menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 oktober 2018

Tandartsen kunnen controle IGJ verwachten

IGJ vindt het noodzakelijk dat tandartsen zich bewust zijn van de risico’s van hepatitis-B. Op dit moment is het besef te laag. Daarom vraagt het IGJ meer aandacht voor de bescherming tegen hepatitis-B infecties.
Tandartsen kunnen controle IGJ verwachten

Het risico op het overdragen van hepatitis B van zorgverlener op patiënt is binnen de mondzorg groot. Dat komt door het gebruik van holle instrumenten en invasieve ingrepen. Uiteindelijk kan een hepatitis-B infectie leiden tot leverontsteking en uiteindelijk tot leverkanker. Personeel dat patientgebonden contact heeft, wordt geacht gevaccineerd te zijn tegen hepatitis-B. Het is belangrijk dat de vaccinatie kan worden aangetoond.

 

Inspectiebezoeken

Door het uitvoeren van inspectiebezoeken aan minimaal 30 tandartspraktijken, hoopt het IGJ meer aandacht te krijgen voor de bescherming tegen over overdragen van hepatitis-B. Als tijdens een inspectie blijkt dat medewerkers niet ingeënt zijn of de  niet kunnen aantonen, mogen zij geen behandelingen meer uitvoeren totdat de bescherming geregeld is. Werken in de sterilisatieruimte mag ook niet meer, omdat daar de kans op prikaccidenten groot is. Een besmet instrument zou dan in de schone keten kunnen komen.

 

Bron: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2018/10/25/meer-aandacht-nodig-voor-bescherming-hepatitis-b-bij-tandartsen

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur

Lees meer over:
Inspectie Tandarts Mondzorg
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen