Handhaving DBA weer uitgesteld: wat nu?

donderdag 24 november 2016
timer 3 min
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft het afgelopen jaar voor een hoop onrust gezorgd. Mede daardoor heeft staatssecretaris Wiebes besloten pas op z'n vroegst in 2018 te starten met de handhaving van de nieuwe wet. “Dat betekent niet dat de wet nu is afgeschaft,” legt Erik van Dam (VvAA) uit.

“Het uitstel gaat ook niet om de wet zelf, die blijft van kracht. Maar de implementatietermijn van de wet is verlengd,” aldus de senior adviseur Kennismanagement en Netwerken. "Tijdens de implementatietermijn ontbreekt de ‘repressieve handhaving’. Dat betekent dat de Belastingdienst dan geen naheffingen en boetes oplegt, tenzij er kwaadwilligheid in het spel is. Dat was al zo tot 1 mei 2017, maar is nu verlengd tot in ieder geval 1 januari 2018."

 

Gevolgen

“We gaa n dus niet terug naar de oude situatie met de VAR-verklaringen.” Het uitstel moet volgens staatssecretaris Wiebes zzp’ers en opdrachtgevers lucht geven en het kabinet de kans om structureel iets te veranderen.

 

Dat de wet zoals die nu is niet werkt is volgens Van Dam al van meet af aan helder. “We hebben in februari dit jaar de Eerste Kamer vóór de stemming over het wetsvoorstel al gewaarschuwd dat de DBA zou leiden tot terughoudendheid om zelfstandige zorgprofessionals in te schakelen in de praktijk of instelling." VvAA vroeg de Eerste Kamerleden zich ook de gevolgen daarvan voor de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te realiseren.


Genoemde terughoudendheid is momenteel daadwerkelijk zichtbaar in de BV Nederland, stelt Van Dam. Zzp’ers komen moeilijk ‘aan de bak’ zonder de VAR met haar vrijwarende werking voor opdrachtgevers: voor Wiebes het signaal om te besluiten tot verder uitstel van de handhaving.

 

Ongeluk

Wat betreft het afschaffen van de VAR trekt Van Dam een parallel: "Het is als het voorgoed afsluiten van het hele rijkssnelwegennetwerk op basis van een aantal (ernstige) ongelukken. Los liever gericht de oorzaak van die ongelukken op. Met het afschaffen van de VAR is ook een hele infrastructuur overhoop gegooid, zonder het meest prangende probleem -de ongewenste schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt- op te lossen, zonder de impact van het opofferen van de vrijwarende werking van de VAR vooraf goed te analyseren. Met vaker stilstaande zzp’ers tot gevolg."

 

Risico’s

Veel reacties op de opschorting heeft Van Dam van ondernemers zelf nog niet gehad. “Ik denk dat veel van hen nu eerst opgelucht zijn en het even voor zich uit schuiven.” Maar in de gezondheidszorg ligt het perspectief toch wat anders. Immers, opdrachtgevers en zzp’ers moeten de Wkkgz-verplichtingen vanaf 1 januari 2017 per schriftelijke overeenkomst geregeld hebben en daarvoor is een modelovereenkomst de meest voor de hand liggende oplossing. Veel modelovereenkomsten worden namelijk momenteel voorzien van een beschrijving van deze verplichtingen. Daarnaast blijft de inspanningsverplichting van de DBA ook bestaan. “Stel dat er een inspecteur langskomt, dan moet je kunnen aantonen dat je bezig bent met de implementatie van DBA,” aldus Van Dam. "Daarbij blijft de onzekerheid omtrent de inkomstenbelastingkwalificatie voor zzp’ers bestaan, nu de VAR er niet meer is."

 

Op donderdag 8 december wordt de wet DBA besproken in de Tweede Kamer.  Partijen willen onder andere weten hoe de problemen op de ZZP-markt opgelost gaan worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Poeya Mohtadili. Foto: Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Geborgenheid als sleutel tot eigenaarschap – bij het personeel

7 apr om 14:00 uurtimer3 min
Je hebt twee soorten mensen. De een begint het nieuwe jaar met goede voornemens; de ander kan alleen het woord al…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen introduceert nieuw e-learning-platform en verbetertrajecten ‘op locatie’

30 mrt om 12:39 uur
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt huisartsenpraktijken ondersteuning met de ‘…
Lees verder »

Tandarts Today en Tandzorg op Maat bundelen krachten: ‘Samen excelleren als werkgever’

24 mrt om 15:00 uurtimer5 min
Mondzorgorganisatie Tandarts Today fuseert met Tandzorg op Maat. De directie, bestaande uit Ruben Hoefnagels als…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »
Wolter Brands
flash_onNieuws

‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

10 mrt om 16:00 uurtimer4 min
KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

23 feb om 10:30 uurtimer4 min
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen start eigen Leercentrum en focust op goede triage

10 feb om 10:59 uurtimer5 min
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt niet alleen ‘Doktersassistent op afstand’, maar heeft…
Lees verder »