menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 april 2019

De toekomst van uw fysiotherapiepraktijk

Steeds vaker spreek ik fysiotherapeuten die nadenken over de nabije toekomst. Wil ik uitbreiden met mijn praktijk? Een extra vestiging openen? Ga ik mij aansluiten bij een coöperatie of keten? Wat zijn hier dan de voor- en nadelen van? Minder vaak spreek ik fysiotherapeuten die actief nadenken over hun eigen toekomstplanning. Iets wat volgens mij net zo belangrijk is, wellicht zelfs nog belangrijker. Door Charlotte van Laar, sectorspecialist Medisch bij ABN AMRO.
De toekomst van uw fysiotherapiepraktijk Charlotte van Laar, sectorspecialist ABN AMRO

Het kopen en verkopen van een praktijk doet u waarschijnlijk maar één keer in uw leven. Het gaat hierbij om veel geld én uw toekomst en dat gaat gepaard met de nodige emoties. Praktijkopvolging begint in feite op de dag dat u de praktijk bent gestart of hebt overgenomen.

 

Het startpunt van een succesvolle praktijkoverdracht is het uitstippelen van een exit-plan.

Het is belangrijk om na te denken over de beweegredenen van het stoppen met de praktijk. De top-5 meest genoemde redenen van een praktijkoverdracht zijn:

 

  • Leeftijd
  • De praktijk is me ontgroeid
  • De praktijk is beter af met een andere eigenaar
  • Ik vind het niet meer leuk
  • Ik wil (een deel van) mijn vermogen veiligstellen  

Het is dus niet zo makkelijk om vooraf al het juiste moment van stoppen te bepalen, dit is volledig afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een fysiotherapeut die tegen zijn pensioen aan zit, heeft andere wensen dan een veertiger die op zoek is naar een sterke partner om samen nog harder te groeien. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor u als fysiotherapeut besluit om uw praktijk over te dragen. Of u nu kiest voor afbouwen of volledig stoppen met werken, pensionering betekent dat uw leven en uw financiën ingrijpend veranderen. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om.

 

Het is in ieder geval goed om hier tijdig over na te denken, een plan te maken en de juiste adviseurs (bijvoorbeeld uw accountant) in te schakelen. Door het maken van een plan blijft u zelf aan het roer staan en kunt u, waar nodig, al voorbereidingen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van aanvullende inkomensvoorzieningen, het vinden van een geschikte opvolger én eventueel een beslissing nemen over het onroerend goed. Wat is bijvoorbeeld de waarde van uw praktijk?

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Wij vertellen het u graag in onze Masterclass ‘Strategische toekomstplanning voor uw fysiotherapiepraktijk’ op 7 mei in Amsterdam. Deze avond zullen wij u aan de hand van praktijkgerichte oplossingen begeleiden naar een gezonde financiële toekomst. Aanmelden kan hier


Charlotte van Laar is sectorspecialist bij het brancheteam Fysiotherapeuten & Medisch Specialisten & Advocatuur bij ABN AMRO.  ( charlotte.van.laar@nl.abnamro.com).

Geschreven door Charlotte van Laar
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Betrokken partijen: ABN AMRO Medische Beroepen
Gerelateerde artikelen
Open modal