Het zorglandschap in de Benelux is in beweging

donderdag 4 november 2021
timer 3 min
Zorg vindt steeds vaker plaats bij de patiënt thuis in plaats van bij een zorginstelling. Dat betekent niet alleen een verschuiving in de zorg zelf, maar ook in de zorglogistiek. Het vereist een combinatie van levering in bulk aan zorginstellingen en het bezorgen van meer en kleinere pakketten bij patiënten thuis.

De transitie van enkele centrale locaties naar verschillende locaties waar zorg plaatsvindt, vergt ook veranderingen binnen de zorginstellingen. Denk daarbij aan aanpassingen in de eigen organisatie rondom zorgverlening. Maar ook zijn aanpassingen nodig in zowel de logistieke processen omtrent de levering van medicijnen en hulpmiddelen aan die zorginstellingen, als de bezorging van medische zendingen bij de patiënt thuis. Dit maakt dat logistiek een complexe puzzel kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan groothandels die naast zendingen aan medische instellingen ook medische zendingen aan huis moeten versturen. Patiënten thuis verwachten een ander serviceniveau, vanuit hun ervaring met thuisbezorging in andere (e-commerce)categorieën.

'Specialisme Health'

PostNL richt zich met het specialisme health volledig op het bedienen van de zorgsector. Het helpt zorginstellingen met het oplossen van de logistieke puzzel in een steeds complexer zorglandschap. Vanuit een GDP-hub worden medische zendingen conform GDP-kwaliteitseisen van en naar ziekenhuizen, apotheken en farmaceutische groothandels bezorgd op 2-8 en 15-25 graden Celsius. Het geconditioneerd vervoer wordt continu gemonitord en inzichtelijk gemaakt voor de verzendende producent en groothandel en voor het ziekenhuis of de apotheek die de zending ontvangt. Daarnaast richt PostNL zich met het health specialisme op het geconditioneerd bezorgen van medicijnen en andere medische zendingen in gekozen tijdvakken direct bij patiënten thuis. Ook zijn er desgewenst specifieke oplossingen voor thuisbezorging van medische zendingen binnen het pakketten en het brievennetwerk.

'Specifieke IT-oplossingen'

Om goed te kunnen aansluiten op de logistieke wensen van de zorg en van patiënten investeert PostNL in specifieke IT-oplossingen en trainingen voor haar bezorgers van medische zendingen. Ook is geïnvesteerd in innovatie binnen het GDP-wagenpark. Zo hebben nieuwe trucks de 2-8 graden-koelruimte onder de wagen zitten en kunnen ze dankzij een rolluik sneller aansluiten op de hub, waardoor de constante temperatuur nog beter gewaarborgd blijft.

'Snelle levertijden en inzicht in status'

Daarnaast ziet PostNL dat organisaties hogere eisen gaan stellen aan de bezorging van zendingen naar de eigen (zorg)locaties. Zo wensen zij bijvoorbeeld snellere levertijden in kleinere hoeveelheden én levering van goederen op een moment dat hen uitkomt. Ook is het bieden van inzicht in de status van die zendingen cruciaal om de planning binnen de zorginstelling maximaal te ondersteunen. Daarnaast hecht de gezondheidssector steeds meer waarde aan duurzaam en efficiënt vervoer. Dit betekent onder andere dat de sector om oplossingen vraagt waarbij de goederen van meerdere leveranciers gebundeld en door een klein aantal vervoerders bezorgd worden.

Door inzet van slimme zorglogistiek waarbij leveringen aan zorginstellingen handig gecombineerd worden met bezorging aan huis kunnen producenten en groothandels een antwoord vinden op de complexe puzzel die de transitie in de zorg met zich meebrengt. Meer weten? Lees het magazine 'Zicht op zorglogistiek' van PostNL. Hier vind je cases van andere oplossingen voor zorginstellingen en medisch producenten. Of neem direct contact op met Jordy Kol

Download hieronder de Whitepaper: Zicht op zorglogistiek

Meer artikelen met dit thema

Dental Clinics en ReviewCollect over hun succesvolle samenwerking: ‘Lovende reviews bieden een enorme positieve energie aan het hele team’

16 jul om 14:00 uurtimer8 min

Dental Clinics heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt. Sinds 2021…

Lees verder »
Kleinbedrijf Index Fysiotherapie Praktijken zonder personeel en praktijken in kleinere woongebieden (dorpen met minder dan 25.000 inwoners) hebben hogere nettomarges dan praktijken met personeel en in grotere woongebieden​​. (Foto: Shutterstock)
flash_onNieuws

Derde Kleinbedrijf Index Fysiotherapie: Praktijken zonder medewerkers en dorpen behalen hoogste nettomarges

27 jun om 17:00 uurtimer4 min

De fysiotherapie zit volgens praktijkeigenaren in een stijgende lijn, zo constateren…

Lees verder »

Toekomst van het zorgstelsel volgens Guus van Montfort: De zorg is geen koekoeksjong dat de rijksfinanciën opeet

23 mei om 11:30 uurtimer5 min

Oud-huisarts Thieu Heijltjes bespreekt het nieuwe boek van Guus van Montfort ‘De toekomst van…

Lees verder »

Agilio Software Nederland breidt uit met PraQties KMS: De sleutel tot meer werkplezier in de eerstelijnszorg

21 mei om 12:15 uurtimer5 min

PraQties KMS is overgenomen door Agilio Software, een softwareontwikkelaar met oplossingen,…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:00 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:00 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Prof. dr. Ad de Jongh introduceerde EMDR in Nederland (Foto: Shutterstock)
person_outlineBlog

Angstige patiënten verdienen de aandacht

27 mrt om 15:15 uurtimer4 min

Jan Henk Nawijn is oprichter van het keurmerk De Lieve Tandarts en schrijft regelmatig blogs voor…

Lees verder »