Noodklok: assistentie gezocht!

dinsdag 28 september 2021
timer 3 min

Foto: Maaike van der Mee

Nog nooit is de nood zo hoog geweest. Het aantal vacatures voor assistenten is inmiddels opgelopen tot ontelbaar! Praktijken moeten hun agenda’s aanpassen. Niet omdat ze geen tandartsen hebben, maar omdat er geen assistentie is. ‘Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven’, betoogt Maaike van der Mee, directeur van de Dutch Dental Academy.

Veel praktijken krijgen hun vacatures niet opgevuld. Simpelweg omdat er bijna niemand solliciteert. En het handjevol kandidaten dat wel solliciteert, is niet geschikt. Recruiters en ander HR-personeel zitten met de handen in het haar. Werving- en selectiebureaus staan met lege handen. Waar haal je een assistente vandaan – en dan het liefst in grote getale!

De druk op het overige personeel wordt zo hoog, dat daar uitvallers en langdurig zieken dreigen. Dan heb je dus helemaal geen assistenten meer. Waarom wordt slechts de noodklok geluid voor het tandartsentekort en niet voor het tekort aan assistenten? ‘Maar binnenkort komt er een curriculum en een Beroepscompetentieprofiel (BCP) voor assistenten die niet aan de ROC’s zijn opgeleid’, aldus het antwoord van de KNMT. Dit is dus achter de feiten aan lopen.

Al langere tijd dreigt er een ernstig tekort aan assistenten. Met dit gegeven is echter weinig tot niets gebeurd. Geen promotie voor het vak, geen dikke salarisverhoging, geen enkele moeite is er gedaan om het beroep aantrekkelijk te maken. En zie hier de consequenties.

‘Preventieassistente is cashcow van de praktijk’

Preventie is sexy! Praktijken hebben hun assistenten aangespoord om preventieassistenten te worden. Dan mag je de hele dag alleen in een kamer tandsteen verwijderen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar wel goed voor de financiën van de praktijk. De preventieassistente ziet dit als een promotie, maar in feite wordt ze de cashcow van de praktijk. Laten we wel wezen, wat kost nu eigenlijk een preventieassistente per maand! En hoe goed is een preventieassistente in vergelijking met een mondzorgkundige? Ieder zijn vak!

‘Tandarts zit nu in zijn/haar eentje te klooien’

Een groot gedeelte van de assistenten zijn dus preventieassistent geworden en daarmee weg van de tandarts. Die zit nu in zijn/haar ééntje te klooien. Daarnaast werken de meeste assistenten parttime en dus hebben we er heel veel nodig. Bovendien is een mbo-opleiding in Nederland niet populair en willen de meeste mbo-tandartsassistenten door naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Alleen: lang niet allemaal zijn ze geschikt voor het hbo. Wat is er toch mis met het mbo? Nu wordt het alleen gebruikt als opstap naar het hbo.

‘Beloning moet omhoog’

Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven! De beloning moet omhoog wil je het vak aantrekkelijker maken. Neem er dan ook maar meteen de cao bij mee. Iedereen moet aanspraak maken op dezelfde rechten en plichten. Praktijken moeten meer hun best doen om hun assistenten te behouden. Maak ze belangrijk! Zonder assistenten geen gezonde praktijk en zonder gezonde praktijk geen goede mondzorg in Nederland.

Maaike van der Mee is oprichter van de Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken en schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews: 

Negatieve beeld preventie-assistenten klopt niet

Ik ben het er helemaal mee eens dat het vak van de tandartsassistente ondergewaardeerd wordt en dat een beter salaris bijdraagt aan een positiever beeld van haar vakbekwaamheid. Jammer echter dat het negatieve beeld dat hier geschetst wordt van de preventie-assistentie totaal niet strookt met de ervaringen van onze assistentes. Binnen onze praktijk wordt er in een team gewerkt van tandartsen, mondhygienistes, preventie-assistenten en stoelassistentes. Gezamenlijk werken zij aan de beste zorg voor onze patiënten! De preventie- assistente neemt daarin haar rol (volgens de paro-richtlijn) en voelt zich daarin gewaardeerd, maar weet ook wanneer haar handelen tekort gaat schieten en verwijst, in overleg met de tandarts, op tijd door naar de mondhygieniste. Volgens mij zetten we zo ieders kwaliteiten in en kan ook de mondhygieniste doen waar ze goed in is!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.