Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

dinsdag 20 oktober 2020
timer 3 min
Ook huisarts Joost Zaat is met pensioen. Toch lezen we zijn column nog in de Volkskrant. Hij is waarnemer geworden. Gelukkig maar, want er is een schreeuwend tekort aan mensen in de zorg: artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten zijn nauwelijks te vinden. En dan zijn er toch veel mensen boven de 67 jaar die hier en daar wel een paar dagen willen inspringen. Thieu Heijltjes (72), oud-huisarts en expert bij MedischOndernemen, vertelt hoe hij wordt ingewerkt als 'de nieuwste doktersassistent'.
Tijdens de eerste Covid-19-uitbraak werden de BIG-eisen en de registratie al een beetje versoepeld. Zo konden ervaren ic-verpleegkundigen weer terug naar hun oude werkplek. Bij het ministerie van VWS begrepen ze al gauw dat de sterke competentie-eisen een te hoge drempel waren geworden om ouderen in te zetten.
In de affaire Janssen-Steur (deze neuroloog stelde veel onjuiste diagnoses en moest vertrekken bij Medisch Spectrum Twente, red.) werden we geconfronteerd met een disfunctionerende oudere arts. Dat mocht niet meer voorkomen.
 

Oproep

Toen de wachttijd bij het CBR voor het verlengen van een rijbewijs opliep tot meer dan een jaar, had de minister van Infrastructuur en Waterstaat zo haar eigen oplossing. Een groot deel van die wachttijd werd veroorzaakt door het gebrek aan artsen om de rijvaardigheid te beoordelen. Administratief werk wat een arts met ervaring prima kan doen. Ze deed een oproep aan gepensioneerde artsen om zich in te zetten voor de wachtrij van 75-jarige chauffeurs. Er moesten genoeg artsen zijn, die nog fit genoeg waren om dit licht administratieve werk te doen.
 

Geen arts meer

Hadden die artsen het te goed, waren ze verwende pensionado’s in hun vakantiehuizen? Wat was de reden toch dat men zich nauwelijks aanmeldde? Na het uitschrijven uit het register waren gepensioneerde artsen officieel geen arts meer. Ter bescherming van de Nederlander tegen zelden voorkomende beunhazerij door oude artsen. Veel oudere artsen hebben dat ervaren als een vernedering. Voorheen stond vaak op de grafsteen dat de persoon was overleden als “arts”, en in ieder geval stond deze titel op de rouwadvertentie. Maar zo mag men zich niet meer noemen.
 

Helpen

Sinds 2011 ben ik dus omgeschoold naar relatietherapeut en coach met het Enneagram. En zo kan ik fijn doorwerken. De LHV vraagt na veertig jaar lidmaatschap geen contributie meer, maar houdt mij wel prima op de hoogte over alles wat er speelt. Als oud-huisarts zie ik best veel mensen uit de zorg. Een goede relatie met mijn lokale collega’s zorgt voor werk.
 
Zelfs zo dat men aan mij dacht toen twee maanden geleden de praktijk dreigde vast te lopen. ‘Thieu, zou je ons niet kunnen helpen op de functiekamer? Er zijn drie assistentes uitgevallen. We moeten spreekuren gaan afzeggen.’
 

Nieuwste doktersassistent

Het kostte me nauwelijks een halve dag om in te worden ingewerkt als nieuwste doktersassistent. Eenmaal ingelogd in het HIS kon ik vrij snel de weg vinden. Registreren, SOEP-regels, declareren en een nieuwe afspraak maken. Injecties, hechtingen verwijderen, wratjes behandelen, cerumen verwijderen, 24-uurs bloedruk, ECG-maken en dergelijk. En natuurlijk met iedereen een praatje maken: hoe gaat het met de kinderen? Ik weet vaak nog de namen. Al mag ik mij dan geen arts meer noemen, het is nog steeds mijn leven om mensen te begeleiden.
 
Het ECG van een 80-jarige dame ziet er rommelig uit. Er zijn geen p-topjes. Ik controleer haar medicatie: geen antistolling. Ze heeft pas volgende week een afspraak staan. ‘Blijft u maar even zitten mevrouw, hier moeten we even een echte dokter naar laten kijken!’
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

Meer artikelen met dit thema

Huisarts Wietske Jacobs (Eigen foto)
mic_external_onInterview

Huisarts stuurt SOS: ‘Een duurzame, instapklare praktijk waar we het verschil kunnen maken’

22 apr om 10:30 uurtimer6 min

Huisarts Wietske Jacobs (44) maakte in 2018 de sprong naar het praktijkhouderschap in Den…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Huisarts Annemieke Commissaris zoekt maat voor ‘positief gezonde’ praktijk: ‘Rust en ruimte voor langdurige relatie met patiënt’

11 apr om 15:15 uurtimer5 min

Huisarts Annemieke Commissaris plaatste onlangs een oproep op LinkedIn voor een maat, om samen als…

Lees verder »
Nico Verhoef: ‘Een oplossing voor een dreigende burn-out is ‘job crafting’'
mic_external_onInterview

Onderzoeker Nico Verhoef: ‘Ongeveer 40 procent van de huisartsen heeft burn-outklachten’

10 apr om 15:00 uurtimer6 min

Oud-huisarts Nico Verhoef onderzocht voor zijn proefschrift hoe burn-out bij huisartsen ontstaat en wat de…

Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake Foto: Menno van der Veen / The Arrows
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grensoverschrijdend gedrag: twee keer geel is rood

3 apr om 11:30 uurtimer4 min

Zowel de oude- als de nieuwe (sociale) media staan momenteel bol van artikelen over grensoverschrijdend gedrag…

Lees verder »
person_outlineBlog

‘What happens when you stop micro-managing’

27 mrt om 15:30 uurtimer4 min

Op LinkedIn gaat een filmpje rond. Zeven paarden staan klaar voor een race. Het startschot klinkt, en één werpt…

Lees verder »

Uw werknemer meldt zich ziek. Wat nu?

27 mrt om 15:00 uurtimer4 min

Alle bedrijven krijgen er wel eens mee te maken: een zieke werknemer. Waar moet u als werkgever allemaal…

Lees verder »
Sule Karagan, expert Werkgeversdesk en senior jurist arbeidsrecht bij VvAA
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »