Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

dinsdag 20 oktober 2020
timer 3 min
Ook huisarts Joost Zaat is met pensioen. Toch lezen we zijn column nog in de Volkskrant. Hij is waarnemer geworden. Gelukkig maar, want er is een schreeuwend tekort aan mensen in de zorg: artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten zijn nauwelijks te vinden. En dan zijn er toch veel mensen boven de 67 jaar die hier en daar wel een paar dagen willen inspringen. Thieu Heijltjes (72), oud-huisarts en expert bij MedischOndernemen, vertelt hoe hij wordt ingewerkt als 'de nieuwste doktersassistent'.
Tijdens de eerste Covid-19-uitbraak werden de BIG-eisen en de registratie al een beetje versoepeld. Zo konden ervaren ic-verpleegkundigen weer terug naar hun oude werkplek. Bij het ministerie van VWS begrepen ze al gauw dat de sterke competentie-eisen een te hoge drempel waren geworden om ouderen in te zetten.
In de affaire Janssen-Steur (deze neuroloog stelde veel onjuiste diagnoses en moest vertrekken bij Medisch Spectrum Twente, red.) werden we geconfronteerd met een disfunctionerende oudere arts. Dat mocht niet meer voorkomen.
 

Oproep

Toen de wachttijd bij het CBR voor het verlengen van een rijbewijs opliep tot meer dan een jaar, had de minister van Infrastructuur en Waterstaat zo haar eigen oplossing. Een groot deel van die wachttijd werd veroorzaakt door het gebrek aan artsen om de rijvaardigheid te beoordelen. Administratief werk wat een arts met ervaring prima kan doen. Ze deed een oproep aan gepensioneerde artsen om zich in te zetten voor de wachtrij van 75-jarige chauffeurs. Er moesten genoeg artsen zijn, die nog fit genoeg waren om dit licht administratieve werk te doen.
 

Geen arts meer

Hadden die artsen het te goed, waren ze verwende pensionado’s in hun vakantiehuizen? Wat was de reden toch dat men zich nauwelijks aanmeldde? Na het uitschrijven uit het register waren gepensioneerde artsen officieel geen arts meer. Ter bescherming van de Nederlander tegen zelden voorkomende beunhazerij door oude artsen. Veel oudere artsen hebben dat ervaren als een vernedering. Voorheen stond vaak op de grafsteen dat de persoon was overleden als “arts”, en in ieder geval stond deze titel op de rouwadvertentie. Maar zo mag men zich niet meer noemen.
 

Helpen

Sinds 2011 ben ik dus omgeschoold naar relatietherapeut en coach met het Enneagram. En zo kan ik fijn doorwerken. De LHV vraagt na veertig jaar lidmaatschap geen contributie meer, maar houdt mij wel prima op de hoogte over alles wat er speelt. Als oud-huisarts zie ik best veel mensen uit de zorg. Een goede relatie met mijn lokale collega’s zorgt voor werk.
 
Zelfs zo dat men aan mij dacht toen twee maanden geleden de praktijk dreigde vast te lopen. ‘Thieu, zou je ons niet kunnen helpen op de functiekamer? Er zijn drie assistentes uitgevallen. We moeten spreekuren gaan afzeggen.’
 

Nieuwste doktersassistent

Het kostte me nauwelijks een halve dag om in te worden ingewerkt als nieuwste doktersassistent. Eenmaal ingelogd in het HIS kon ik vrij snel de weg vinden. Registreren, SOEP-regels, declareren en een nieuwe afspraak maken. Injecties, hechtingen verwijderen, wratjes behandelen, cerumen verwijderen, 24-uurs bloedruk, ECG-maken en dergelijk. En natuurlijk met iedereen een praatje maken: hoe gaat het met de kinderen? Ik weet vaak nog de namen. Al mag ik mij dan geen arts meer noemen, het is nog steeds mijn leven om mensen te begeleiden.
 
Het ECG van een 80-jarige dame ziet er rommelig uit. Er zijn geen p-topjes. Ik controleer haar medicatie: geen antistolling. Ze heeft pas volgende week een afspraak staan. ‘Blijft u maar even zitten mevrouw, hier moeten we even een echte dokter naar laten kijken!’
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

Meer artikelen met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Een kleine survivalgids voor leidinggevenden: Zo maak je als manager het verschil

13 jan om 11:44 uurtimer4 min
Meer dan ooit vraagt deze tijd van jou als leidinggevende in een medische praktijk dat je een bekwaam, duidelijk…
Lees verder »
Het team van huisartsenpraktijk dr. Kees Vos in Spijkenisse
mic_external_onInterview

Praktijkmanager Ingrid Jaape over Uw Zorg Online: ‘Werkdruk beperk je door maximale inzet op digitalisering’

24 dec 2021 timer5 min
De huisartsenpraktijk van dr. Kees Vos in Spijkenisse werkt al zeven jaar met het patiëntenportaal Uw Zorg Online…
Lees verder »
person_outlineBlog

Het ‘kwalicheck virus’: vijf sterren, fantastisch of juist niet?

15 dec 2021 timer3 min
Er is een nieuw virus onder ons, dat langzaam is opgerukt en inmiddels epidemische vormen aanneemt. En dan bedoel…
Lees verder »
Shirin Slabbers: ‘Er zijn allerlei wetten waar je mee te maken krijgt als je een e-health-toepassing invoert.’ (Foto: VvAA)
mic_external_onInterview

Mr. Shirin Slabbers (VvAA) over e-health in de mondzorg: ‘Regel de juridische kant goed, voorkom claims en boetes’

8 dec 2021 timer5 min
‘Uh E-health!?’ heet de workshop die gezondheidsrechtspecialist Shirin Slabbers verzorgt tijdens het congres…
Lees verder »

Tolk2Me: medisch studenten tackelen taal- en cultuurbarrières in de spreekkamer

7 dec 2021 timer4 min
Een taalbarrière zorgt er in de spreekkamer soms voor dat het voeren van een huisartsenconsult lastig is. Een…
Lees verder »

Dentalcloud biedt maximale grip op inkoop: ‘Essentiële tool om je inkoopproces te optimaliseren’

1 dec 2021 timer4 min
Dentalcloud is de software voor de tandartspraktijk waarbij de praktijk met één systeem alles kan bestellen bij…
Lees verder »
Abeba Mulugheta (AlloMedics)
mic_external_onInterview

Abeba Mulugheta (AlloMedics): ‘Wij ondersteunen huisartsen en patiënten door gesprekken in de eigen taal te regelen’

25 nov 2021 timer5 min
In de spreekkamer kunnen lastige situaties ontstaan als een huisarts de patiënt niet begrijpt vanwege taal- of…
Lees verder »
flash_onNieuws

Onderzoek naar digitale consultatie medisch specialist door huisarts

25 nov 2021 timer3 min
Huisartsen kunnen inmiddels op diverse manieren via de digitale snelweg medisch specialisten consulteren. Wat…
Lees verder »