menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
29 augustus 2019

‘Overbelaste huisartsen zorgen voor meer ziekenhuisopnamen’

Bij huisartsen met een hoge werkdruk en weinig werkplezier komen ziekenhuisopnamen van spoedpatiënten en chronisch zieken vaker voor. Dat blijkt uit het onderzoek van Deense huisartsen naar het geestelijk welzijn, de arbeidstevredenheid en zelfbeoordeling werkbaarheid bij huisartsen en ziekenhuisopnames voor ambulante zorggevoelige aandoeningen bij geregistreerde patiënten. Oud-hoogleraar Guus Schrijvers signaleert het onderzoek in een blog in Zorgvisie.
‘Overbelaste huisartsen zorgen voor meer ziekenhuisopnamen’

Deense huisartsen onder leiding van Karen Busk Nørøxe publiceerden op 12 augustus een onderzoek, waarin twee indicatoren centraal staan: het psychisch welzijn van huisartsen en eerstelijnsgevoelige opnamen. De onderzoeksgroep bestond uit 392 solo-huisartsen. Daarnaast deden in totaal 461.376 patiënten boven de 25 jaar mee aan het onderzoek.

 

Verband tussen psychisch welzijn en eerstelijnsgevoelige opnamen

Guus Schrijvers, oud-hoogleraar Public Health & Gezondheidseconomie, licht het onderzoek toe in Zorgvisie. Uit het onderzoek blijkt dat een verband bestaat tussen het psychisch welzijn van huisartsen en eerstelijnsgevoelige opnamen. ‘Hieronder vallen bijvoorbeeld spoedopnamen voor onder meer longontsteking, urineweginfecties, geperforeerde appendicitis en opnamen voor chronische aandoeningen zoals COPD exacerbaties, diabetes, hypertensie en astma.’

 

Wanneer het psychisch welzijn van een huisarts lager is, stijgt het aantal opnamen per 1000 patiënten, zo blijkt. Ook ligt het aantal opnamen hoger bij personen uit lagere inkomensgroepen, ouderen en mensen met meerdere chronische aandoeningen.

 

Maatregelen in Nederland

Volgens Schrijvers is het onderzoek vanwege de omvang ook voor Nederland van belang. Hij pleit ervoor de studie in Nederland te herhalen. Wanneer het onderzoek hier vergelijkbare uitkomsten oplevert, zijn om maatregelen ‘onontkoombaar’, stelt Schrijvers. Hij wijst dan op maatregelen als praktijkverkleining, vermindering van administratielasten, introductie van arbeidsbesparende software en verdere beperking van het aantal nachtdiensten.

 

Bron: Zorgvisie, Blog: Meer ziekenhuisopnamen bij overbelaste huisartsen

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur

Lees meer over:
Huisarts Ziekenhuis
Gerelateerde artikelen
Open modal