menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
2 augustus 2018

KNGF dient klacht in bij NZa over onjuiste communicatie VGZ

Het KNGF dient een klacht in bij NZa over onjuiste communicatie door VGZ over de behandeling van lage rugklachten door fysiotherapeuten. "De verzekeraar schetst ten onrechte nog steeds het beeld dat twee bij VGZ gecontracteerde voorkeurspartijen de enige partijen zijn die zorg voor lage rugklachten bieden. Dit is pertinent onjuist", schrijft de KNGF op de eigen website.
KNGF dient klacht in bij NZa over onjuiste communicatie VGZ

Overleg KNGF met VGZ

Het KNGF had eerder overleg met VGZ over de onjuiste communicatie door VGZ omtrent de behandeling van lage rugklachten via een publiekscampagne, een nieuwsbrief aan leden en op haar website. Op dringend verzoek van KNGF heeft VGZ  haar communicatie aangepast. De publiekscampagne is stop gezet en VGZ heeft op maandag 30 juli een gecorrigeerde tekst naar haar leden gestuurd en de online beschikbare informatie (‘landingspagina’) voor haar verzekerden aangepast. "Helaas is VGZ niet bereid gebleken de door KNGF gewenste aanpassingen over te nemen. VGZ creëert ten onrechte nog steeds het beeld dat twee bij VGZ gecontracteerde voorkeurspartijen de enig partijen zijn die zorg voor lage rugklachten bieden. Dit is pertinent onjuist", aldus KNGF.

 

In het bijzonder vindt het KNGF het kwalijk dat VGZ op haar website ‘vergelijk-en-kies’ bij de zoekterm ‘lage rugklachten’ alleen de 223 praktijken aangesloten bij de tweevoorkeurspartijen toont. "Deze manier van communiceren blijft misleidend en is niet te verenigen met de verplichtingen die VGZ heeft jegens de andere fysiotherapeuten, waar zo heeft VGZ wel inmiddels expliciet (op haar landingspagina) aangegeven, de verzekerden ook terecht kunnen voor deze klachten."

 

Kort geding behoort tot mogelijkheden

Volgens KNGF reden om een klacht in te dienen bij de NZa, waarbij het KNGF de NZa zal verzoeken deze klacht met voorrang te behandelen vanwege de impact op patiënten en fysiotherapeuten. "Het KNGF onderzoekt verder nog welke andere (rechts-)maatregelen getroffen kunnen worden om deze onjuiste gang van zaken zo snel mogelijk recht te laten zetten. Een kort geding blijft tot de mogelijkheden behoren."

Geplaatst door: Janneke Olthof Janneke Olthof
Redactie

Lees meer over:
NZa KNGF VGZ
Gerelateerde artikelen