menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
30 januari 2019

Multidisciplinair spreekuur bij de De Tandartsenpost in Venlo

Bij De Tandartsenpost in Venlo kunnen patiënten op één locatie terecht bij een fysiotherapeut-gnatholoog, tandarts-gnatholoog, tandarts en slaapdeskundige. Dat geeft goede resultaten bij patiënten met klachten aan het kauwstelsel
Multidisciplinair spreekuur bij de De Tandartsenpost in Venlo Monique Bot, Harrie Op de Laak en Anton de Weijer van de afdeling Gnathologie bij de De Tandartsenpost in Venlo.

Eind 2015 is de afdeling Gnathologie opgericht op de Tandartsenpost van het Viecuri Medisch Centrum in Venlo. Tandarts-gnatholoog Harrie Op de Laak en fysiotherapeut-gnatholoog Monique Bot, allebei toen net afgestudeerd aan de postacademische opleiding Gnathologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen vormen het multidisciplinaire team. In de beginfase werden ze ondersteund door Anton de Weijer, ervaren fysiotherapeut-gnatholoog.

 

MedischOndernemen stelde de grondleggers van de multidisciplinaire afdeling een paar vragen.

 

Welke patiënten kunnen bij jullie terecht?

“De afdeling richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen in het hoofd/hals-gebied gerelateerd aan het kauwstelsel. Voorbeelden zijn pijnklachten van kaakgewrichten en kauwspieren, kaakgewrichtsgeluiden, beperkte kaakbeweging en kauwfunctie, onvoldoende verklaarbare pijn van tanden en kiezen en slaapstoornissen en gebitslijtage door tandenknarsen en klemmen (bruxisme). Zelfs oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen gerelateerd zijn aan stoornissen in het kauwstelsel.”

 

Hoe functioneert jullie samenwerking precies?

“Patiënten worden naar de afdeling Gnathologie verwezen door bijvoorbeeld tandartsen, huisartsen, fysiotherapeuten of andere disciplines binnen de gezondheidszorg. Doordat wij een multidisciplinair spreekuur hebben, wordt de problematiek van een patiënt vanuit verschillende hoeken belicht, tandheelkundig en vanuit de fysiotherapie. Daarnaast is Harrie Op de Laak ook NVTS geaccrediteerd tandheelkundig slaapgeneeskundige. Patiënten waarbij slaapapneu geconstateerd is, kunnen terecht voor bijvoorbeeld het aanmeten van een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat), ook wel een ‘snurkbeugel’ genoemd.”


Wat levert het op voor de patiënt?

“Voor de tandartsen (en de patiënten) is het fijn om patiënten met klachten die mogelijk niet van de tanden afkomstig zijn, of waarbij het onduidelijk is waardoor ze worden veroorzaakt, naar het multidisciplinair team op de Tandartsenpost te verwijzen, zodat er door de 'brillen' van verschillende zorgverleners wordt gekeken. Er is altijd persoonlijk of telefonisch overleg mogelijk met de verschillende behandelaars. Op deze manier wordt een patiënt ook niet over-geconsulteerd. Dit scheelt veel tijd, voor de zorgverleners, maar zeker ook voor de patiënt.”

“Wij zien regelmatig patiënten die al langdurige klachten hebben en die al door verschillende zorgverleners geconsulteerd zijn, zonder het gewenste resultaat. Bij deze patiënten kunnen wij vaak pijnreductie bewerkstelligen. Dat geeft ons veel voldoening.”

  

Wat zijn de grootste uitdagingen van jullie multidisciplinaire afdeling?

“De planning van patiënten kans soms een uitdaging zijn, zeker wanneer de behandelaars een patiënt gelijktijdig willen consulteren bijvoorbeeld. Wij krijgen veel verwijzingen uit de regio, maar we willen onze wachttijden zo kort mogelijk houden. Onze wachttijd is op dit moment nog altijd aanzienlijk korter dan bij bijvoorbeeld andere gnathologen.”

 

Wat zijn voorwaarden voor een goede multidisciplinaire samenwerking?

“Om een initiatief met een multidisciplinair spreekuur te laten slagen is het erg belangrijk dat de zorgverleners onder één dak werken. Zo is overleg tussen de zorgverleners snel te realiseren of kan een patiënt zelfs door meerdere zorgverleners gelijktijdig geconsulteerd worden.”

 

Geschreven door Steffie van Hamersveld

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Meest gelezen
Open modal