Huisarts Rob van Damme: 'De glazen gezondheidsbol'

dinsdag 23 februari 2021
timer 4 min
Rob van Damme

Rob van Damme (MD, MA) is bruggenbouwer in de zorg bij Bakenberg Consult en vaste columnist bij MedischOndernemen.

De brede implementatie van innovaties gaat soms erg langzaam. Soms kost het jaren duwen en trekken, financieel stimuleren, vallen en opstaan voordat een innovatie algemeen wordt gebruikt. Soms is er een crisis voor nodig om ontwikkelingen in een stroomversnelling te zien belanden.

Mede door covid-19 is e-health nu aan een opmars bezig. Maar wanneer zal dat volledig ingeburgerd zijn? Beeldbellen is nu bijvoorbeeld hot in de huisartsenzorg. Maar hoe zit het met e-health in andere sectoren? Hoeveel tandartsen, psychologen, fysiotherapeuten et cetera hebben al een interactieve website, maken gebruik van beeldbellen of andere vormen van e-health? De toepassing van Artificial Intelligence is bij veel beroepsgroepen nog ver weg. Of lijkt dat maar zo? Hebben we wel in de gaten wat er om ons heen gebeurt? Innovaties die onze praktijkvoering in de nabije toekomst sterk gaan beïnvloeden komen van buiten de zorgsector en zullen straks door de burgers, werkgevers en de politiek worden afgedwongen. En dan moeten we mee, of we dat nu willen of niet.

Dit soort stille revoluties zijn dichterbij dan we denken. Neem bijvoorbeeld de vroegere trots van Eindhoven, een producent van gloeilampen, scheerapparaten en televisies. Alleen nog een sponsorschap van de lokale eredivisie voetbalclub herinnert nog aan dit verleden. Inmiddels maakt Philips al lang geen gloeilampen meer, of televisies. De meeste omzet wordt buiten Nederland, in de USA en opkomende markten in Azië en Zuid-Amerika behaald.

Philips levert beeldvormende apparatuur en verzamelt gegevens. Die gegevens worden gebruikt voor simulaties en met behulp van Artificial Intelligence en slimme algoritmes om gezondheid en uitkomsten van zorg te voorspellen. Al de röntgenfoto’s, CT-scans, MRI’s, echo’s worden (ongevraagd) gebruikt voor het verdienmodel van dataverkoop. En daar is heel veel geld mee te verdienen.

De Defence Innovation Unit van het Amerikaanse leger heeft samen met Philips, Garmin en Oura een project opgezet om door middel van het continu meten van zes biometrische variabelen en slimme algoritmes van Philips de gezondheid van militairen te kunnen voorspellen. 48 uur voordat een soldaat ziek wordt door bijvoorbeeld een virusinfectie kan dit al worden gesignaleerd. Combineer dit met gevalideerde sneltesten en je kunt hier als werkgever tijdig op anticiperen. Of als zorgverlener alvast met medicatie starten of een dosering bijstellen.

U denkt dat de glazen bol iets is voor waarzeggers op de kermis in de middeleeuwen? Dan vergist u zich. De glazen bollen voor de gezondheid zijn er al lang en de waarzeggers heten Philips, Samsung, Google, Facebook, Amazon en Apple.

Rob van Damme (MD, MA) is bruggenbouwer in de zorg bij Bakenberg Consult en vaste columnist bij MedischOndernemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.