PAS OP! Het stappenplan van VAR naar DBA

dinsdag 25 oktober 2016
timer 5 min
Sinds 1 mei dit jaar is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, ‘de DBA’, met haar modelcontracten van kracht. De opvolger van de VAR dus. Een jaar lang heb je de tijd om alles helemaal in orde te maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk in de praktijk? In zes stappen geven we je houvast. De boodschap van het stappenplan is onverbloemd: wees op je hoede!

Het proces van de VAR-aanvraag werd wel eens gekscherend  beschreven als ‘enter, enter, en je bent ‘r’. Wellicht wat kort door de bocht, maar inderdaad: eenvoudig, helder met vrijwaring voor loonheffingen voor de opdrachtgever. Goede smeerolie voor de arbeidsmarkt dus. 

 

Geen zekerheid

De DBA daarentegen kent géén echte zekerheid, en dus wel serieuze risico’s, ook voor de opdrachtgever. Dat vereist dus een veel voorzichtiger, maar vooral bewustere aanpak. Een goede afstemming tussen de samenwerkingsambitie van partijen, de werkwijze in de praktijk en de passende contractuele samenwerkingsvorm.  


Stappenplan: ‘Pas op!’

Daarom vind je hier een praktisch houvast, gemaakt om welbewust het proces van VAR naar DBA aan te pakken. In de vorm van een stappenplan, genaamd ‘PAS OP!’.

 

P laatsbepaling

Maak een volledige inventarisatie van álle (mogelijke) zzp’ers, in het zorgproces, maar zeker ook bij de ondersteunende zaken zoals ict of financiën. Bedenk van al deze partners bijvoorbeeld in hoeverre ze bij jullie praktijk ‘horen’? Schat jenin over vijf jaar nog met hen te werken? Wat zijn hun ambities? En, past dat plaatje per persoon bij een zzp-schap in de praktijk? Kijk naar de ‘fit’, en maak een risicoanalyse. Soms is dat lastig te duiden. Laat indien nodig een deskundig iemand met je meedenken. 

 

A lternatieve vormen?

Bedenk dat er ook andere samenwerkingsvormen bestaan. Wellicht passen die meer bij wat jullie voor de toekomst voor ogen hebben met een zzp’er. Bijvoorbeeld voor een eenduidige praktijkuitstraling en manier van werken. Een vorm van mede-eigenaarschap, of juist werknemerschap kan dan voor de hand liggen. Maar er zijn veel meer smaken denkbaar. Zet de plussen en minnen van diverse vormen maar eens op een rijtje en blijf daarbij niet steken bij cliché-beelden. Laat ook eens wat doorrekenen. 

 

S amenwerking zzp passend?

Een implementatietermijn tot 1 mei 2017. Geregeld zien we dat echte beslissingen hierover lang worden uitgesteld, of zelfs helemaal niet gemaakt dreigen te worden. Pas daarvoor op, stel voor jezelf een deadline waarop je eruit moet zijn. En maak ook een agenda voor de transitie naar aanpassing van de werkwijze of samenwerkingsvorm, nieuwe contracten of aanpassing van bestaande. Bij wie zijn de verantwoordelijkheden in de praktijk hiervoor belegd? En neem de inspanningsverplichting hiertoe in de implementatieperiode in acht. Houd de regie! Overigens: in sommige gevallen is een zzp-samenwerking nog prima denkbaar. 

 

O vereenkomst beroepsgroepmodel?

Als je kiest voor een zzp-samenwerking, kijk dan of je kiest voor beroepsgroepmodellen waarvan de Belastingdienst verklaarde er geen dienstbetrekking in te zien. Je kunt namelijk ook een eigen overeenkomst opstellen en voorleggen aan de Belastingdienst. Of je komt tot de conclusie dat zo’n ‘goedgekeurde’ overeenkomst helemaal niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat er nooit twijfel over een dienstbetrekking kan zijn bij een zzp’er. 

 

P raktijk: ‘werken conform’

Kies je voor een overeenkomst met ‘een stempel’ van de Belastingdienst, bepaal dan hoe je de werkwijze in de praktijk monitort. Neem dat serieus. Om een beroep te kunnen doen op het oordeel van de fiscus, is het immers van belang dat er ook daadwerkelijk volgens de overeenkomst wordt gewerkt. Dat klinkt eenvoudig, maar de praktijk zal vaak weerbarstig blijken. Iedere samenwerking heeft de neiging zich snel te ontwikkelen. Houd goed in de gaten welke kant dat opgaat. 

 

Inspecteur !

Hoe goed je de overeenkomst ook denkt te volgen: je zekerheid reikt tot de mening van de belastinginspecteur. Hij oordeelt immers op basis van de feiten en omstandigheden of hij een dienstbetrekking aanwezig acht. Wellicht meent hij serieuze elementen van gezag te zien en betwijfelt hij de mogelijkheden van vrije en willekeurige vervanging door de zzp’er. Zorg dat je in zo’n geval niet met je mond vol tanden staat, maar de argumentatie voor het ontbreken van een dienstbetrekking voorhanden hebt.

 

Grip op de reis van VAR naar DBA

Kortom: maak een goede reisplanning voor de reis van VAR naar DBA. Het kan namelijk een spannende reis zijn, met de nodige risico’s. Een goede voorbereiding met bewuste keuzes en stappen is daarom van groot belang. Blijf ondertussen op je hoede: pas op!


Erik van Dam is senior adviseur kennismanagement en netwerken bij VvAA Groep B.V.

VvAA-beroepsgroepadviseurs vindt u ook op de DBA-landingspagina.


PM Regiomiddag

Tijdens de PM Regiomiddagen van 7 november (Zwolle), 8 november (Eindhoven) en 10 november (Amsterdam) geven Frank Hofstee en Peter de Leeuw van VvAA een sessie waarin alle ins en outs van de DBA besproken wordt én hoe je daarmee om kan gaan in de praktijk. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Tandarts Ron Steenkist en de strategieën voor ‘een dreamteam’: ‘Stel de menselijke behoeften centraal’

29 nov om 16:05 uurtimer3 min
Ron Steenkist is een gedreven tandarts die al bijna veertig jaar een praktijk runt in Amsterdam Zuidoost. Hij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Personeelsmarketing bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Waarom is uw praktijk leuker en beter?’

21 nov om 14:30 uurtimer3 min
Nieuwe en goede collega’s vinden voor de praktijk wordt steeds lastiger. De krappe arbeidsmarkt leidt tot veel…
Lees verder »
flash_onNieuws

VvAA en accountants willen ‘structurele oplossing’ jaarverantwoording Wmg

15 nov om 15:00 uurtimer3 min
Zorgaanbieders die over het boekjaar 2022 voor het eerst een openbare jaarverantwoording volgens de Wet…
Lees verder »
Joost de Waard Visser & Visser
mic_external_onInterview

Joost de Waard (Visser & Visser) blikt terug: ‘Praktijkmanager, ga echt managen. Claim je positie’

15 nov om 12:06 uurtimer4 min
Praktijken worden steeds groter, waardoor ze professioneler moeten worden en praktijkmanagers daarin moeten…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Daan Spanjersberg (Werkgevers Fysiotherapie): ‘Het fysiotarief moet eigenlijk 20-25 procent omhoog’

10 nov om 16:00 uurtimer5 min
Werkgeversvereniging Fysiotherapie (WVF) luidt de noodklok vanwege de tarieven die Zorg en Zekerheid als eerste…
Lees verder »
Ja ik wil werken in de zorg
person_outlineBlog

In 7 stappen nieuw zorgpersoneel werven

10 nov om 09:00 uurtimer5 min
De zorg- en welzijnsector heeft te kampen met het grootste personeelstekort van Nederland. Ruim een op de zes…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Arie Kreule bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Grip op de Wtza: een praktische check!’

7 nov om 09:41 uurtimer4 min
Arie Kreule is jurist ondernemingsrecht bij VvAA. Hij verzorgt de parallelsessie ‘Grip op de Wtza: een praktische…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Sule Karagan bij Fysiopraktijk Anno Nu: ‘Arbeidsvoorwaarden moeten transparanter en voorspelbaarder’

3 nov om 12:18 uurtimer5 min
De nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden brengt veel nieuwe verplichtingen voor…
Lees verder »