menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
13 februari 2020

Kamervragen pilot huisartsen in Afferden

In het Limburgse Afferden krijgen vier deelnemende huisartsenpraktijken meer tijd voor hun patiënt en ligt de nadruk op ‘positieve gezondheid’. Minister Bruins beantwoordde Kamervragen van de Tweede Kamer over deze pilot. Bruins meldde onder meer dat de pilot door blijft gaan en in de loop van 2020 de beslissing valt over de mogelijke uitbreiding van het aantal deelnemers.
Kamervragen pilot huisartsen in Afferden

GroenLinks constateerde vorig jaar dat de pilot in Afferden een succesvol voorbeeld is van de 'Juiste Zorg Op De Juiste Plek', maar dat uitrol in de praktijk taaier en complexer blijkt te zijn. Huisartsen zitten klem tussen tegenstrijdige eisen, signaleerde huisarts Hans Peter Jung onlangs in Medisch Contact. Daarop stelden Kamerleden van CDA, PVV en SP schriftelijke vragen aan minister Bruins over de pilot. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is blij met de Kamervragen en ziet deze als een steun in de rug voor meer tijd per patiënt.

 

Positieve resultaten

De positieve resultaten van de pilot in Afferden kwamen naar voren in een eerder kamerdebat in 2019. De pilot leidde tot een hogere patiënttevredenheid, meer werkplezier en een lagere werkdruk voor de huisarts, minder voorgeschreven medicatie en minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

 

Gezamenlijke afspraken

Minister Bruins verwijst in zijn antwoord op de Kamervragen naar de afspraken in het Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg (HLA). Hierin staat onder meer dat het geld benut dient te worden voor meer tijd per patiënt. De LHV zegt er alles aan te doen om die afspraken nageleefd te zien. Bruins vindt dat regionale partijen gezamenlijk afspraken moeten maken over mogelijke oplossingen, die voor alle partijen in de regio optimaal zijn.

 

Snellere uitrol

De verwachting is dat het Zorg Instituut Nederland volgende maand nadere resultaten uit de pilot presenteert. De LHV pleit ervoor om het geld uit het HLA te gebruiken om meerdere pilots te bekostigen, zodat een snellere uitrol mogelijk is.

 

Bron: LHV, Veel aandacht Tweede Kamer voor pilot huisartsen in Afferden

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal