Eerste hulp bij re-integratieperikelen

donderdag 8 maart 2018
timer 3 min
Weet u wat uw plichten als werkgever zijn bij de re-integratie van een langdurig zieke werknemer? Een korte samenvatting van wat de Wet verbetering poortwachter van u vraagt.

De Wet verbetering poortwachter verplicht de werkgever om de werkhervatting van de zieke werknemer te bevorderen. De re -integratie van een werknemer moet volgens een vaste volgorde verlopen:

   

1. Re-integratie in het eigen werk (1e spoor)  

2. Passende arbeid in het eigen bedrijf (1e spoor)  

3. Passende arbeid bij een andere werkgever (2e spoor)   

 

Loonsancties  

Aan het einde van het tweede ziektejaar van de werknemer voert het UWV de Poortwachtertoets uit om te controleren of de werkgever er alles aan he eft gedaan om de zieke werknemer aan het werk te krijgen. Is het resultaat van de re-integratie onvoldoende en heeft de werkgever zonder goede reden nagelaten om zich daarvoor optimaal in te spannen, dan riskeert hij na afloop van twee jaar arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling nog eens een loonsanctie van 52 weken. Tijdens deze periode moet de werkgever het loon van de zieke werknemer doorbetalen én duurt het opzegverbod bij ziekte voort. Als de werkgever zich wel voldoende heeft ingespannen maar de werknemer is nog steeds (deels) ziek dan kan deze mogelijk een WIA-uitkering krijgen.   


UWV heeft in 2011 een werkwijzer opgesteld aan de hand waarvan de verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van UWV beoordelen of een loonsanctie opgelegd wordt. Deze werkwijzer is op 24 maart 2017 geactualiseerd. UWV publiceert de werkwijzer Poortwachter 1 om meer transparantie te bieden aan iedereen die met ziekte en verzuimbegeleiding te maken krijgt. Een handig hulpmiddel voor werkgevers die grip willen krijgen op het re-integratieproces en een loonsanctie willen voorkomen.  

 

Eerste spoor    

Volgens de werkwijzer omvat het 1e spoor alle activiteit en die gericht zijn op werkhervatting bij de eigen werkgever. In eerste instantie is dat in het eigen werk, zo nodig met aanpassingen zoals gedeeltelijk werken, verlichting van taken of aanpassing van roosters. Pas als dit niet mogelijk blijkt, moet de aandacht verschoven worden naar passende arbeid in het eigen bedrijf. De arbeidsrechtelijke definitie van passende arbeid is ‘alle arbeid die voor de krachten en bekwaamheden van de werknemer is berekend, tenzij aanvaarding om redenen van lichamelijke, geestelijke of sociale aard niet van hem kan worden gevergd’. De werkgever zal initiatief moeten tonen bij het aanbieden van passende arbeid en niet afwachten tot de werknemer met een idee komt . Weigert een werknemer passen de arbeid, dan wordt van de werkgever verwacht dat hij dit afstraft met een loonstop. Actief zoeken en bemiddelen betekent volgens UWV dat het enkel attenderen op vacatures of laten kennismaken met een manager niet genoeg is.   

 

Tweede spoor   

Is terugkeer in het eigen werk niet mogelijk en is er ook geen passende arbeid voorhanden bij de eigen werkgever, óf is de werknemer al een jaar ziek maar leveren de 1e spooractiviteiten te weinig resultaat op, dan komt de re-integratie 2e spoor in beeld. Om als adequaat te kunnen worden beschouwd, moet het 2 e spoortraject -samengevat- bestaan uit een logisch samenhangende reeks van elkaar opvolgende, flankerende en/of overlappende activiteiten gericht op een structurele verwerving van een geschikte functie buiten de eigen onderneming. Hoewel dit niet verplicht is, kiezen de meeste werkgevers vanwege de hoge eisen die gesteld worden aan het 2e spoor voor bijstand door een extern re-integratiebureau. UWV zal immers een loonsanctie opleggen als er re-integratiekansen gemist zijn.


Door: mr.drs. Petra Kroon, arbeidsjuriste bij BabelFish Legal

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Eerste hulp bij re-integratieperikelen

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »