menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
12 september 2019

'Samenwerking van belang voor werkplezier huisarts’

Bernard Le Floch, promovendus aan de Universiteit Antwerpen, interviewde met andere onderzoekers 183 huisartsen in acht landen om te achterhalen waaraan zij hun werkplezier ontlenen. Aanleiding van het onderzoek is het tekort aan huisartsen in veel westerse landen.
'Samenwerking van belang voor werkplezier huisarts’

Le Floch onderzocht met collega’s in België, Bulgarije, Duitsland, Finland, Frankrijk, Israël, Polen en Slovenië de mate van werkplezier bij  huisartsen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice (' Which positive factors give general practitioners job satisfaction and make general practice a rewarding career?' ) .


Le Floch wijst op de gevolgen van het tekort aan huisartsen voor het niveau van de gezondheid van de bevolking. Volgens schattingen van de Europese Unie zal 13,5% van de gezondheidsproblemen niet gelenigd kunnen worden als er niets verandert aan het huisartsentekort.

 

Patiëntencontact

De ondervraagde huisartsen gaven aan dat ze energie halen uit gevarieerde situaties en uit de contacten met een diverse patiëntenpopulatie. Ook de vrijheid om hun werkomgeving en praktijk naar eigen inzicht te kunnen organiseren, is voor velen een belangrijke voorwaarde. Daarnaast draagt ook de relatie met de patiënt bij aan het zelfvertrouwen bij de huisartsen ‘als deze relatie gestoeld is op wederzijds vertrouwen en respect.’ Bovendien moet de woonomgeving ook voldoende faciliteiten bieden voor de familie van de arts.

 

Samenwerking

‘Een huisarts moet tijdens het beoefenen van zijn job kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals en heeft nood aan het perspectief van collega’s en wil af en toe met hen kunnen discussiëren’, schetst Le Floch. Gezien de complexiteit van chronische zorg en de diversiteit in pathologie waarmee huisartsen worden geconfronteerd, willen veel huisartsen graag in een groep werken. ‘Dat is uiteraard een uitdaging in de meer landelijke gebieden, waar er vaak weinig collega’s zijn.’

 

Financiële ondersteuning

Le Floch ziet een rol weggelegd voor de universiteiten en voor de overheid, die de opleiding tot huisarts kan ondersteunen, met docenten die uit de praktijk komen. Ook Europa kan een stimulerende rol spelen. ‘De voorbije jaren kregen huisartsen die ervoor kozen zich te vestigen in landelijk gebied vaak een financieel duwtje in de rug van de overheid.’ Grotere praktijken waar meerdere huisartsen samen werken kunnen in landelijk gebied een oplossing zijn.

 

Lees ook:  ‘Goed voor elkaar’ bevordert inzetbaarheid en werkplezier huisartsenzorg en  BMC Family Practice Which positive factors give general practitioners job satisfaction and make general practice a rewarding career? .

Geplaatst door: Redactie MedischOndernemen Redactie MedischOndernemen
Redactie
Gerelateerde artikelen