menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 november 2019

Jonge artsen: ‘Praktijkmanagement verbeterpunt huisartsenopleiding’

Pas afgestudeerde huisartsen zijn tevreden met hun opleiding, maar vinden dat deze meer aandacht aan praktijkmanagement had kunnen besteden. Dit blijkt uit een enquête van kennisinstituut Nivel onder jonge huisartsen.
Jonge artsen: ‘Praktijkmanagement verbeterpunt huisartsenopleiding’

Nivel   monitort de tevredenheid van huisartsen in opleiding en afgestudeerde huisartsen met hun opleiding. Bij een recente peiling (2019) onder alumni kwam naar voren dat zij behoefte hebben aan meer scholing over praktijkmanagement. Pas afgestudeerde artsen hadden ook meer willen leren over hun rol als huisarts binnen de zorg en juridische aspecten van praktijkvoering. Dit bleek uit  focusgroepgesprekken en een  enquête die  Nivel  hield.

    

Praktijkmanagement    
Praktijkmanagement  verdient vooral in het derde jaar van de opleiding meer aandacht, vinden de jonge artsen. Daarbij noemen ze  onderwerpen als: omgaan met zorgverzekeraars, praktijkovername, ondernemerschap en personeelsmanagement. In dit jaar van de opleiding beginnen huisartsen in opleiding namelijk vaak actiever na te denken over het al dan niet over willen nemen of starten van een huisartsenpraktijk. Van de  jong  afgestudeerden  vindt 93% dat praktijkmanagement een vast onderdeel moet worden van het curriculum.   


Meer praktijkmanagement kan huisartsen warm maken voor praktijkhouderschap. Vooral in perifere regio’s in Nederland zijn er problemen met het vinden van nieuwe en mede-praktijkhouders. Mogelijk kan deze drempel worden verlaagd door meer aandacht te besteden aan praktijkmanagement in de opleiding. Dit zal uit specifiek onderzoek moeten blijken.   


Het onderzoek is gebaseerd op  focusgroepgesprekken  en een enquête, die is uitgezet onder alle alumni die de huisartsopleiding in de afgelopen vijf jaar hebben afgerond. Hieraan deden 1104 alumni mee (respons 37%).  Nivel  voerde het onderzoek uit in opdracht van de SBOH, werkgever voor onder andere huisartsen in opleiding.   


Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Martin Zuithof Martin Zuithof
Hoofdredacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal