SER: groeiende zorgvraag vergt in 2040 twee miljoen zorgverleners

maandag 22 juni 2020
timer 4 min
SER: groeiende zorgvraag vergt in 2040 twee miljoen zorgverleners

Foto: Shutterstock / Beeldmateriaal SER/RIVM/Actiz

Met de verkenning 'Zorg voor de toekomst' slaat de Sociaal-Economische Raad alarm over het dreigende tekort aan zorgverleners. Toch ziet de raad ook nog veel kansen: er is meer ruimte nodig voor professionals, meer inzet op preventie, het verzekerde pakket vergt actief onderhoud en er moeten slagen worden gemaakt in digitale innovaties.

In de komende decennia neemt de vraag naar zorg snel toe. Mensen leven langer en vragen meer zorg. De Sociaal-Economsiche Raad schat dat in 2040 ongeveer twee miljoen zorgmedewerkers nodig zijn, in plaats van de huidige 1,4 miljoen. SER-voorzitter Mariëtte Hamer zegt bij de NOS dat de coronacrisis laat zien dat er een groot tekort aan zorgverleners aankomt (‘ SER slaat alarm: groot personeelstekort in de zorg dreigt ’)

Afbeelding: Impact van de vergrijzing ('Zorg voor de toekomst', p. 11)

Kansen door crisis

Tegelijk biedt deze crisis ook kansen: aangezien veel mensen de komende tijd mogelijk hun baan verliezen, zijn zij potentiële herintreders. Volgens de SER is de gewenste groei van het aantal zorgmedewerkers gezien de vergrijzende bevolking waarschijnlijk niet haalbaar. Goede en toegankelijke zorg vraagt daarom ook een goede organisatie van de zorg, de juiste zorg op de juiste plek en het beschikbaar zijn van de juiste informatie.  

Meer autonomie

De eerste conclusie die de SER trekt, is dat mensen in de zorg met passie werken, maar weinig autonomie hebben. Ze hebben te maken met een hoge werkdruk, veel regels en weinig waardering. Dat leidt tot weinig tijd voor patiënten, inefficiënt werk, minder tevredenheid en een hoge uitstroom van werkenden. 'Wanneer zorgverleners meer ruimte krijgen voor zorg voor patiënten kan dit helpen om de arbeidstevredenheid te verhogen. Zorgprofessionals hebben meer autonomie nodig, meer tijd voor cliënten en collega’s, en waardering voor hun werk.'  

Preventie buiten de zorg

De tweede conclusie is inzet op preventie. 'Door preventie leven we langer gezond. Preventie kan uitgaven in de zorg voorkomen. Dat is een zaak van lange adem. Komende kabinetten zullen consistent en langdurig moeten inzetten op preventie, met een structurele financiering en langetermijnvisie.' Preventie buiten de zorg is hierbij van belang: op het werk, in de wijk, op school, in het welzijnsbeleid, bij de ruimtelijke inrichting en jongerenbeleid. Dat alles vergt samenwerking met het bedrijfsleven.  

Verzekerde pakket vergt onderhoud

Ten derde is voortdurend actief beheer van het verzekerde pakket nodig. Er moet worden gekeken naar wat zinnige zorg is: welke zorg kan erin blijven, welke toegevoegd en welke zorg kan eruit. Ook moet gekeken worden of de zorg die in het pakket zit, gepast wordt gebruikt.  

Digitale innovaties

Digitale innovaties op de werkvloer en achter de schermen van de zorg kunnen veel opleveren, is de vierde conclusie van de SER. 'Winst in de vorm van betere en tijdige zorg voor patiënten, minder fouten door betere informatieoverdracht, en minder administratieve regeldruk voor zorgverleners.' Voorwaarden hiervoor zijn dat ICT-systemen goed werken en dat technologische innovaties tot stand komen in samenwerking tussen ondernemers, zorgaanbieders, zorgverleners en patiënten. Het elektronisch patiëntendossier, na zoveel jaren discussie, moet er snel komen, waarbij toezicht en sturing door de overheid nodig zijn.  

Langetermijnvisie noodzakelijk

De SER concludeert dat langdurige inzet van alle partijen nodig is om het zorgstelsel op langere termijn houdbaar te maken. Speciale aandacht verdienen de ouderenzorg en de jeugdzorg. De raad roept op tot een langetermijnvisie van het kabinet, waarbij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de regierol van de overheid centraal staan. Daarbij zullen alle partijen moeten samenwerken om de arbeidsmarkt voor de zorg te verbeteren en de zorg anders te organiseren.

Links: 

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg.   

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »