menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 september 2018

Complimenten: superfood voor elke (werk)relatie

Hoe vaak geef jij complimenten? Hoe vaak krijg je een compliment? Hoe gemakkelijk of hoe lastig is het voor je om goed om te gaan met complimenten?
Complimenten: superfood voor elke (werk)relatie

Elk compliment is positieve communicatie

Complimenten vervullen een belangrijke rol bij het leren en ontwikkelen van iedereen omdat ze ons sturen in welk gedrag effectief of gewenst is. Complimenten zorgen daarnaast voor een ontspannen, positieve sfeer en versterken de band tussen mensen. Door het geven van complimenten laat je zien dat je bij iemand betrokken bent en dat je aandacht hebt voor de ander.

 

Open deur

Een compliment doet wonderen. Je spreekt waardering uit voor een kwaliteit of het positieve gedrag van de ander. Feedback dus op positief gedrag dus. Het uitspreken van waardering zorgt ervoor dat iemand zich ‘gezien’ voelt en daardoor nog beter zijn best doet of nog meer vanuit zijn kwaliteiten gaat werken. Een compliment is goed voor het (werk)plezier en ieders zelfvertrouwen. Wanneer je een compliment krijgt, leidt dit ertoe dat je (nog) meer het beste uit jezelf wilt halen: je voelt je empowered. Empowerment brengt mensen (weer) in beweging. Ze krijgen er (meer) zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde door. Elk mens is gevoelig voor waardering. Sterker nog, waardering is een basisbehoefte van élk mens. Elke soort relatie loopt uiteindelijk ook stuk wanneer waardering ontbreekt. En waardering laten blijken is zó gemakkelijk! Een compliment geven kost niets maar levert heel veel op. Bovendien: wie complimenten (waardering) krijgt, geeft ook sneller complimenten aan een ander.

 

Arbeidsvitamine

Uit onderzoek is gebleken dat complimenten en positieve aandacht meer motiveren dan en leaseauto, een promotie of salarisverhoging. Complimenten activeren het beloningscentrum van ons brein. De hoeveelheid dopamine neemt toe en dat geeft een goed gevoel. Zo krijgen leidinggevenden die effectief omgaan met complimenten blijere en daardoor meer gemotiveerde en beter presterende medewerkers. ‘Complimenten halen het beste in ons naar boven, omdat ze het beste in ons benoemen’

 

De praktijk

Over het algemeen zijn we echter heel goed in het benadrukken van wat fout gaat of waar minder gepresteerd wordt. Al van jongs af aan krijgen we te horen wat we niet goed doen. Onderwijs is daar een mooi voorbeeld van. Uit je eigen jeugd weet je je vast nog wel te herinneren dat telkens alle aandacht uitging naar dat éne slechte punt op je rapport. In Calvinistisch Nederland heerst nog teveel de mentaliteit dat goed presteren gewoon ‘normaal’ is. We zijn opgevoed met “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”. Goed presteren wordt van ons als vanzelfsprekend verwacht: ‘Dat is de standaard, daar hoef je de ander ook geen pluim voor te geven’! Kortom: we durven minder gemakkelijk met ons hoofd boven het maaiveld uit te steken en we hebben het veel te weinig geleerd om complimenten te geven en om goed met complimenten om te gaan.

 

Zo geef je een compliment

Complimenten geven is altijd positief. Het is echter wel belangrijk dat complimenten op een goede manier worden gegeven. Een slecht compliment is ongeloofwaardig en je bereikt hiermee eerder het tegenovergestelde effect. Met een compliment spreek je je waardering uit over iemands prestaties of bereikte resultaten. Je kunt een ander echter ook gewoon complimenteren met zijn goede smaak, doorzettingsvermogen of getoonde inzet. Complimenten kunnen dus ook over kleine dingen gaan. Geef in je compliment ook aan wat de ander hierin voor jou persoonlijk betekent. Bijvoorbeeld: “Nu je dit zo opgelost hebt, kan ik met een gerust hart naar huis”. Zorg er echter altijd voor dat je compliment oprecht, persoonlijk en concreet is. Spreek alleen een compliment uit over wat je werkelijk waardeert. Het is geen truc. Je wilt je echt ‘geraakt’ voelen door de positieve actie van de ander. Tip: Wil je iemand helemaal in het zonnetje zetten, geef dan complimenten waar anderen bij zijn.

 

Jij?

Als er één persoon is die we structureel te weinig complimenten geven, dan is het wel onszelf. Kijk eens naar jezelf. Hoe vaak haal jij jezelf onderuit? Hoe vaak zit je op jezelf te vitten vanwege dingen die niet helemaal goed zijn gegaan? Hoe vaak ben je ontevreden over jezelf omdat het naar jou idee beter -anders- sneller had gemoeten? Hoog tijd dus om daar nu ook verandering in te gaan brengen en trots te zijn op je eigen verrichtingen, je inzet of je goede intenties.

 

Ontvangen

En hoe ontvang je een compliment? Heel eenvoudig: zeg gewoon “Dank je wel”. Ga je niet verontschuldigen of verdedigen. Wuif complimenten ook nooit weg met “Dat is toch normaal” of “ik heb het voor een prikkie gekocht”. Door eigen prestaties te bagatelliseren haal je jezelf én degene die het compliment geeft onderuit. Waarom zou je?


De ‘Challenge’  

Wanneer was de laatste keer dat jij oprecht iemand een compliment gaf? Kun jij zelf ook goed complimenten ontvangen? Jouw uitdaging voor de komende twee weken:

-Geef elke dag iemand een welgemeend compliment. Waardeer wat je anderen goed ziet doen en laat hen merken hoe dat JOU blij maakt!

-Geef ook jezelf elke dag een welgemeend compliment.

En als het lastig is, begin je gewoon met hele kleine dingen.

 

Succes en vooral heel veel plezier hierbij!


Jos Luypaers, W2 Insight  

www.W2insight.nl  

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
Leidinggeven Personeel Praktijk
Gerelateerde artikelen
Open modal