menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
8 juli 2019

Aantal prikincidenten tandartsenpraktijken blijft gelijk

Het aantal gemelde incidenten in tandartsenpraktijken van dit jaar is gelijk aan het jaar daarvoor. Het gaat hierbij om 248 gemelde prik-, bijt-, snij-, spat- en krabaccidenten in de eerste helft van 2018 tegenover 249 in het afgelopen halfjaar, meldt PrikPunt.
Aantal prikincidenten tandartsenpraktijken blijft gelijk Beeld: Shutterstock

PrikPunt is het meldpunt voor prikaccidenten, waarbij de KNMT is aangesloten. Bij ruim 90 procent van de gemelde incidenten bij PrikPunt bleek het om een prikaccident te gaan. In bijna 70 procent van de gevallen werd het incident binnen een uur na het voorval gemeld, meldt de KNMT.

 

Vaccinatie

Ruim 90 procent van de melders was volledig gevaccineerd. Uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar de weerstand tegen Hepatitis B in tandartsenpraktijken bleek dat mondzorgverleners meer aandacht moeten besteden aan de bescherming van zichzelf tegen Hepatitis B, zo bleek begin dit jaar. Het IGJ geeft aan dat binnen de mondzorg veel met holle en scherpe instrumenten wordt gewerkt, waardoor een risico op besmetting tijdens mondzorgbehandelingen bestaat.

 

Recappen

De gemelde prikaccidenten met een verdovingsnaald meestal samen met het opruimen van naalden na het recappen. Bij de incidenten raakte de teruggeplaatste hoes bij deze incidenten vaak onverwachts los bij het verwijderen van de naald.

 

Bron: KNMT, PrikPunt: aantal incidenten blijft gelijk en IGJ vraagt om aandacht bescherming hepatitis B in mondzorg

Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Tandarts KNMT
Gerelateerde artikelen
Open modal