS en PA in huisartsenzorg verlengd

25 nov om 13:27 uurtimer3 min
Taakherschikking is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen…
Lees verder »

De belangrijkste gevolgen van de Miljoenennota 2022: Dit merkt u er als zorgverlener van

16 nov om 13:30 uurtimer4 min
Al voor de uitbraak van de pandemie luidden ziekenhuizen, verpleegkundigen en huisartsen de noodklok vanwege…
Lees verder »

Michel Fortman (VvAA) over ziekteverzuim: ‘Sociaal contact met werknemer tijdens verzuim is heel belangrijk’

25 okt om 19:10 uurtimer4 min
Wat kun je het beste doen als een medewerker ziek is? Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen? Michel Fortman,…
Lees verder »

Lukas Heijdt over ‘botsende generaties’ in de mondzorg: ‘Het kan echt stormen op de werkvloer’

14 okt om 13:00 uurtimer5 min
Lukas Heijdt is psycholoog en coach, en werkt bij Generatie Storm, een bureau dat organisaties en praktijken wil ‘…
Lees verder »

Van Marle Advies: ‘Duurzame relaties onderhouden is onze kracht’

14 okt om 09:10 uurtimer5 min
Voor medici zitten er vele voordelen verbonden aan een goed doorgedachte financiële planning met het oog op de…
Lees verder »

Noord Negentig: Adviseurs die toezien op een financieel gezonde praktijk

7 okt om 11:45 uurtimer4 min
Noord Negentig is een maatschap met accountants, belastingadviseurs en fiscaal juristen. ‘Persoonlijk contact met…
Lees verder »

Eerste lijn verontrust over doorzetten regeling Jaarverantwoording

6 okt om 14:08 uurtimer5 min
Minister De Jonge (VWS) wil de regeling Jaarverantwoording van de Wet marktordening gezondheidszorg (WMG)…
Lees verder »

De Eerstelijnscoalitie is verontwaardigd over administratieve verplichtingen bij jaarverslag

9 sep om 14:00 uurtimer4 min
De Eerstelijnscoalitie, een brede coalitie van beroepsorganisaties, reageert verontwaardigd over de afwijzende…
Lees verder »