Betaald ouderschapsverlof aanvragen

dinsdag 7 maart 2023
timer 3 min

(Foto: Shutterstock)

Sinds augustus 2022 hebben werknemers recht op 9 weken deels betaald ouderschapsverlof. Dat betekent het een en ander voor u als werkgever. Want er moet behoorlijk wat geregeld worden om het ouderschapsverlof soepel te laten verlopen. In deze blog nemen we het stap voor stap met u door.

Iedere ouder heeft recht op ouderschapsverlof 

In Nederland heeft iedere ouder, dus zowel vader als moeder, recht op 26 weken ouderschapsverlof. De berekening van het totaal aantal uren waar recht op is, is dan het aantal contracturen maal 26 weken. Van die 26 weken zijn er 9 weken deels betaald verlof. Een medewerker krijgt 70% van zijn salaris vergoed. Deze betaalde weken moeten overigens wel in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen. Daarna geldt nog wel recht op verlof, maar dan onbetaald. Krijgt uw werknemer een meerling, dan geldt per kind 9 weken betaald ouderschapsverlof! 

Bespreek voorwaarden verlof 

Verwacht een medewerker een kindje bespreek dan tijdig het aanvragen van ouderschapsverlof. Dit moet namelijk minimaal 2 maanden voordat het ouderschapsverlof in gaat. Bespreek met de medewerker hoe en wanneer het verlof in moet gaan en hoe de uren verdeeld worden. Ook al kunt u dit verlof niet weigeren ( *alleen om zeer zwaarwegende redenen) een goed gesprek over een voor beide partijen handige verdeling mag zeker gevoerd worden. 

Aanvraag bij UWV 

Is de aanvraag voor de 9 weken betaald ouderschapsverlof binnen dan kunt u daarna aan de slag. De verantwoordelijkheid voor het betalen van het verlof ligt namelijk bij het UWV. Als werkgever vraagt u via een digitaal formulier een uitkering voor het ouderschapsverlof aan bij het UWV. Nu wordt het leuk! Het aanvragen van de uitkering kan namelijk pas achteraf. Pas wanneer het verlof is ingegaan kunt u een terugbetaling van het UWV aanvragen. Het gat dat ontstaat tussen aanvraag en uitbetaling door het UWV kan op verschillende manieren gedicht worden. 

Drie mogelijkheden uitbetaling 

  1. U schiet het bedrag eerst voor. Dat wil zeggen u betaald de 70% eerst zelf aan uw medewerker en ontvangt het bedrag via UWV later terug. 

  1. U kunt een afspraak maken met uw medewerker, dat het betaalde ouderschapsverlof pas overgemaakt wordt, wanneer u het heeft ontvangen via het UWV. 

  1. Het ouderschapsverlof kan ook direct aan de werknemer overgemaakt worden. Ook hierbij geldt dat de werknemer moet wachten op de uitbetaling. 

Welke optie u als werkgever kiest is aan u maar, wij adviseren dit goed te bespreken met uw werknemer om verwachtingen helder te hebben. Daarbij is het ook handig om te weten dat u het uitbetalen maar drie keer per werknemer kunt aanvragen. 

Een voorbeeld: Een werknemer neemt 8 uur per week betaald ouderschapsverlof. Ze heeft een contract van 32 uur. Ze heeft recht op 288 uur verlof. Deel 288 door 8 = 36 weken. 

UWV betaalt achteraf verlof uit 

Als werkgever moet u dus goed berekenen wanneer u uw aanvraag tot uitbetaling bij het UWV doet. Want nogmaals dit kan maar maximaal 3 keer. In het geval van ons voorbeeld zou je 36 weken gedeeld door 3 = 12, dus om de 12 weken een aanvraag kunnen indienen. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om de aanvraag helemaal na afloop van het verlof, dus na de volgemaakte negen weken, aan te vragen bij het UWV. U ontvangt dan de uitkering in een keer. Goed om te beseffen dat u als werkgever de niet werkende medewerker wel voor 70% doorbetaald totdat de vergoeding van het UWV binnen is. Kunt u dat qua liquiditeit aan? 

Berekenen sv-loon 

Even terug naar het digitale aanvraagformulier van het UWV. Daar moet u als werkgever een dagloon invullen dit wordt berekend vanuit een sv loon. Het sv-loon staat voor sociale verzekeringsloon en is het loon waarover je belastingen en sociale premies betaalt. Dit is het brutoloon plus vaste onderdelen zoals vakantietoeslag, eindejaaruitkering, dertiende maand, onregelmatigheidstoeslag etc. 


Meer weten? 

Heeft u behoefte aan een berekening van het dagloon van uw medewerker? Of wilt u advies op maat over uw situatie? Wij kunnen u daarbij helpen.  Vul via onderstaande button het contactformulier in of bel of mail ons via salaris@alex-andre.nl. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »