Re-integratie van een zieke werknemer

donderdag 20 november 2014
timer 4 min
Hoge kosten, omslachtig en tijdrovend. Zo kijkt het merendeel van de kleinere ondernemingen in Nederland aan tegen de verplichtingen van werkgevers bij ziekte.

Tegelijkertijd zijn het juist deze bedrijven die slecht bekend zijn met de toepasselijke regels en het risico van de loonsanctie. Onkunde over de rechten en plichten bij ziekteverzuim en re-integratie kan de werkgever duur komen te staan.

 

Eerste ziektejaar

De controle van de ziekmeldingen behoort te worden uitgevoerd door uw Arbo- of bedrijfsarts, die zal aangeven in hoeverre de werknemer door ziekte ongeschikt is om te werken. Daarbij volgt ook een indicatie van de te verwachten hersteltijd of te ondernemen acties. Is de werknemer in week 6 weken nog ziek, dan ontvangt u van de arts een Probleemanalyse waaruit zijn verwachtingen voor werkhervatting blijken. Re-integratie in het eigen bedrijf (re-integratie 1e spoor) staat daarbij voorop, bij voorkeur in het eigen werk en eventueel (tijdelijk) in passende arbeid.

 

Samen met de werknemer stelt u op basis van de Probleemanalyse uiterlijk binnen 8 weken na de 1e ziektedag een Plan van Aanpak op. Hierin vermeldt u stapsgewijs hoe u gezamenlijk wil komen tot werkhervatting. De werknemer is verplicht hieraan mee te werken. Het Plan van Aanpak zal tussentijds geëvalueerd (minimaal 1 x per 6 weken) en zo nodig aangepast moeten worden. Overleg tijdig met de arts of het zinvol is om door een arbeidsdeskundige onderzoek te laten doen naar de arbeidsmogelijkheden van de werknemer. Daarbij kan tevens een functionele mogelijkheden lijst (FML) opgesteld worden, die op basis van de concrete medische beperkingen inzicht geeft in de arbeids(on)mogelijkheden voor eigen werk danwel passend werk. 

 

Alle stukken over het verloop van de arbeidsongeschiktheid bewaart u in het re-integratiedossier. Ook moet u een casemanager aanwijzen die de regie zal voeren. Dat kan de praktijkhouder of praktijkmanager of een externe partij, bijvoorbeeld de Arbodienst of een door de verzekering ingeschakeld re-integratiebedrijf. Bedenk wel dat u als werkgever altijd verantwoordelijk bent en blijft voor het verloop van het re-integratieproces!

 

Uiterlijk in week 42 dient u de werknemer bij UWV ziek te melden. Tegen het einde van het eerste ziektejaar vindt de Eindejaarsevaluatie plaats, waarin u samen met uw werknemer moet evalueren hoe de re-integratie tot dan toe is verlopen en welke afspraken worden gemaakt voor de toekomst.

 

Tweede ziektejaar

Ook in het tweede ziektejaar moet op grond van het Plan van Aanpak verder gewerkt worden aan werkhervatting 1e spoor. Is er geen concreet uitzicht op werkhervatting in het eigen werk of passend werk bij het eigen bedrijf (of is dit onzeker) dan behoren de mogelijkheden van re-integratie bij een andere werkgever onderzocht te worden (re-integratie 2e spoor). U kunt hier het beste uiterlijk met ingang van het tweede ziektejaar mee beginnen.

 

In week 88 ontvangt de werknemer van UWV bericht over de aanvraag van de WIA, die uiterlijk in week 93 na de eerste ziektedag moet zijn aangevraagd. Hiervoor moeten werkgever en werknemer een Eindevaluatie opstellen, zijnde de verantwoording van alle re-integratieactiviteiten en alle belangrijke stukken. Daarnaast  geeft de werknemer een Eindoordeel over de re-integratie en de arts een Actueel Oordeel over de medische toestand van de werknemer. Al deze stukken worden bij elkaar ook wel het re-integratieverslag genoemd.

 

Poortwachtertoets en loonsanctie

UWV beoordeelt met name de inspanningen die u als werkgever heeft verricht voor de re-integratie. Als daarbij het resultaat van die inspanningen positief is, dan is de weg daar naartoe voor UWV minder van belang. Maar valt het resultaat van de re-integratie inspanningen negatief uit dan worden die inspanningen onder een vergrootglas gelegd. Gemiste kansen voor re-integratie leiden daarbij zonder meer tot het opleggen van een loonsanctie. Nadat u al 104 weken loon heeft doorbetaald, worden hieraan dan nog eens 52 weken toegevoegd.

Mr.drs. Petra Kroon, arbeidsjurist BabelFish Legal

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Re-integratie van een zieke werknemer

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »