Noodklok: assistentie gezocht!

dinsdag 28 september 2021
timer 3 min

Foto: Maaike van der Mee

Nog nooit is de nood zo hoog geweest. Het aantal vacatures voor assistenten is inmiddels opgelopen tot ontelbaar! Praktijken moeten hun agenda’s aanpassen. Niet omdat ze geen tandartsen hebben, maar omdat er geen assistentie is. ‘Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven’, betoogt Maaike van der Mee, directeur van de Dutch Dental Academy.

Veel praktijken krijgen hun vacatures niet opgevuld. Simpelweg omdat er bijna niemand solliciteert. En het handjevol kandidaten dat wel solliciteert, is niet geschikt. Recruiters en ander HR-personeel zitten met de handen in het haar. Werving- en selectiebureaus staan met lege handen. Waar haal je een assistente vandaan – en dan het liefst in grote getale!

De druk op het overige personeel wordt zo hoog, dat daar uitvallers en langdurig zieken dreigen. Dan heb je dus helemaal geen assistenten meer. Waarom wordt slechts de noodklok geluid voor het tandartsentekort en niet voor het tekort aan assistenten? ‘Maar binnenkort komt er een curriculum en een Beroepscompetentieprofiel (BCP) voor assistenten die niet aan de ROC’s zijn opgeleid’, aldus het antwoord van de KNMT. Dit is dus achter de feiten aan lopen.

Al langere tijd dreigt er een ernstig tekort aan assistenten. Met dit gegeven is echter weinig tot niets gebeurd. Geen promotie voor het vak, geen dikke salarisverhoging, geen enkele moeite is er gedaan om het beroep aantrekkelijk te maken. En zie hier de consequenties.

‘Preventieassistente is cashcow van de praktijk’

Preventie is sexy! Praktijken hebben hun assistenten aangespoord om preventieassistenten te worden. Dan mag je de hele dag alleen in een kamer tandsteen verwijderen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar wel goed voor de financiën van de praktijk. De preventieassistente ziet dit als een promotie, maar in feite wordt ze de cashcow van de praktijk. Laten we wel wezen, wat kost nu eigenlijk een preventieassistente per maand! En hoe goed is een preventieassistente in vergelijking met een mondzorgkundige? Ieder zijn vak!

‘Tandarts zit nu in zijn/haar eentje te klooien’

Een groot gedeelte van de assistenten zijn dus preventieassistent geworden en daarmee weg van de tandarts. Die zit nu in zijn/haar ééntje te klooien. Daarnaast werken de meeste assistenten parttime en dus hebben we er heel veel nodig. Bovendien is een mbo-opleiding in Nederland niet populair en willen de meeste mbo-tandartsassistenten door naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Alleen: lang niet allemaal zijn ze geschikt voor het hbo. Wat is er toch mis met het mbo? Nu wordt het alleen gebruikt als opstap naar het hbo.

‘Beloning moet omhoog’

Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven! De beloning moet omhoog wil je het vak aantrekkelijker maken. Neem er dan ook maar meteen de cao bij mee. Iedereen moet aanspraak maken op dezelfde rechten en plichten. Praktijken moeten meer hun best doen om hun assistenten te behouden. Maak ze belangrijk! Zonder assistenten geen gezonde praktijk en zonder gezonde praktijk geen goede mondzorg in Nederland.

Maaike van der Mee is oprichter van de Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken en schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews: 

Negatieve beeld preventie-assistenten klopt niet

Ik ben het er helemaal mee eens dat het vak van de tandartsassistente ondergewaardeerd wordt en dat een beter salaris bijdraagt aan een positiever beeld van haar vakbekwaamheid. Jammer echter dat het negatieve beeld dat hier geschetst wordt van de preventie-assistentie totaal niet strookt met de ervaringen van onze assistentes. Binnen onze praktijk wordt er in een team gewerkt van tandartsen, mondhygienistes, preventie-assistenten en stoelassistentes. Gezamenlijk werken zij aan de beste zorg voor onze patiënten! De preventie- assistente neemt daarin haar rol (volgens de paro-richtlijn) en voelt zich daarin gewaardeerd, maar weet ook wanneer haar handelen tekort gaat schieten en verwijst, in overleg met de tandarts, op tijd door naar de mondhygieniste. Volgens mij zetten we zo ieders kwaliteiten in en kan ook de mondhygieniste doen waar ze goed in is!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Mieke Bergmans van Staas & Bergmans. Zorg voor uw mond
flash_onNieuws

Tandarts Mieke Bergmans: ‘Als een praktijkmanager eerst op de werkvloer heeft gestaan, is dat een pré’

6 jul om 15:30 uurtimer3 min
Hoe denken praktijkhouders over de functie van praktijkmanager? We legden deze vraag voor aan tandarts Mieke…
Lees verder »
Gijs Ganzevles, fysiopraktijkhouder en praktijkmanager
mic_external_onInterview

Gijs Ganzevles (fysiopraktijkhouder en praktijkmanager): ‘Ik heb goed zicht op de organisatie, ik sta er middenin’

10 jun om 09:41 uurtimer4 min

Gijs Ganzevles heeft samen met zijn maat een maatschap: Fysiotherapie Bergstraat in Amersfoort. Hij werkt als…

Lees verder »
Poeya Mohtadili. Foto: Claudia Kamergorodski
person_outlineBlog

Geborgenheid als sleutel tot eigenaarschap – bij het personeel

7 apr om 14:00 uurtimer3 min
Je hebt twee soorten mensen. De een begint het nieuwe jaar met goede voornemens; de ander kan alleen het woord al…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen introduceert nieuw e-learning-platform en verbetertrajecten ‘op locatie’

30 mrt om 12:39 uur
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt huisartsenpraktijken ondersteuning met de ‘…
Lees verder »

Tandarts Today en Tandzorg op Maat bundelen krachten: ‘Samen excelleren als werkgever’

24 mrt om 15:00 uurtimer5 min
Mondzorgorganisatie Tandarts Today fuseert met Tandzorg op Maat. De directie, bestaande uit Ruben Hoefnagels als…
Lees verder »

Hulp voor Huisartsen start eigen Leercentrum en focust op goede triage

10 feb om 10:59 uurtimer5 min
Hulp voor Huisartsen, onderdeel van ANW Nederland, biedt niet alleen ‘Doktersassistent op afstand’, maar heeft…
Lees verder »
Dick Groot Huisarts
mic_external_onInterview

Bijna helft huisartsen zou burn-outklachten hebben: ‘Vertrouwen in huisarts als professional moet weer terug’

7 feb om 15:47 uurtimer4 min
Twee op de drie huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege een te hoge werkdruk. Bijna de helft van de…
Lees verder »
Tweederde huisartsen wil eerder stoppen vanwege werkdruk
flash_onNieuws

'Tweederde van de huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege werkdruk'

3 feb om 12:05 uurtimer2 min
Twee op de drie huisartsen overweegt eerder te stoppen vanwege een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit een enquête…
Lees verder »