menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 januari 2020

Digitale transformatie en/of vernieuwend ondernemen?

Wat is innoveren en hoe geven we ruimte aan vernieuwing? Gaat het alleen om technologische vernieuwingen of is die manier van kijken eenzijdig?
Digitale transformatie en/of vernieuwend ondernemen?

Het zijn veel vragen die in het magazine MedischOndernemen 4 van 2019 aan bod komen. Deze editie begint met een interview met podotherapeut Ellen Nuijten die schetst hoe ze door gedreven ondernemen de kans heeft gekregen voor ruimhartige professionele voetzorg voor kwetsbare groepen. Haar netwerk aan praktijken groeide het afgelopen decennium razendsnel en dat deed ze door samenwerking te zoeken, kennis te delen en kortom slim te ondernemen.

 

De combinatie van ondernemingszin en kansen voor technologische vooruitgang spreekt ook uit het artikel over de toekomst van de mondzorg. Is de tandarts van de toekomst vooral een gedreven ondernemer of treden deze professionals steeds vaker in dienst van grote ketens van slimme investeerders die veel efficiencyvoordelen weten te behalen? Wolter Brands, voorzitter van de KNMT, stelt dat de tandarts, onder meer door een vergrijzende bevolking, steeds meer onderdeel wordt van de gehele gezondheidszorg.

 

Of kan het zelfs zo zijn dat de snelle ontwikkeling van technologie een beroepsgroep als huisartsen steeds meer buiten spel zet? Die waarschuwing spreekt uit het artikel van Winston Texel, sectorspecialist bij ABN-AMRO ('Mist de huisarts de digitale transformatie?')

 

Daar staat de visie van een gedreven huisarts als Dorine Werkhoven-Meulblok in Nieuwegein tegenover ('Huisarts Dorine Werkhoven: 'Welzijn helpt je draai weer te vinden in het echte leven'). Zij zoekt de vernieuwing in samenwerking met het sociale domein. Ze ziet veel mensen worstelen met problemen die niet door de dokter zijn op te lossen, maar met een verwijzing naar een zogeheten welzijnscoach vaak wel. 'De welzijnscoach is de brug met het sociale domein, dat werkt. Het leuke is dat je mensen weghaalt uit de zorg.’

 

Dit artikel verscheen in: MedischOndernemen 4 2019. 

Foto: Martin Zuithof
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen