menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
1 oktober 2019

Duizenden mensen met een beperking zonder huisarts

5000 mensen met een beperking hebben op dit moment geen huisarts, doordat steeds meer huisartsen en huisartsenposten deze mensen als patiënt weigeren op te nemen. Dat blijkt uit onderzoek onder VGN-leden.
Duizenden mensen met een beperking zonder huisarts

De koepelorganisatie van instellingen in de gehandicaptenzorg, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en de belangenvereniging voor mensen met een beperking, Ieder(in) stuurden naar aanleiding van onderzoek onder VGN-leden een brief en manifest naar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. VGN en Ieder(in) willen dat de minister zich sterk maakt voor de duizenden mensen met een beperking die zonder huisarts zitten. Voor zorg die te maken heeft met hun beperking, kunnen zij terecht bij zogenoemde artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s). Voor gewone basiszorg moeten zij naar een gewone huisarts. ‘Een huisarts is nodig voor alle mensen met een beperking, ook voor cliënten die in een instelling verblijven’, stellen VGN en Ieder(in).

 

‘Het probleem ligt bij de zorginstellingen’

Huisartsen en huisartsenposten vinden de zorg voor mensen met een beperking te complex en stellen dat zij niet de juiste kennis paraat hebben om de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij de zorginstellingen neer en daar sluit de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zich bij aan. ‘Dit probleem is ontstaan in de instellingen en wat ons betreft is het ook echt een probleem van de instellingen. Daarnaast zijn er ook nog steeds zat artsen die de zorg wel degelijk verlenen.' 

 

LHV en InEen geven aan dat het tekort aan AVG’s groeit, de rol van deze artsen verandert en de wet- en regelgeving rond deze zorg complex is. De verenigingen zijn in gesprek met VGN over mogelijke oplossingen voor de medische zorg in de instellingen.  

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
LHV Huisartsentekort AVG
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal