Blog: 5 gouden tips voor een succesvolle autonome tandartspraktijk

dinsdag 12 september 2017
timer 5 min
Helaas zien we dat de economie de laatste jaren een negatieve invloed op de tandheelkunde heeft gehad. Een gezonde relatie tussen kosten en baten is volledig zoekgeraakt. Sommige patiënten bezoeken hun tandarts niet vaak genoeg of zij maken de keuze om bepaalde behandelingen niet te ondergaan om zo kosten te vermijden. Zoals u en ik weten, heeft dit een hoop ellende tot gevolg.

Een andere zorgwekkende tendens van dit moment is dat er een groeiend tekort is aan tandartsen die niet voldoende gedifferentieerd opgeleid zijn. De tandheelkunde verandert snel en drastisch. Maakt u zich zorgen?Levenscyclus

Net als in een bedrijf, hebben we binnen een beroepsgroep ook te maken met een levenscyclus. Wanneer we kijken naar de levenscyclus van de tandheelkunde, zien we dat deze in een overjarig stadium beland is. Dit is niet gunstig voor de branche. Wanneer we niet bereid zijn een transformatie te ondergaan, gaan we merken dat het steeds slechter gaat. Ik wil u graag uitleggen waarom.


De tandarts die inmiddels een gerenommeerde leeftijd heeft bereik, zit niet echt te wachten op de veranderingen die nu plaatsvinden in de tandheelkunde. Deze tandarts is bezig met zijn pensioen en met het verkopen van zijn praktijk tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Deze tandarts wil verkopen, maar veelal zijn de bedrijfsresultaten in de loop der jaren naar beneden gegaan. Ook deze tandarts belandt in een overjarige levenscyclus met zijn praktijk. Hij denkt dat hij zijn praktijk nog steeds op de top van zijn succes kan verkopen. Dit is echter schijn. In praktijken als deze ontbreekt het aan systemen en er zijn nagenoeg geen processen opgezet. Dit leidt tot problemen, zeker in deze tijd. De tandarts is zich hier niet bewust van of ontkent de problemen. Medewerkers gaan op zoek naar een praktijk waar de organisatie beter in elkaar zit. Deze tandarts is duidelijk aan het afbouwen.

 

Tegelijkertijd schieten de overkoepelende organisaties als paddenstoelen uit de grond. Zij maken gebruik van wat er nu gebeurt op de markt. Deze praktijken worden gerund door managers die hun voetsporen hebben verdiend in het bedrijfsleven. Deze overkoepelende organisaties zijn gefocust op vooruitgang en innovatie. Zij hebben een duidelijke visie en stellen bedrijfsdoelen. Met de juiste marketing worden zij zichtbaar en trekken zij meer patiënten aan. De groep tandartsen die de komende jaren afscheid zullen nemen, is hier totaal niet mee bezig.Autonomie en passie

Helaas studeren er ook te weinig goed opgeleide tandartsen af. U begrijpt dat er een groot gat ontstaat tussen enerzijds een groep oudere tandartsen en anderzijds een groep jongere tandartsen, die nog aan hun carrière moeten beginnen. De middengroep ontbreekt het aan een groot aantal skills om succesvol te kunnen ondernemen, omdat hen dit niet geleerd is. Gelukkig hadden deze tandartsen nog wel de moed om een praktijk te starten. Wat ik heb geconstateerd is, dat deze middengroep worstelt met het bieden van de zorg die zij graag willen geven aan hun patiënt. Ze hebben moeite met het aantrekken van patiënten die complexere behandelingen willen en met het aansturen van de medewerkers en het efficiënt volplannen van de agenda. Kortom: ze hebben moeite met hun bedrijfsvoering. Ik hoef u niet te vertellen dat de tandarts al gauw zijn passie verliest, omdat dit een heleboel energie kost. Dit kan zelfs leiden tot een burn-out. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.


De groep jonge tandartsen, die net klaar zijn met hun opleiding, hebben daarentegen gewoonweg niet de moed om een eigen praktijk te beginnen. Ze bezitten niet over de nodige bedrijfskennis en vaardigheden om een succesvolle en autonome praktijk op te bouwen. Veel van hen gaan als tandarts aan de slag bij een van de overkoepelende organisaties. Zij hebben het idee dat dit veel gemakkelijker is, ze hoeven immers geen ondernemerskwaliteiten te ontwikkelen. Werkt deze groep jonge tandartsen met passie en kunnen zij hun autonomie behouden? 


U begrijpt dat, in deze tijd, één van de groots te zorgen is dat de tandarts zijn autonomie en zijn passie voor het ambacht tandheelkunde verliest. Dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor de patiënt, de tandarts en zijn medewerkers, mag duidelijk zijn. We kunnen en mogen onze ogen om deze reden niet sluiten.


Herken, accepteer en ga reorganiseren

Ik ben begaan met de tandarts en vooral met de tandarts die autonoom wil blijven, zijn passie voor dit fantastische ambacht niet wil verliezen en die succes wil hebben in het uitvoeren van de zorg die zij willen geven aan de patiënt.


Voor deze tandarts heb ik 5 gouden tips:


Tip 1

Werf uw patiënten actief. Word een expert!


Tip 2

Accepteer dat uw praktijk een onderneming is en leer ondernemen! Zie kansen in de markt, benut deze kansen en creëer meer waarde voor de patiënten en medewerkers dan uw concullega. Laat u niet weerhouden door allerlei regels en wetgevingen.


Tip 3

Richt uw focus op de patiënt en ga voor volledige begeleiding, aandacht en kwaliteit.


Tip 4

Maak het verschil en zorg dat uw medewerkers worden opgeleid!


Tip 5

Implementeer systemen en processen om effectief meer omzet te genereren, zonder tekort te doen aan de optimale zorg voor de patiënt!


Een voorbeeld: registreer het aantal patiënten die jarenlang uw praktijk hebben bezocht, maar desondanks uw praktijk niet meer bezoeken. Onderzoek de reden waarom ze uw praktijk niet meer bezoeken. Gebruik deze feedback als een waardevol hulpmiddel om vooruitgang te boeken en stuur aan op kwaliteit en 'patiënt experience’.


Mariette Ham, businesscoach voor de ondernemende tandarts & mede-eigenaar Ordentall 

tcc@marietteham.nl, www.marietteham.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep om 17:39 uurtimer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »

‘MOVES’ gaat verder als ‘MOVE ON’: ‘Fysiotherapeuten leren wat hun passies en competenties zijn’

18 jun om 15:01 uurtimer5 min
‘MOVE ON’ heet het onderzoeksproject waarin de resultaten van ‘MOVES in de beweegzorg’ worden geïmplementeerd.…
Lees verder »

Rinus van Bergeijk: ‘Strategie kan helpen bij verbeteren van ondernemersvaardigheden'

7 mei om 15:11 uurtimer5 min
Hoe bepaal je de strategie van een eerstelijnspraktijk? En hoe geef je die vorm? Deze vragen komen aan bod in de…
Lees verder »

Ruben Hoefnagels (Tandarts Today) over investering Gilde Healthcare: ‘Eerst investeren en dan groeien’

6 mei om 13:15 uurtimer3 min
Gilde Healthcare, een gespecialiseerde investeerder in de gezondheidszorg met een vermogen van € 1,4 miljard,…
Lees verder »

Flexdokters Assen-West: Nieuwe dorpsdokter met alle digitale hulpmiddelen

23 apr om 13:01 uurtimer4 min
Huisarts Freek Fickweiler voert sinds begin maart de nieuwe Huisartsenpraktijk Assen-West, in de wijk Kloosterveen…
Lees verder »

Johnson Marketing: ‘Online marketing helpt bij ondernemen in een veranderende eerste lijn’

22 apr om 16:01 uurtimer5 min
Anne Jans, directeur van Johnson Marketing, schetst hoe hij specifieke vraagstukken in de eerste lijn zou willen…
Lees verder »

Praktijkmanager Mascha van Wermeskerken over strategie: ‘Hang een thermometer in je praktijk’

19 apr om 13:21 uur
Mascha van Wermeskerken begeleidt tandartspraktijken bij het bedenken en uitvoeren van hun strategie. Ze geeft…
Lees verder »

Praktijkmanager Bas Jongen over marketing en sociale media: ‘We willen ons merk steeds terug laten komen’

12 apr om 18:13 uurtimer5 min
Tandartspraktijk Dentteam in Brunssum ontwikkelde een praktische marketingaanpak via onder meer sociale media,…
Lees verder »