Handhaving DBA weer uitgesteld: wat nu?

donderdag 24 november 2016
timer 3 min
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft het afgelopen jaar voor een hoop onrust gezorgd. Mede daardoor heeft staatssecretaris Wiebes besloten pas op z'n vroegst in 2018 te starten met de handhaving van de nieuwe wet. “Dat betekent niet dat de wet nu is afgeschaft,” legt Erik van Dam (VvAA) uit.

“Het uitstel gaat ook niet om de wet zelf, die blijft van kracht. Maar de implementatietermijn van de wet is verlengd,” aldus de senior adviseur Kennismanagement en Netwerken. "Tijdens de implementatietermijn ontbreekt de ‘repressieve handhaving’. Dat betekent dat de Belastingdienst dan geen naheffingen en boetes oplegt, tenzij er kwaadwilligheid in het spel is. Dat was al zo tot 1 mei 2017, maar is nu verlengd tot in ieder geval 1 januari 2018."

 

Gevolgen

“We gaa n dus niet terug naar de oude situatie met de VAR-verklaringen.” Het uitstel moet volgens staatssecretaris Wiebes zzp’ers en opdrachtgevers lucht geven en het kabinet de kans om structureel iets te veranderen.

 

Dat de wet zoals die nu is niet werkt is volgens Van Dam al van meet af aan helder. “We hebben in februari dit jaar de Eerste Kamer vóór de stemming over het wetsvoorstel al gewaarschuwd dat de DBA zou leiden tot terughoudendheid om zelfstandige zorgprofessionals in te schakelen in de praktijk of instelling." VvAA vroeg de Eerste Kamerleden zich ook de gevolgen daarvan voor de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te realiseren.


Genoemde terughoudendheid is momenteel daadwerkelijk zichtbaar in de BV Nederland, stelt Van Dam. Zzp’ers komen moeilijk ‘aan de bak’ zonder de VAR met haar vrijwarende werking voor opdrachtgevers: voor Wiebes het signaal om te besluiten tot verder uitstel van de handhaving.

 

Ongeluk

Wat betreft het afschaffen van de VAR trekt Van Dam een parallel: "Het is als het voorgoed afsluiten van het hele rijkssnelwegennetwerk op basis van een aantal (ernstige) ongelukken. Los liever gericht de oorzaak van die ongelukken op. Met het afschaffen van de VAR is ook een hele infrastructuur overhoop gegooid, zonder het meest prangende probleem -de ongewenste schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt- op te lossen, zonder de impact van het opofferen van de vrijwarende werking van de VAR vooraf goed te analyseren. Met vaker stilstaande zzp’ers tot gevolg."

 

Risico’s

Veel reacties op de opschorting heeft Van Dam van ondernemers zelf nog niet gehad. “Ik denk dat veel van hen nu eerst opgelucht zijn en het even voor zich uit schuiven.” Maar in de gezondheidszorg ligt het perspectief toch wat anders. Immers, opdrachtgevers en zzp’ers moeten de Wkkgz-verplichtingen vanaf 1 januari 2017 per schriftelijke overeenkomst geregeld hebben en daarvoor is een modelovereenkomst de meest voor de hand liggende oplossing. Veel modelovereenkomsten worden namelijk momenteel voorzien van een beschrijving van deze verplichtingen. Daarnaast blijft de inspanningsverplichting van de DBA ook bestaan. “Stel dat er een inspecteur langskomt, dan moet je kunnen aantonen dat je bezig bent met de implementatie van DBA,” aldus Van Dam. "Daarbij blijft de onzekerheid omtrent de inkomstenbelastingkwalificatie voor zzp’ers bestaan, nu de VAR er niet meer is."

 

Op donderdag 8 december wordt de wet DBA besproken in de Tweede Kamer.  Partijen willen onder andere weten hoe de problemen op de ZZP-markt opgelost gaan worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde

26 jan om 14:44 uurtimer3 min
Politiek Den Haag lijkt steeds meer doordrongen van de noodzaak om het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde uit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

23 jan om 14:42 uurtimer3 min
Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe…
Lees verder »

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): Nog nauwelijks bekend bij praktijkhouders

19 jan om 12:30 uurtimer5 min
Een jaar geleden trad de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Tijd om de balans op te maken. In…
Lees verder »

De impact van de Wet Toetreding Zorgaanbieders: Regel de Wtza op tijd

9 jan om 14:50 uurtimer4 min
Sinds 1 januari 2022 is de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Hierdoor wil de Inspectie…
Lees verder »
Tandarts Ron Steenkist met teamleden (Foto: Martine Sprangers, 2022)
mic_external_onInterview

Tandarts Ron Steenkist en de strategieën voor ‘een dreamteam’: ‘Stel de menselijke behoeften centraal’

2 dec 2022 timer4 min
Ron Steenkist is een gedreven tandarts die al bijna veertig jaar een praktijk runt in Amsterdam Zuidoost. Hij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Personeelsmarketing bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Waarom is uw praktijk leuker en beter?’

21 nov 2022 timer3 min
Nieuwe en goede collega’s vinden voor de praktijk wordt steeds lastiger. De krappe arbeidsmarkt leidt tot veel…
Lees verder »
flash_onNieuws

VvAA en accountants willen ‘structurele oplossing’ jaarverantwoording Wmg

15 nov 2022 timer3 min
Zorgaanbieders die over het boekjaar 2022 voor het eerst een openbare jaarverantwoording volgens de Wet…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »