Handhaving DBA weer uitgesteld: wat nu?

donderdag 24 november 2016
timer 3 min
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft het afgelopen jaar voor een hoop onrust gezorgd. Mede daardoor heeft staatssecretaris Wiebes besloten pas op z'n vroegst in 2018 te starten met de handhaving van de nieuwe wet. “Dat betekent niet dat de wet nu is afgeschaft,” legt Erik van Dam (VvAA) uit.

“Het uitstel gaat ook niet om de wet zelf, die blijft van kracht. Maar de implementatietermijn van de wet is verlengd,” aldus de senior adviseur Kennismanagement en Netwerken. "Tijdens de implementatietermijn ontbreekt de ‘repressieve handhaving’. Dat betekent dat de Belastingdienst dan geen naheffingen en boetes oplegt, tenzij er kwaadwilligheid in het spel is. Dat was al zo tot 1 mei 2017, maar is nu verlengd tot in ieder geval 1 januari 2018."

 

Gevolgen

“We gaa n dus niet terug naar de oude situatie met de VAR-verklaringen.” Het uitstel moet volgens staatssecretaris Wiebes zzp’ers en opdrachtgevers lucht geven en het kabinet de kans om structureel iets te veranderen.

 

Dat de wet zoals die nu is niet werkt is volgens Van Dam al van meet af aan helder. “We hebben in februari dit jaar de Eerste Kamer vóór de stemming over het wetsvoorstel al gewaarschuwd dat de DBA zou leiden tot terughoudendheid om zelfstandige zorgprofessionals in te schakelen in de praktijk of instelling." VvAA vroeg de Eerste Kamerleden zich ook de gevolgen daarvan voor de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te realiseren.


Genoemde terughoudendheid is momenteel daadwerkelijk zichtbaar in de BV Nederland, stelt Van Dam. Zzp’ers komen moeilijk ‘aan de bak’ zonder de VAR met haar vrijwarende werking voor opdrachtgevers: voor Wiebes het signaal om te besluiten tot verder uitstel van de handhaving.

 

Ongeluk

Wat betreft het afschaffen van de VAR trekt Van Dam een parallel: "Het is als het voorgoed afsluiten van het hele rijkssnelwegennetwerk op basis van een aantal (ernstige) ongelukken. Los liever gericht de oorzaak van die ongelukken op. Met het afschaffen van de VAR is ook een hele infrastructuur overhoop gegooid, zonder het meest prangende probleem -de ongewenste schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt- op te lossen, zonder de impact van het opofferen van de vrijwarende werking van de VAR vooraf goed te analyseren. Met vaker stilstaande zzp’ers tot gevolg."

 

Risico’s

Veel reacties op de opschorting heeft Van Dam van ondernemers zelf nog niet gehad. “Ik denk dat veel van hen nu eerst opgelucht zijn en het even voor zich uit schuiven.” Maar in de gezondheidszorg ligt het perspectief toch wat anders. Immers, opdrachtgevers en zzp’ers moeten de Wkkgz-verplichtingen vanaf 1 januari 2017 per schriftelijke overeenkomst geregeld hebben en daarvoor is een modelovereenkomst de meest voor de hand liggende oplossing. Veel modelovereenkomsten worden namelijk momenteel voorzien van een beschrijving van deze verplichtingen. Daarnaast blijft de inspanningsverplichting van de DBA ook bestaan. “Stel dat er een inspecteur langskomt, dan moet je kunnen aantonen dat je bezig bent met de implementatie van DBA,” aldus Van Dam. "Daarbij blijft de onzekerheid omtrent de inkomstenbelastingkwalificatie voor zzp’ers bestaan, nu de VAR er niet meer is."

 

Op donderdag 8 december wordt de wet DBA besproken in de Tweede Kamer.  Partijen willen onder andere weten hoe de problemen op de ZZP-markt opgelost gaan worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »