Het voordeel van de DBA zit in de dialoog

dinsdag 25 oktober 2016
timer 4 min
De afschaffing van de VAR en de nieuwe wet DBA brengt veel onzekerheid met zich mee. Maar de nieuwe wet kan ook wat opleveren, beweren zzp-expert Pierre Spaninks en VvAA-adviseur Erik van Dam. De winst is dat het praktijkhouder en zzp’er dwingt een goed gesprek aan te gaan over de samenwerking.

“Nu de beschermende paraplu van de VAR is weggevallen, heeft de opdrachtgever geen echte zekerheid meer als hij een zelfstandig professional inhuurt”, legt zzp-expert Pierre Spaninks uit. “Als je als zzp’er een VAR had, wist je als praktijkhouder zeker dat de Belastingdienst nooit zou aankloppen om alsnog loonbelasting en premies te innen. De VAR gaf een heleboel rust.”

 

Van Dam: “Onder de wet DBA, die afgelopen mei al is ingegaan maar tot 1 mei 2017 door de Belastingdienst niet gehandhaafd wordt, beoordeelt de fiscus achteraf of er wel of niet sprake was van een dienstverband. Tot vijf jaar na dato kan de fiscus alsnog bij de praktijkhouder aankloppen om achterstallige belastingen en premies te verhalen.” 

 

Lees meer over de wet DBA in dit artikel van Erik van Dam van begin dit jaar.

 

Modelovereenkomsten

Omdat de markt wel graag zekerheid wil, heeft staatssecretaris Wiebes de modelovereenkomst bedacht. Voor de meeste eerstelijnsberoepen ( tandartsen , paramedici , huisartsen ) zijn er al door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten.

 

Maar een modelovereenkomst geeft weliswaar enige houvast maar absoluut niet dezelfde garanties als de VAR, benadrukken Spaninks en Van Dam.  Van Dam: “Als je werkt zoals de modelovereenkomst voorschrijft, dus zonder gezagsverhouding en vaak ook met vrije vervanging,  dan werk je op een manier die niet past bij een dienstverband en zou je in principe dus ‘veilig’ moeten zijn. Maar de Belastingdienst oordeelt altijd pas achteraf of je werkwijze ook echt in lijn was met wat er in de modelovereenkomst staat.”

 

Niet blij

Beide DBA-kenners zijn verre van blij met de nieuwe wet.  Spaninks: “We hebben het over volwassen mensen die een relatie met elkaar aangaan. We zitten hier aan de bovenkant van de markt, van uitbuiting is geen sprake. Waar bemoeit de overheid zich eigenlijk mee?”

 

Ze denken wel dat het, ook onder de nieuwe wet, nog altijd mogelijk moet zijn  om met  met zzp’ers te werken in eerstelijnspraktijken. Van Dam: “Een praktijk kan nog steeds zzp’ers inzetten als ‘smeerolie’ van de organisatie. Er zijn heel veel situaties waar dat de meest voor de hand liggende oplossing is; tijdelijke vervanging, iemand die eerst eens wil kijken of de praktijk bevalt. Maar als blijkt dat de manier waarop je samen wilt werken heel erg op de relatie werkgever-werknemer gaat lijken, moet je erg  oppassen. Dan moet je óf de werkwijze aanpassen óf kiezen voor een andere  vorm voor de samenwerking”

 

Voordeel

De nieuwe wet dwingt praktijkhouder en zzp’er om samen te praten over hoe ze precies willen samenwerken. En dat is uiteindelijk winst, vinden Spaninks en Van Dam. “Eens goed met elkaar om de tafel gaan om te bespreken wat je van elkaar wil, nu en in de toekomst, dat is sowieso heel goed,” vindt Van Dam. “Zo kun je echt bewust gaan beslissen welke samenwerkingsvorm het beste past. Dat kan een overeenkomst van opdracht zijn maar ook loondienst, payrolling, een maatschapsvorm of misschien ontstaan er nog hele nieuwe vormen de komende jaren.”

 

Spaninks: “We zullen het moeten doen met de DBA. Gebruik hem maar als aanleiding om de dialoog met elkaar aan te gaan, als opdrachtgever en opdrachtnemer. Bedenk samen hoe je de zelfstandigheid kunt benadrukken en weg kunt blijven van een dienstverband. Natuurlijk geeft het ook ‘sores’, maar iemand in loondienst nemen is ook geen sinecure.”

 

Praktijk Anno Nu

Op 10 december geeft Pierre Spaninks een workshop tijdens het congres Praktijk Anno Nu voor praktijkhouders en –managers in de mondzorg. Wat kunnen de deelnemers tijdens deze workshop leren? Spaninks: “Op het congres wil ik laten zien hoe je als zelfstandige beroepsbeoefenaren nog wel kunt samenwerken onder de wet DBA. Daarbij wil ook op heel praktische punten ingaan. Mag je elkaar collegiaal advies vragen? Mag de zzp’er bedrijfskleding dragen? We gaan het erover hebben hoe je de samenwerking in de praktijk zo kunt organiseren dat je optimale zorg kunt verlenen.” Van Dam voegt daaraan toe: “Wat betekent de DBA nou precies voor jouw praktijk, wat kun je morgen gaan doen, dat kun je leren tijdens deze workshop van Praktijk Anno Nu”. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Poeya Mohtadili. Foto: Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Geborgenheid als sleutel tot eigenaarschap – bij het personeel

7 apr om 14:00 uurtimer3 min
Je hebt twee soorten mensen. De een begint het nieuwe jaar met goede voornemens; de ander kan alleen het woord al…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen introduceert nieuw e-learning-platform en verbetertrajecten ‘op locatie’

30 mrt om 12:39 uur
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt huisartsenpraktijken ondersteuning met de ‘…
Lees verder »

Tandarts Today en Tandzorg op Maat bundelen krachten: ‘Samen excelleren als werkgever’

24 mrt om 15:00 uurtimer5 min
Mondzorgorganisatie Tandarts Today fuseert met Tandzorg op Maat. De directie, bestaande uit Ruben Hoefnagels als…
Lees verder »

Juridische en fiscale actualiteiten in één uur: Fiscale prioriteiten en Wtza

16 mrt om 17:00 uurtimer2 min
In samenwerking met Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs organiseert MedischOndernemen op…
Lees verder »
Wolter Brands
flash_onNieuws

‘Verduurzamen van mondzorgpraktijk’ nieuw speerpunt van KNMT

10 mrt om 16:00 uurtimer4 min
KNMT-voorzitter Wolter Brands belicht in het ledenmagazine NT/Dentz de speerpunten van de vereniging voor 2022.…
Lees verder »
person_outlineBlog

Wtza: dit zijn de financiële veranderingen voor zorgaanbieders

23 feb om 10:30 uurtimer4 min
Op 1 januari 2022 is de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Een wetswijziging die een…
Lees verder »
E-health bij de tandarts
flash_onNieuws

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over ‘Uh E-health!?’: ‘Breng regels en risico’s in kaart’

17 feb om 14:40 uurtimer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop van Shirin Slabbers tijdens het online congres Mondzorgpraktijk Anno Nu op 5…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen start eigen Leercentrum en focust op goede triage

10 feb om 10:59 uurtimer5 min
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt niet alleen ‘Doktersassistent op afstand’, maar heeft…
Lees verder »