menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
17 augustus 2020

VWS negeerde signaal Rotterdamse GGD over probleem contactonderzoek

Het ministerie van VWS kreeg vorige maand al een signaal van de GGD Rotterdam-Rijnmond dat het aantal coronabesmettingen zo snel steeg dat het bron- en contactonderzoek (BCO) in de knel zou komen. VWS heeft niets gedaan met deze informatie. Dat melden onder meer NRC en NU.nl.
VWS negeerde signaal Rotterdamse GGD over probleem contactonderzoek
Minister Hugo de Jonge verklaarde afgelopen vrijdag tegenover persbureau ANP dat het „jammer” was dat het signaal op zijn ministerie niet was „opgepikt”. Volgens het departement stond de passage over de capaciteitsproblemen in een memo voor achtergrondinformatie en heeft deze verder niet geleid tot verdere acties. Maar de GGD had volgens de bewindsman ook zelf eerder en vooral duidelijker een waarschuwing kunnen geven dat er eind juli al problemen dreigden met het contactonderzoek. Dan had VWS eerder kunnen helpen.
 

Landelijke standaarden

In het memo van 23 juli van de Rotterdamse GGD stond dat het aantal besmettingen zo snel opliep dat het contactonderzoek niet meer volgens de „landelijke standaarden” uitgevoerd kon worden. Bij een verdere stijging van de besmettingen zou het goed uitvoeren van dat onderzoek „niet realistisch” zijn, aldus de GGD. Terwijl snel testen en BCO belangrijke pijlers zijn voor het voorkomen en aanpakken van uitbraken van het virus.
 

Gevolgen voor strategie

De GGD tekende in hetzelfde memo daarbij aan dat de problemen met de uitvoering van het BCO grote gevolgen kon hebben voor de strategie om een nieuwe golf van het coronavirus te voorkomen. „Het indameffect is daarmee niet meer voldoende.” De GGD waarschuwde ook dat „het werkelijk aantal patiënten zeer waarschijnlijk flink hoger is dan het aantal geteste patiënten”.
 

Onverwachte toename besmettingen

De minister benadrukte woensdag in de Tweede Kamer nog dat hij pas vorige week vrijdag te horen kreeg dat het BCO onder druk stond. Dat de landelijke opschaling niet „adequaat is geweest”, was hem pas „de laatste week” duidelijk geworden. Dat kwam volgens hem door de onverwacht snelle toename van het aantal besmettingen.
 

Capaciteitsproblemen

Twee weken na het memo kwam de GGD Rotterdam-Rijnmond op vrijdag 7 augustus met het bericht het contactonderzoek wegens capaciteitsproblemen te beperken. Hetzelfde gold voor de GGD Amsterdam. Een dag daarvoor had De Jonge in een ingelaste persconferentie nog gezegd dat er dankzij het BCO  „goed zicht” was op lokale besmettingen. Volgens hem konden de GGD’s de stroom patiënten nog goed aan.
 

Opschalingsplan

De capaciteitsproblemen bij de GGD's treden op terwijl het aantal besmettingen nog relatief laag is. Volgens De Jonge is dat omdat de onderzoeken per nieuw coronageval langer duren dan gedacht. Het BCO wordt intensiever, soms wel tien à twaalf uur per persoon omdat degene met meer dan honderd mensen contact heeft gehad. Dat zei directeur Nicolette Rister van de GGD in Utrecht vorige week tijdens een briefing in de Tweede Kamer.
Maar NRC beschreef vorige week woensdag dat het ook komt doordat GGD Nederland er niet in is geslaagd het eigen “intelligente opschalingsplan” uit te voeren ( ‘GGD’ s doen veel minder dan ze hebben beloofd’). Was dat gelukt dan hadden de GGD’ s nu wel over genoeg capaciteit beschikt.
 
Geplaatst door: Corina de Feijter Corina de Feijter
Redacteur
Gerelateerde artikelen