Het voordeel van de DBA zit in de dialoog

dinsdag 25 oktober 2016
timer 4 min
De afschaffing van de VAR en de nieuwe wet DBA brengt veel onzekerheid met zich mee. Maar de nieuwe wet kan ook wat opleveren, beweren zzp-expert Pierre Spaninks en VvAA-adviseur Erik van Dam. De winst is dat het praktijkhouder en zzp’er dwingt een goed gesprek aan te gaan over de samenwerking.

“Nu de beschermende paraplu van de VAR is weggevallen, heeft de opdrachtgever geen echte zekerheid meer als hij een zelfstandig professional inhuurt”, legt zzp-expert Pierre Spaninks uit. “Als je als zzp’er een VAR had, wist je als praktijkhouder zeker dat de Belastingdienst nooit zou aankloppen om alsnog loonbelasting en premies te innen. De VAR gaf een heleboel rust.”

 

Van Dam: “Onder de wet DBA, die afgelopen mei al is ingegaan maar tot 1 mei 2017 door de Belastingdienst niet gehandhaafd wordt, beoordeelt de fiscus achteraf of er wel of niet sprake was van een dienstverband. Tot vijf jaar na dato kan de fiscus alsnog bij de praktijkhouder aankloppen om achterstallige belastingen en premies te verhalen.” 

 

Lees meer over de wet DBA in dit artikel van Erik van Dam van begin dit jaar.

 

Modelovereenkomsten

Omdat de markt wel graag zekerheid wil, heeft staatssecretaris Wiebes de modelovereenkomst bedacht. Voor de meeste eerstelijnsberoepen ( tandartsen , paramedici , huisartsen ) zijn er al door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten.

 

Maar een modelovereenkomst geeft weliswaar enige houvast maar absoluut niet dezelfde garanties als de VAR, benadrukken Spaninks en Van Dam.  Van Dam: “Als je werkt zoals de modelovereenkomst voorschrijft, dus zonder gezagsverhouding en vaak ook met vrije vervanging,  dan werk je op een manier die niet past bij een dienstverband en zou je in principe dus ‘veilig’ moeten zijn. Maar de Belastingdienst oordeelt altijd pas achteraf of je werkwijze ook echt in lijn was met wat er in de modelovereenkomst staat.”

 

Niet blij

Beide DBA-kenners zijn verre van blij met de nieuwe wet.  Spaninks: “We hebben het over volwassen mensen die een relatie met elkaar aangaan. We zitten hier aan de bovenkant van de markt, van uitbuiting is geen sprake. Waar bemoeit de overheid zich eigenlijk mee?”

 

Ze denken wel dat het, ook onder de nieuwe wet, nog altijd mogelijk moet zijn  om met  met zzp’ers te werken in eerstelijnspraktijken. Van Dam: “Een praktijk kan nog steeds zzp’ers inzetten als ‘smeerolie’ van de organisatie. Er zijn heel veel situaties waar dat de meest voor de hand liggende oplossing is; tijdelijke vervanging, iemand die eerst eens wil kijken of de praktijk bevalt. Maar als blijkt dat de manier waarop je samen wilt werken heel erg op de relatie werkgever-werknemer gaat lijken, moet je erg  oppassen. Dan moet je óf de werkwijze aanpassen óf kiezen voor een andere  vorm voor de samenwerking”

 

Voordeel

De nieuwe wet dwingt praktijkhouder en zzp’er om samen te praten over hoe ze precies willen samenwerken. En dat is uiteindelijk winst, vinden Spaninks en Van Dam. “Eens goed met elkaar om de tafel gaan om te bespreken wat je van elkaar wil, nu en in de toekomst, dat is sowieso heel goed,” vindt Van Dam. “Zo kun je echt bewust gaan beslissen welke samenwerkingsvorm het beste past. Dat kan een overeenkomst van opdracht zijn maar ook loondienst, payrolling, een maatschapsvorm of misschien ontstaan er nog hele nieuwe vormen de komende jaren.”

 

Spaninks: “We zullen het moeten doen met de DBA. Gebruik hem maar als aanleiding om de dialoog met elkaar aan te gaan, als opdrachtgever en opdrachtnemer. Bedenk samen hoe je de zelfstandigheid kunt benadrukken en weg kunt blijven van een dienstverband. Natuurlijk geeft het ook ‘sores’, maar iemand in loondienst nemen is ook geen sinecure.”

 

Praktijk Anno Nu

Op 10 december geeft Pierre Spaninks een workshop tijdens het congres Praktijk Anno Nu voor praktijkhouders en –managers in de mondzorg. Wat kunnen de deelnemers tijdens deze workshop leren? Spaninks: “Op het congres wil ik laten zien hoe je als zelfstandige beroepsbeoefenaren nog wel kunt samenwerken onder de wet DBA. Daarbij wil ook op heel praktische punten ingaan. Mag je elkaar collegiaal advies vragen? Mag de zzp’er bedrijfskleding dragen? We gaan het erover hebben hoe je de samenwerking in de praktijk zo kunt organiseren dat je optimale zorg kunt verlenen.” Van Dam voegt daaraan toe: “Wat betekent de DBA nou precies voor jouw praktijk, wat kun je morgen gaan doen, dat kun je leren tijdens deze workshop van Praktijk Anno Nu”. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag – ook in de mondzorg: ‘Een strakker jasje zou je leuker staan’

24 mei om 13:15 uurtimer3 min

Grensoverschrijdend gedrag. Helaas is het ook in de tandartsenpraktijken een veelvoorkomend fenomeen. Bij…

Lees verder »

Intershift PRAKTIJK: De HR Tool voor de eerstelijns zorg

15 mei om 14:30 uurtimer3 min
Intershift PRAKTIJK is dé HR oplossing voor groeiende praktijken in de eerste lijn. Intershift PRAKTIJK (basis)…
Lees verder »
mic_external_onInterview

‘Beperk verzuim door een veilige omgeving en goede werkverdeling’

11 mei om 12:17 uurtimer3 min
Wat kun je het beste doen als een medewerker ziek is? Hoe kun je ziekteverzuim voorkomen en hoe creëer je een…
Lees verder »
person_outlineBlog

Deep democracy: Luister naar de onderstroom en waardeer de stem van de minderheid

1 mei om 15:00 uurtimer4 min

We kennen het allemaal: besluiten waar je het eigenlijk niet mee eens bent. Dat betekent dat je zo'n beslissing…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Katja Staartjes bij de Dag van de Praktijkmanager: ‘Kun je omgaan met veranderingen en anderen daarin meenemen?’

1 mei om 09:00 uurtimer4 min
Katja Staartjes, bergbeklimmer, auteur en managementcoach, koppelt haar ervaringen in de bergen aan thema's als…
Lees verder »
person_outlineBlog

Modern werkgeverschap volgens Het Gezonde Net: Zet in op interne én externe hospitality

20 apr om 15:38 uurtimer6 min
Heel BV Nederland klaagt over personeelskrapte. Dat is voor de fysiotherapiebranche niet anders. Iedereen heeft…
Lees verder »
Rob van Damme huisarts en columnist MedischOndernemen
person_outlineBlog

Personeel: er is nog veel onbenut potentieel

6 apr om 12:21 uurtimer2 min
In een nog niet zo lang verleden wensten concurrerende ondernemers elkaar veel personeel toe. Deze uitspraak komt…
Lees verder »
flash_onNieuws

MO Actueel ‘Boeien en binden van je team’: ‘Wees en blijf superzuinig op je personeel’

5 apr om 10:30 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HRM Advies bij Visser & Visser, verzorgde op 30 maart het webinar MO…
Lees verder »