Het voordeel van de DBA zit in de dialoog

dinsdag 25 oktober 2016
timer 4 min
De afschaffing van de VAR en de nieuwe wet DBA brengt veel onzekerheid met zich mee. Maar de nieuwe wet kan ook wat opleveren, beweren zzp-expert Pierre Spaninks en VvAA-adviseur Erik van Dam. De winst is dat het praktijkhouder en zzp’er dwingt een goed gesprek aan te gaan over de samenwerking.

“Nu de beschermende paraplu van de VAR is weggevallen, heeft de opdrachtgever geen echte zekerheid meer als hij een zelfstandig professional inhuurt”, legt zzp-expert Pierre Spaninks uit. “Als je als zzp’er een VAR had, wist je als praktijkhouder zeker dat de Belastingdienst nooit zou aankloppen om alsnog loonbelasting en premies te innen. De VAR gaf een heleboel rust.”

 

Van Dam: “Onder de wet DBA, die afgelopen mei al is ingegaan maar tot 1 mei 2017 door de Belastingdienst niet gehandhaafd wordt, beoordeelt de fiscus achteraf of er wel of niet sprake was van een dienstverband. Tot vijf jaar na dato kan de fiscus alsnog bij de praktijkhouder aankloppen om achterstallige belastingen en premies te verhalen.” 

 

Lees meer over de wet DBA in dit artikel van Erik van Dam van begin dit jaar.

 

Modelovereenkomsten

Omdat de markt wel graag zekerheid wil, heeft staatssecretaris Wiebes de modelovereenkomst bedacht. Voor de meeste eerstelijnsberoepen ( tandartsen , paramedici , huisartsen ) zijn er al door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten.

 

Maar een modelovereenkomst geeft weliswaar enige houvast maar absoluut niet dezelfde garanties als de VAR, benadrukken Spaninks en Van Dam.  Van Dam: “Als je werkt zoals de modelovereenkomst voorschrijft, dus zonder gezagsverhouding en vaak ook met vrije vervanging,  dan werk je op een manier die niet past bij een dienstverband en zou je in principe dus ‘veilig’ moeten zijn. Maar de Belastingdienst oordeelt altijd pas achteraf of je werkwijze ook echt in lijn was met wat er in de modelovereenkomst staat.”

 

Niet blij

Beide DBA-kenners zijn verre van blij met de nieuwe wet.  Spaninks: “We hebben het over volwassen mensen die een relatie met elkaar aangaan. We zitten hier aan de bovenkant van de markt, van uitbuiting is geen sprake. Waar bemoeit de overheid zich eigenlijk mee?”

 

Ze denken wel dat het, ook onder de nieuwe wet, nog altijd mogelijk moet zijn  om met  met zzp’ers te werken in eerstelijnspraktijken. Van Dam: “Een praktijk kan nog steeds zzp’ers inzetten als ‘smeerolie’ van de organisatie. Er zijn heel veel situaties waar dat de meest voor de hand liggende oplossing is; tijdelijke vervanging, iemand die eerst eens wil kijken of de praktijk bevalt. Maar als blijkt dat de manier waarop je samen wilt werken heel erg op de relatie werkgever-werknemer gaat lijken, moet je erg  oppassen. Dan moet je óf de werkwijze aanpassen óf kiezen voor een andere  vorm voor de samenwerking”

 

Voordeel

De nieuwe wet dwingt praktijkhouder en zzp’er om samen te praten over hoe ze precies willen samenwerken. En dat is uiteindelijk winst, vinden Spaninks en Van Dam. “Eens goed met elkaar om de tafel gaan om te bespreken wat je van elkaar wil, nu en in de toekomst, dat is sowieso heel goed,” vindt Van Dam. “Zo kun je echt bewust gaan beslissen welke samenwerkingsvorm het beste past. Dat kan een overeenkomst van opdracht zijn maar ook loondienst, payrolling, een maatschapsvorm of misschien ontstaan er nog hele nieuwe vormen de komende jaren.”

 

Spaninks: “We zullen het moeten doen met de DBA. Gebruik hem maar als aanleiding om de dialoog met elkaar aan te gaan, als opdrachtgever en opdrachtnemer. Bedenk samen hoe je de zelfstandigheid kunt benadrukken en weg kunt blijven van een dienstverband. Natuurlijk geeft het ook ‘sores’, maar iemand in loondienst nemen is ook geen sinecure.”

 

Praktijk Anno Nu

Op 10 december geeft Pierre Spaninks een workshop tijdens het congres Praktijk Anno Nu voor praktijkhouders en –managers in de mondzorg. Wat kunnen de deelnemers tijdens deze workshop leren? Spaninks: “Op het congres wil ik laten zien hoe je als zelfstandige beroepsbeoefenaren nog wel kunt samenwerken onder de wet DBA. Daarbij wil ook op heel praktische punten ingaan. Mag je elkaar collegiaal advies vragen? Mag de zzp’er bedrijfskleding dragen? We gaan het erover hebben hoe je de samenwerking in de praktijk zo kunt organiseren dat je optimale zorg kunt verlenen.” Van Dam voegt daaraan toe: “Wat betekent de DBA nou precies voor jouw praktijk, wat kun je morgen gaan doen, dat kun je leren tijdens deze workshop van Praktijk Anno Nu”. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Foto: Shutterstock
flash_onNieuws

Politieke steun voor meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde

26 jan om 14:44 uurtimer3 min
Politiek Den Haag lijkt steeds meer doordrongen van de noodzaak om het aantal opleidingsplaatsen Tandheelkunde uit…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

23 jan om 14:42 uurtimer3 min
Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe…
Lees verder »

Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza): Nog nauwelijks bekend bij praktijkhouders

19 jan om 12:30 uurtimer5 min
Een jaar geleden trad de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Tijd om de balans op te maken. In…
Lees verder »

De impact van de Wet Toetreding Zorgaanbieders: Regel de Wtza op tijd

9 jan om 14:50 uurtimer4 min
Sinds 1 januari 2022 is de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) van kracht. Hierdoor wil de Inspectie…
Lees verder »
Tandarts Ron Steenkist met teamleden (Foto: Martine Sprangers, 2022)
mic_external_onInterview

Tandarts Ron Steenkist en de strategieën voor ‘een dreamteam’: ‘Stel de menselijke behoeften centraal’

2 dec 2022 timer4 min
Ron Steenkist is een gedreven tandarts die al bijna veertig jaar een praktijk runt in Amsterdam Zuidoost. Hij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Personeelsmarketing bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Waarom is uw praktijk leuker en beter?’

21 nov 2022 timer3 min
Nieuwe en goede collega’s vinden voor de praktijk wordt steeds lastiger. De krappe arbeidsmarkt leidt tot veel…
Lees verder »
flash_onNieuws

VvAA en accountants willen ‘structurele oplossing’ jaarverantwoording Wmg

15 nov 2022 timer3 min
Zorgaanbieders die over het boekjaar 2022 voor het eerst een openbare jaarverantwoording volgens de Wet…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov 2022 timer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »