Hoop geven aan mensen. Dat is wat je als zorgondernemer behoort te doen.

dinsdag 24 augustus 2021
timer 3 min

Foto: Marly van Gestel

Deze zomer was er weer veel aandacht voor Elon Musk. En het ging niet eens over het feit dat hij in zijn uppie, door een kort berichtje op Twitter te plaatsen, de hele cryptokoers liet inzakken. Nee, het ging onder meer over zijn innovatieve project Starlink van ruimte bedrijf SpaceX.

SpaceX kwam in het nieuws omdat er steeds vaker een treintje met satellieten in het heelal verschijnt. En mensen zich hardop gaan afvragen waar ze nu precies naar kijken. Zo kwamen we erachter dat Musk in een enorm tempo satellieten de ruimte in aan het schieten is, maar liefst 3000 per maand. Om daarmee te zorgen voor ongekend snel internet overal ter wereld. 

'Onmogelijke wordt mogelijk'

Als collega-ondernemer (klinkt toch goed), kijk ik hier vol bewondering naar. Vooral hoe hij onmogelijke dingen mogelijk maakt, alles in eigen hand houdt en nergens voor terug deinst. Niet voor kritiek van mensen die het nog niet snappen, niet voor geldgebrek (heeft ie nu niet meer, maar in 2016 was ie toch echt bankroet) en ook niet vanwege een gebrek aan regelgeving (er bestaan namelijk nog geen regels in het heelal). Aan al die dingen heeft hij lak. Hij heeft zijn eigen weg namelijk tot in detail uitgedacht. En het pad ontstaat vervolgens vanzelf door erop te gaan lopen.

Elk behaald doel is de voorbereiding geweest voor het volgende doel. Zo zal hij het geld dat hij verdient met wereldwijd snel internet weer gaan inzetten om zijn missie te volmaken: leven op de planeet Mars. Een plan dat geleidelijk steeds normaler klinkt. Maar toen hij het voor het eerst uitsprak, verklaarde iedereen hem voor gek. Ook een plan waarmee hij de mensheid hoop geeft. Want als we het niet redden op de aarde, bijvoorbeeld omdat een of andere milieuramp zich voltrekt, dan staat de volgende planeet al voor ons klaar.

'Mikken op Mars'

Maar hoe zit dat eigenlijk met ons, in de zorg? Geven wij mensen ook hoop? Of zijn wij zorgondernemers eigenlijk maar watjes? Welke zorgondernemer durft er nu echt te “mikken op Mars”? Het is vaak hetzelfde liedje. Als ideeën niet lukken, geven we de schuld aan de regelgeving of een gebrek daaraan, of het gebrek aan financiering. Of we haken simpelweg af vanwege alle kritiek die we krijgen op onze ideeën. Als we bij Musk zouden werken, zouden we allang ontslagen zijn. Als je echt ergens in gelooft moet je je namelijk niet laten tegenhouden.  Waar een wil is, is een weg. En dan moet je gewoon beginnen te lopen.

Willen we de zorg echt futureproof maken, dan moeten we misschien eens kijken wat we kunnen leren van Musk. Onszelf ontslaan van alle beperkingen en “mikken op Mars”.  We moeten onze satellieten gewoon de ruimte in sturen, nu direct en niet later. Want alleen op die manier kunnen we, nog voordat de schaarse in de zorg zijn eerste slachtoffers gaat maken en de zorg onbetaalbaar is geworden, met een oplossing komen. En hoop geven aan mensen. Want dat is toch wat je als zorgondernemer behoort te doen.

Ellen Nuijten

Ellen Nuijten (40) studeerde podotherapie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ze is getrouwd en heeft vier zonen. RondOm Podotherapeuten, een organisatie met 200 praktijken verspreid over Nederland, stuurt ze samen met Marly van Gestel aan. Daarnaast richtte ze diverse bedrijven op, zoals Toppodotherapie Nederland, Allesvoordepodotherapeut.nl, Huntandheal.nl en het Kennisinstituut voor Podotherapeutische zorg (www.kipz.nl). Een recente innovatie is de app ‘Diabetesvoetencheck’ (www.diabetesvoetencheck.nl).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

 Stan Geurts www.dehulpdokter.nl
mic_external_onInterview

Stan Geurts over De Hulpdokter: ‘Minder second opinions, meer therapietrouw en een efficiëntere gang door de zorg’

2 jun om 11:30 uurtimer5 min
Arts Stan Geurts nam het initiatief tot De Hulpdokter, een online platform waarmee patiënten extra begeleiding…
Lees verder »

Tandarts Frank Hertog investeert in vernieuwing met de QuickSleeper: ‘Als je pijnloos wilt behandelen, moet je dat ook doen’

17 feb om 15:30 uurtimer5 min
Tandarts Frank Hertog traint tandartsen bij het werken met de QuickSleeper. Dit is een instrument om te verdoven…
Lees verder »
Abeba Mulugheta (Foto: AlloMedics)
person_outlineBlog

Intervisie voor zorgondernemers: ‘Aandacht voor persoonlijke groei is katalysator voor succes’

19 jan om 12:26 uurtimer4 min
Abeba Mulugheta, oprichtster van AlloMedics, pleit voor intervisie voor initiatiefnemers van startups in de zorg…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Arts Jacqueline Timmermans ontwikkelde digitaal platform: ‘Hikos helpt patiënt op weg, door beeldbelconsult met specialist’

7 okt 2021 timer5 min
Hikos is een online platform, waarmee patiënten via beeldbellen kunnen overleggen met een medisch specialist als…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Josine Blanksma, huisarts op Texel: ‘Kleinschaligheid is beter voor patiënt én arts zelf’

30 sep 2021 timer4 min
Josine Blanksma is praktijkhoudend huisarts op Texel. Vooral vanwege de kleinschaligheid kiest ze bewust voor het…
Lees verder »
Poeya Mothadili. Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Poeya Mohtadili (Dante Tandartsen): ‘We zijn lifestylecoach, allang niet meer alleen tandarts’

23 sep 2021 timer4 min
Poeya Mohtadili is tandarts-directeur van de landelijke Satiscare Zorggroep en Dante Tandartsen, twee Rotterdamse…
Lees verder »
mic_external_onInterview

'Online huisarts' Lianne Verbeek van Buuren: 'Multidisciplinaire samenwerking is het sleutelwoord'

16 sep 2021 timer5 min
De Groningse huisarts Lianne Verbeek van Buuren heeft haar eigen manier gevonden om haar vak uit te oefenen. Ze…
Lees verder »
flash_onNieuws

Gildo Wanders (Podotherapie Segerink en Podomedics): ‘Meer synergie in de podotherapie genereren’

9 sep 2021
Gildo Wanders werkt als praktijkmanager in de podotherapiepraktijk Podotherapie Segerink samen met zijn vrouw…
Lees verder »