Salaris op tijd, medewerkers tevreden

donderdag 13 oktober 2022
timer 3 min
Heb je als zorgondernemer één of meerdere werknemers in dienst dan heb je te maken met salarisadministratie. Salaris dat iedere maand op tijd en juist wordt uitbetaald, zorgt voor tevreden medewerkers. Niet onbelangrijk in deze tijd van personeelskrapte. Omdat er heel wat komt kijken bij het voeren van een juiste salarisadministratie, leggen we je graag uit waar je op moet letten en of het zinvol is om de salarisadministratie uit te besteden. 

De salarisadministratie is het gehele proces rondom het uitbetalen van de werknemers, het indienen van belastingaangiftes en het administreren van de personeelskosten. 

Van personeel werven naar uitbetalen 

Als je als bedrijf werknemers in dienst wilt nemen komt daar heel wat bij kijken. Je bent ten eerste veel tijd (en soms geld) kwijt om goed personeel te werven en te selecteren. Wanneer je dan de juiste kandidaat aan je weet te binden dan begint de maandelijkse salarisadministratie. De hoogte van het salaris en eventuele andere vergoedingen is vaak geregeld in de CAO. Deze regels verschillen per sector en per werkgever. Als je als zorgbedrijf niet onder een bepaalde CAO valt is het ook mogelijk om een eigen arbeidsvoorwaardenpakket te hanteren. Dit geldt ook voor een pensioenregeling. 

Vergoedingen en belastingen 

Naast het salaris kan je je medewerkers ook andere vergoedingen verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, pensioenpremie, auto van de zaak of werkkleding. De vraag of je deze vergoedingen onbelast of belast mag verstrekken is onderhevig aan steeds veranderende regelgeving. De loonheffing die wordt ingehouden op het salaris van je medewerker is wettelijk verplicht en wordt afgedragen aan de belastingdienst. 

Nettosalaris 

Alle afspraken en regelingen komen samen in de salarisadministratie en bepalen het nettosalaris van je werknemers. Vanuit de salarisadministratie kan je deze nettosalarissen uitbetalen en je werknemers maandelijks een loonstrookje verstrekken. Aan de hand van dit loonstrookje kan de werknemer zien welke inhoudingen en overige vergoedingen er zijn en hoe het nettoloon is opgebouwd. Jaarlijks ontvangen de werknemers ook een jaaropgave, die ze gebruiken voor de aangifte inkomstenbelasting. 

Waarom salarisadministratie uitbesteden 

Het is van groot belang dat de uitbetaling van het salaris en het indienen (en betalen) van belastingaangiftes op tijd en goed gebeurt. Ten eerste zorg je dat de werknemers tevreden blijven en bovendien voorkom je eventuele boetes van de belastingdienst. 

Vanwege de continu veranderende wet- en regelgeving, is het verstandig om dit te laten doen door een salarisadministrateur. Als het aantal werknemers beperkt is, dan is een eigen salarisadministrateur meestal niet rendabel en is het beter om dit uit te besteden. Lees ook de blog: Maak daarmee de salarisadministratie van uw huisartsenpraktijk efficiënter.  

Van selfservice naar volledige salarisadministratie 

Bij Alexandre Finance zorgen we dat de salarisadministratie zo efficiënt mogelijk wordt ingericht en altijd voldoet aan de meest recente regelgevingen. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van jou als werkgever. Wij bieden selfservice mogelijkheden, maar kunnen ook alles omtrent de salarisadministratie uit handen nemen. 

Jij als werkgever geeft de mutaties aan ons door en wij verwerken deze in de administratie. De output in de vorm van loonstroken, betaalbestand en loonaangifte kan eerst gecontroleerd worden, voordat deze definitief gemaakt wordt. Daarna hoef je als werkgever alleen nog maar de uitbetaling te verzorgen. 

HR advies 

Wij als Alexandre vinden het fijn als we jou als zorgondernemer vooruit kunnen helpen. Dit geldt ook op het gebied van personeelszaken. Bij een beperkt aantal medewerkers beschik je als ondernemer waarschijnlijk niet over een eigen HR-afdeling. Voor alle vragen die gaan over HR zaken, denken we graag met je mee. Wij beschikken over een grote database met juridisch getoetste voorbeelddocumenten, zoals arbeidscontracten en vaststellingsovereenkomsten. Wij kunnen deze als format leveren, maar ondersteunen ook graag bij het invullen hiervan. 

Alexandré Finance is dé partner op het gebied van salarisadministratie en HR zaken voor de zorgsector. Wij  verwerken inmiddels maandelijks meer dan 375 salarisstroken. Lees de reviews van onze klanten

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Willy van der Wind op de Dag van de Praktijkmanager: ‘Conflicten oplossen door de roze olifant bespreekbaar te maken’

1 mei om 11:15 uurtimer6 min
Willy van der Wind, oprichter van Mediation & Meer, is conflictexpert en werkt als registermediator in de…
Lees verder »
Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »