Hoop geven aan mensen. Dat is wat je als zorgondernemer behoort te doen.

dinsdag 24 augustus 2021
timer 3 min

Foto: Marly van Gestel

Deze zomer was er weer veel aandacht voor Elon Musk. En het ging niet eens over het feit dat hij in zijn uppie, door een kort berichtje op Twitter te plaatsen, de hele cryptokoers liet inzakken. Nee, het ging onder meer over zijn innovatieve project Starlink van ruimte bedrijf SpaceX.

SpaceX kwam in het nieuws omdat er steeds vaker een treintje met satellieten in het heelal verschijnt. En mensen zich hardop gaan afvragen waar ze nu precies naar kijken. Zo kwamen we erachter dat Musk in een enorm tempo satellieten de ruimte in aan het schieten is, maar liefst 3000 per maand. Om daarmee te zorgen voor ongekend snel internet overal ter wereld. 

'Onmogelijke wordt mogelijk'

Als collega-ondernemer (klinkt toch goed), kijk ik hier vol bewondering naar. Vooral hoe hij onmogelijke dingen mogelijk maakt, alles in eigen hand houdt en nergens voor terug deinst. Niet voor kritiek van mensen die het nog niet snappen, niet voor geldgebrek (heeft ie nu niet meer, maar in 2016 was ie toch echt bankroet) en ook niet vanwege een gebrek aan regelgeving (er bestaan namelijk nog geen regels in het heelal). Aan al die dingen heeft hij lak. Hij heeft zijn eigen weg namelijk tot in detail uitgedacht. En het pad ontstaat vervolgens vanzelf door erop te gaan lopen.

Elk behaald doel is de voorbereiding geweest voor het volgende doel. Zo zal hij het geld dat hij verdient met wereldwijd snel internet weer gaan inzetten om zijn missie te volmaken: leven op de planeet Mars. Een plan dat geleidelijk steeds normaler klinkt. Maar toen hij het voor het eerst uitsprak, verklaarde iedereen hem voor gek. Ook een plan waarmee hij de mensheid hoop geeft. Want als we het niet redden op de aarde, bijvoorbeeld omdat een of andere milieuramp zich voltrekt, dan staat de volgende planeet al voor ons klaar.

'Mikken op Mars'

Maar hoe zit dat eigenlijk met ons, in de zorg? Geven wij mensen ook hoop? Of zijn wij zorgondernemers eigenlijk maar watjes? Welke zorgondernemer durft er nu echt te “mikken op Mars”? Het is vaak hetzelfde liedje. Als ideeën niet lukken, geven we de schuld aan de regelgeving of een gebrek daaraan, of het gebrek aan financiering. Of we haken simpelweg af vanwege alle kritiek die we krijgen op onze ideeën. Als we bij Musk zouden werken, zouden we allang ontslagen zijn. Als je echt ergens in gelooft moet je je namelijk niet laten tegenhouden.  Waar een wil is, is een weg. En dan moet je gewoon beginnen te lopen.

Willen we de zorg echt futureproof maken, dan moeten we misschien eens kijken wat we kunnen leren van Musk. Onszelf ontslaan van alle beperkingen en “mikken op Mars”.  We moeten onze satellieten gewoon de ruimte in sturen, nu direct en niet later. Want alleen op die manier kunnen we, nog voordat de schaarse in de zorg zijn eerste slachtoffers gaat maken en de zorg onbetaalbaar is geworden, met een oplossing komen. En hoop geven aan mensen. Want dat is toch wat je als zorgondernemer behoort te doen.

Ellen Nuijten

Ellen Nuijten (40) studeerde podotherapie aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Ze is getrouwd en heeft vier zonen. RondOm Podotherapeuten, een organisatie met 200 praktijken verspreid over Nederland, stuurt ze samen met Marly van Gestel aan. Daarnaast richtte ze diverse bedrijven op, zoals Toppodotherapie Nederland, Allesvoordepodotherapeut.nl, Huntandheal.nl en het Kennisinstituut voor Podotherapeutische zorg (www.kipz.nl). Een recente innovatie is de app ‘Diabetesvoetencheck’ (www.diabetesvoetencheck.nl).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Online huisarts' Lianne Verbeek van Buuren: 'Multidisciplinaire samenwerking is het sleutelwoord'

16 sep om 16:00 uurtimer5 min
De Groningse huisarts Lianne Verbeek van Buuren heeft haar eigen manier gevonden om haar vak uit te oefenen. Ze…
Lees verder »

Gildo Wanders (Podotherapie Segerink en Podomedics): ‘Meer synergie in de podotherapie genereren’

9 sep om 09:15 uur
Gildo Wanders werkt als praktijkmanager in de podotherapiepraktijk Podotherapie Segerink samen met zijn vrouw…
Lees verder »

FysioVitaal Krimpen: ‘We moesten nieuwe keuzes maken en ons merk opnieuw uitvinden’

7 sep om 17:39 uurtimer4 min
De praktijk FysioVitaal Krimpen Sport en Manuele Therapie heeft zichzelf het afgelopen jaar compleet vernieuwd.…
Lees verder »

Op naar de leefstijlcoachende huisarts

31 aug om 19:15 uurtimer5 min
Door te kijken naar welke effecten gewichtsreductie heeft op hypertensie, cholesterol en pijnklachten, zoek ik…
Lees verder »

Eigenzinnig ondernemer en fysiotherapeut Dick Evers: ‘Stel je kwetsbaar op en blijf je ontwikkelen’

31 aug om 13:00 uurtimer5 min
Fysiotherapeut Dick Evers, van Fysio-Z in Zevenaar, pleit voor meer verbinding tussen zorgverleners om te komen…
Lees verder »

Tandartsen Azeb Ahmed-Omar en Yasmeen Ahmed: ‘Nu we echt samenwerken wordt het alleen maar leuker’

26 aug om 11:00 uurtimer5 min
Azeb Ahmed-Omar en Yasmeen Ahmed openden dit voorjaar Tandartsenpraktijk Roelofarendsveen, aan het Zuidplein in…
Lees verder »

Madelon van Tilborg (Quin): ‘Dat we een keten willen vormen in de huisartsenzorg, is een misverstand’

25 aug om 15:30 uurtimer5 min
Quin is een digitaal zorgplatform dat huisartsen wil ontzorgen en patiënten inzicht en regie wil bieden over hun…
Lees verder »

‘Groenste huisarts’ Dennis Pot: Vier stappen naar een duurzame huisartsenpraktijk

14 jul om 18:07 uurtimer4 min
Dennis Pot besloot de eerste CO2-neutrale huisarts van het land te worden. Dit doet hij door afval te scheiden,…
Lees verder »