menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
5 februari 2019

IGJ vraagt om aandacht bescherming hepatitis B in mondzorg

Uit de controle, die Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eind oktober aankondigde, blijkt dat de mondzorgsector meer aandacht moeten besteden aan de bescherming tegen hepatitis B. IGJ ziet hier op toe.
IGJ vraagt om aandacht bescherming hepatitis B in mondzorg

In totaal zijn 355 tandartsen, tandartsassistenten, mondhygiënisten en tandprothetici uit 39 tandartspraktijken ondervraagd. Hieruit bleek dat ongeveer 70% van de medewerkers voldoende beschermd is tegen hepatitis B tegenover 30% van de medewerkers die onvoldoende beschermd zijn of niet kunnen aantonen of ze beschermd zijn.

 

Tweede controle

Bij de tweede controle 4 weken later waren 23 medewerkers inmiddels wel beschermd en 20 medewerkers niet goed of niet aantoonbaar goed beschermd. Deze medewerkers mogen voorlopig geen patiënten behandelen of werken in de sterilisatieruimte.

 

Bescherming tegen Hepatitis B belangrijk

Het risico op het  overdragen van hepatitis B van zorgverlener op patiënt is binnen de mondzorg groot. Dat komt door het gebruik van holle instrumenten en invasieve ingrepen. Uiteindelijk kan een hepatitis B-infectie leiden tot leverontsteking of zelfs tot leverkanker. Personeel dat patiëntgebonden contact heeft, wordt geacht gevaccineerd te zijn tegen hepatitis B. Het is belangrijk dat de vaccinatie kan worden aangetoond.

 

Ter aanvulling publiceert de inspectie IGJ een factsheet: ‘Hepatitis B-vaccinatie blijft aandachtspunt in de mondzorg 2019’

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal