Corona-immuun? Dan krijg je een blauw kroontje op je shirt!

woensdag 1 april 2020
timer 5 min
Steeds meer mensen, vooral hier in het zuiden van het land, hebben Covid-19 al doorgemaakt. Sommigen hebben er nauwelijks iets van gemerkt, terwijl anderen een zware tijd in het ziekenhuis hebben doorgemaakt. Nu zijn ze immuun. Moeten ze nog steeds afstand houden? Kunnen zij het virus nog overbrengen? Als het goed is, zijn zij nu vrij, overal inzetbaar en zonder sociale beperkingen. Maar hoe weten we van elkaar dat de ander inmiddels immuun is? Thieu Heijltjes pleit daarom voor een speldje met een blauwe kroontje – als je immuun bent tenminste.

Het blauwe kroontje kan je op je hoofd dragen, maar dat is wel erg provocerend. Voor de meeste ‘blauwen’ zal er een speldje moeten komen. Het recht om zo een speldje te mogen dragen, krijg je als je een zogeheten ‘titertest’ hebt gedaan. Hugo de Jonge beloofde het op 31 maart: het Rijk gaat samen met Sanquin zorgen voor een betrouwbare test. Je kunt het vergelijken met de Rode-Hond-titer, die bij een vrouw met zwangerschapswens, wordt gedaan. Pas als die titer hoog genoeg is, kan ze zonder risico op Rode Hond zwanger worden.  Aan een test, die vertelt dat je immuun bent en blijft, heb je meer dan een éénmalige Covid-19-test.  Dat is maar een momentopname. 

 

Maar hoe toon je nu dat je immuun blijkt te zijn? Dat zou ik zo willen oplossen:  het laboratorium geeft dan een attest af, waarop staat dat de betreffende persoon de juiste titer heeft en het recht heeft om een ‘blauwe kroon’ te dragen. Voor volwassenen een speldje en voor kinderen een echt kroontje. Met dit attest kan je bij je apotheek dan zo een speldje of kroontje gaan halen. Wel even je paspoort of een andere ID meenemen. Vervolgens kan je trots je blauwe speldje laten zien.

 

Waarom blauw en niet oranje?

Waarom kiezen we ervoor om het speldje blauw te maken, terwijl we nog genoeg oranje attributen hebben nu koningsdag niet doorgaat? Een oranje speldje zou immuniteit ook tot een nationale overwinning maken. In Nederland tonen we daarmee werkelijk dat we de groepsimmuniteit van Rutte hebben bereikt. Met zijn allen gaan we daar voor. Maar de betekenis der kleuren klopt er niet mee.

 

Waar oranje staat meer voor creativiteit, avontuur, enthousiasme, succes en balans, is blauw de kleur van stabiliteit, harmonie, kalmte, integriteit en vertrouwen. Het gaat over betrouwbaarheid. Als iemand het blauwe speldje draagt kun je erop vertrouwen dat hij of zij werkelijk immuun is tegen Covid-19. Zo iemand mag je een hand geven of zelfs kussen. Ja fysiek kussen, geen kusjes van 2 meter afstand of een kusje op het raam van de kamer, waarin je in isolatie bent. Allemaal intimiteiten, die we in een maand hebben afgeleerd.

 

‘De blauwe knoop’

De ouderen onder u zullen echter denken aan ‘de blauwe knoop’ , die mensen in de jaren 50-70 van de twintigste eeuw op hun colbert droegen. Dat was het teken van de geheelonthouder. Waarvan? Dat zou ik bijna vergeten uit te leggen. Niet van seks en drugs, maar van die verschrikkelijke alcohol. In die tijd was de verslaving aan alcohol erg groot. Mensen ontvluchtten de realiteit. Iedere dag leefden velen in dezelfde sleur en armoede. Ze dronken heel veel jenever. Ook hier was blauw de kleur van integriteit en betrouwbaarheid. Het was het teken dat de man de boodschap van zijn kinderen ‘och vader, toe drink niet meer’ serieus had genomen.

 

‘Gelaatsherkenning en gezichtsverlies’

Hoe gaan ze in China om met immuniteit? In China sporen ze nu mogelijk virusdragers op met het gebruik van gelaatsherkenning, in combinatie met het signaal van iemands mobiel. Dat laatste instrument is in de moderne tijd ons ID geworden. Mensen die mogelijk drager zijn, worden zo met digitale gezichtsherkenning opgespoord en in isolatie gezet. Daarmee is iedereen onbetrouwbaar, totdat het tegendeel bewezen is. Zo’n systeem is voor veel meer zaken te gebruiken.

 

Als dat er op 2 december 2019 was geweest, was er zelfs een totale cover-up mogelijk geweest ten aanzien van het nieuwe virus. Dan waren er wel veel mensen verdwenen, maar niemand had begrepen waardoor. Toevallig waren er artsen-klokkenluiders, die waarschuwden dat er een soort Sars-achtig virus de ronde deed. Ze mailden elkaar en het nieuws bleek niet meer tegen te houden, zodat er op 20 januari een totale lockdown  volgde van ongekende omvang. Dat is daar aanvankelijk als een groot gezichtsverlies gezien. Maar nu is de situatie daar veranderd in een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

‘Maatschappelijke betrouwbaarheid’

Voor ons land zal het systeem van het ‘blauwe kroontje’ echter de oplossing zijn om alle partijen tegemoet te komen. Het is een medisch aanvaardbare en onafhankelijke methode. Niet in strijd met enig geloofssysteem of overtuiging. Iedere partij kan zich erin herkennen en zeggen dat het hun idee was. Het gaat niet uit van het negatieve, maar van het goede in de burger. Het dragen van dit kroontje staat voor maatschappelijke betrouwbaarheid. Maar wat doorslaggevend zal zijn in het invoeren van het ‘blauwe kroontjes’-systeem, is dat het de goedkoopste oplossing naar groepsimmuniteit is.

 

Geschreven door: Thieu Heijltjes, oud-huisarts

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Corona-immuun? Dan krijg je een blauw kroontje op je shirt!