menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
18 mei 2020

NVVC: ‘Minstens 150.000 hartpatiënten missen zorg door coronacrisis’

Cardiologen waarschuwen dat de coronacrisis desastreuze gevolgen heeft voor hartpatiënten. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) stelt dat uitstel van cardiologische zorg leidt tot 65.000 tot 100.00 verloren levensjaren.
NVVC: ‘Minstens 150.000 hartpatiënten missen zorg door coronacrisis’

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) denkt dat 150.000 tot 200.000 hartpatiënten dit jaar geen zorg krijgen door de coronacrisis. Daardoor gaan tussen de 65.000 en 100.000 levensjaren verloren. Dat blijkt uit het rapport ‘Uit de wurggreep van corona’ van beroepsvereniging NVVC en onderzoeksbureau Gupta Strategists. De cijfers zijn gebaseerd op data van de Nederlandse Zorgautoriteit en cardiologen. In dit scenario is ervan uitgegaan dat er geen tweede coronagolf komt die de reguliere zorg opnieuw platlegt. Met zo’n tweede golf is de impact nog groter.

 

Verloren levensjaren

Er is een stuwmeer ontstaan van andere patiënten die niet geholpen zijn door de coronacrisis, stelt Ed de Kluiver, NVVC-bestuurslid en bestuursvoorzitter Isala Hartcentrum in Zwolle. ‘Al met al is de schade bij hartpatiënten qua verloren levensjaren vergelijkbaar met de verloren jaren van Covid-slachtoffers.’ Bij een derde van de hartpatiënten ging een afspraak de afgelopen maanden niet door. Eind maart halveerde het aantal mensen met acute klachten dat naar het ziekenhuis kwam en de cardiologische verwijzingen van huisartsen nam met driekwart af.   

 

Hartpatiënten bleven thuis

Veel mensen met hartklachten meldden zich niet tijdens de uitbraak wat zal leiden tot levenslange schade of erger, voorspellen de cardiologen. Mensen die thuis kortademig werden en pijn op de borst hadden, dachten dat het corona was en ze thuis moesten blijven, vertelt De Kluiver. ‘Artsen zagen ze pas in het ziekenhuis met een volledig ontwikkeld hartinfarct.’ Daarom roept De Kluiver mensen met hartklachten op zich te melden bij de dokter. ‘Voor acute zorg is inmiddels echt weer plaats in ziekenhuizen.’

 

‘Meer consulten via beeldbellen’

Onderzoekers schatten dat dit jaar tussen de 520.000 en 650.000 cardiologische policonsulten niet fysiek plaatsvinden. Ook houden ze er rekening mee dat de 1,5 meter maatregel dit jaar actief blijft. ‘Via een programma kan de arts hartpatiënten in de gaten houden’, stelt De Kuiper. ‘We streven naar 70 procent van de afspraken via beeldbellen te doen en 30 procent fysiek.’ Onderzoekers vinden dat ook in andere ziekenhuizen snel meer zorg thuis moet plaatsvinden.

 

Coronaziekenhuizen

Volgens cardiologen is het belangrijk om de capaciteit van de reguliere zorg te bewaken. Daar zijn radicale keuzes voor nodig, melden artsen. Het rapport oppert om coronazorg te concentreren binnen een of twee ziekenhuizen in de regio en zo andere ziekenhuizen te ontzien. Een ander voorstel is flexibele capaciteit op een aparte afdeling of buiten het ziekenhuis. Ook geven cardiologen aan dat het soms nodig is om af te wijken van de bestaande richtlijnen. Zoals het minder vaak controleren van patiënten met een laag risico. 

 

Link: NRC, ‘Geen zorg voor 150.000 hartpatiënten’

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen