menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
31 januari 2019

‘Tandarts moet zich blijven ontwikkelen’

De tandheelkunde gaat een omslag maken naar een meer digitale aanpak, denkt tandarts Anne-Gitte Hulshoff. Dat vraagt wel andere vaardigheden van tandartsen.
‘Tandarts moet zich blijven ontwikkelen’

Anne-Gitte Hulshoff werkt bij Dentalways, een innovatieve tandartspraktijk in Delft. Volgens haar kan geen tandarts heen om de digitale omslag die eraan komt. “Waar we ruim 25 jaar hebben kunnen voortborduren op wat we al wisten, zijn er nieuwe technieken in ontwikkeling zoals 3D-printing, die andere vaardigheden vragen van ons als tandartsen. Het tandtechnische werk komt terug naar Nederland, zelfs in de tandartspraktijk. Maar in een nieuw jasje, vol driedimensionale digitale technieken, en dat jasje zit niet direct bij iedereen als gegoten.”

 

Een omwenteling

“Tandartsen moeten nieuwe technieken aanleren en oude technieken afleren. Als je op de conventionele manier een prothese maakt, dan bestaat dat uit een heleboel stappen. Op de nieuwe manier nemen de apparaten ons werk over, en is zelfs een try-in niet meer noodzakelijk.” Volgens Hulshoff is het loslaten van de standaardwerkzaamheden voor het grootste deel van de tandartsen en patiënten heel eng. “We zijn het niet gewend, zal het wel goed gaan? Is het wel duurzaam? Als patiënten horen dat de buurvrouw al 20 jaar tevreden is met haar prothese die in een proces van 6 weken is aangemeten, klinkt een prothese via een 3D-scan en een printje bijna onmogelijk.”

 

Toch is het al enkele jaren mogelijk om modellen, lepels en protheses te printen. En sinds 2018 is er zelfs een 3D-printer speciaal voor de tandheelkundige professie op de markt gebracht. “De tandarts of tandtechnicus maakt een digitale scan van de mond en print vervolgens het kunstgebit uit. De 3D-printer print separaat ‘tanden’ en ‘tandvlees’, die je vervolgens als legostenen in elkaar klikt”, vertelt Anne-Gitte. De printers worden steeds accurater en uiteindelijk zullen er ook kronen en inlays geprint kunnen worden. Dentalways maakt nog geen gebruik van de 3D-printtechniek, maar er zijn al veel laboratoria en zelfs enkele tandartspraktijken die dat wel doen, ook in Nederland.

 

Een leven lang leren

Deze nieuwe techniek betekent veel voor de tandheelkunde. “We zullen een leven lang moeten leren, om mee te kunnen ontwikkelen met de techniek; dat kan uitdagend zijn. Het is daarom belangrijk om nieuwsgierig te blijven en te willen leren,” vindt Anne-Gitte. “Helaas is het niet voor elke praktijk weggelegd. Om de investering kostendekkend te laten zijn, moet je een grote praktijk hebben en gefocust zijn op het inzetten van nieuwe apparatuur. Om rendement te halen, moet het hele team gebruikmaken van het apparaat en zal ook de cliënt mee moeten veranderen. Dit vraagt om training op het gebied van driedimensionaal digitale techniek en marketing.”

Geplaatst door: Anne-Maaike Ekkelkamp Anne-Maaike Ekkelkamp
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal