menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
23 december 2019

Martin Rozeboom: AVG, hoe nu verder?

Martin Rozeboom is adviseur ICT in de Mondzorg en functionaris Gegevensbescherming van de KNMT. Hij gaat in zijn workshop 'AVG, hoe nu verder?' in op de Algemene verordening gegevensbescherming' (AVG). Enerzijds zoomt hij in op de verplichtingen rondom de verwerking van de gegevens. Vervolgens behandelt hij ook hoe de gegevens kunnen worden beveiligd door te voldoen aan veiligheidseisen, het gedrag van medewerkers en technische beveiliging.
Martin Rozeboom: AVG, hoe nu verder?

In lijn met de AVG  roept Rozeboom op tot bewustwording bij de omgang met gegevens van patiënten. Ook wijst hij op de rechten die patiënten hebben om gegevens op te vragen. Communicatie met de patiënt over verzoeken rondom inzage moet buiten het patiëntendossier gehouden worden. Hoofdlijn van de AVG is een rationele en zorgvuldige omgang met de gegevens. Wees waakzaam voor allerlei vormen van cybercrime als phishing mail en ransom ware. Dat uit zich ook in de technische beveiliging van de gegevens door spamfilters. Communicatie met andere zorgverleners moet voldoen aan de Nederlandse Technische Afspraak (NTA 7516), wat betekent dat  alle email beveiligd en versleuteld moet zijn. Maak gebruik van beveiligde applicaties als Zorgmail, Zivver en McSafe.

 

AVG, hoe nu verder? Martin Rozeboom geeft 5 tips

  1. AVG is een continu proces. Wat goed gaat borgen en daarnaast blijven verbeteren.
  2. Zie de AVG als een manier om te laten zien dat je het goed doet. Je bent niet alleen een goede tandarts, maar je hebt ook de bescherming van persoonsgegevens goed op orde.
  3. Wijs iemand in de praktijk aan die affiniteit heeft met de (implementatie van de) AVG.
  4. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met Cybercrime.  Ga dus bewust om met internet en persoonsgegevens = security awareness!
  5. Stuur patiëntengegevens nooit via een onbeveiligde e-mail.
 
Bekijk hier de presentatie van Martin Rozeboom over de AVG
 
Foto's: Martin Hols
Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen