menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
2 maart 2020

Soloteams ambulancepersoneel drukken kosten en ontlasten huisartsen

Vanaf 1 april gaat ambulancepersoneel in Zuid-Holland bij wijze van proef naar spoedgevallen waar de huisartsen geen tijd voor hebben. Het gaat om soloteams, bestaande uit verpleegkundigen, die in een personenauto rondrijden met een complete ambulance-uitrusting. Deze soloteams moeten de huisartsen ontlasten en de kosten drukken.
Soloteams ambulancepersoneel drukken kosten en ontlasten huisartsen

Huisartsen in de regio hebben het op dit moment vaak te druk om alle spoedgevallen zelf af te handelen, vertelt Hans Janssen, directeur van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in AD. Dat komt volgens hem doordat ouderen steeds langer thuis wonen. Huisartsen bellen in spoedgevallen nu regelmatig een ambulance, waardoor de patiënt op de spoedeisende hulp terecht komt. Dat is lang niet altijd de juiste plek voor de patiënt.

 

Lagere kosten

De soloteams van de ambulancedienst bestonden al langer, maar moesten voornamelijk bij grote drukte aan de slag. In de praktijk bleek dat deze teams niet vaak werden ingezet, omdat niet duidelijk was op welke momenten zij moesten uitrukken. ‘Zo’n zogeheten rapid responder naar een patiënt sturen is goedkoper dan een ambulance met chauffeur en verpleegkundige’, vertelt Jansen. De verzekeraars zijn volgens hem blij met het nieuwe initiatief vanwege de lagere kosten.

 

Extra scholing

De verpleegkundigen volgden een extra opleiding in huisartsgeneeskunde en kregen extra scholing op psychiatrisch gebied. Zij kunnen in overleg met de huisarts bepalen hoe en waar ze iemand het beste kunnen helpen. ‘De huisarts blijft uiteindelijk wel verantwoordelijk’, aldus Jansen.

 

Bron: AD, Ambulancepersoneel ontlast bij wijze van proef huisartsen met soloteams

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal