menu
Medisch Ondernemen
lid worden inloggen
25 februari 2020

Tandarts ook langs middelbare scholen in Arnhem

De tandarts gaat in Arnhem niet alleen langs basisscholen, maar komt ook op bezoek bij het voortgezet onderwijs. De gemeenteraad, met uitzondering van de VVD, stemde in met het voorstel van partijen SP en PVDA om tandzorg voor kinderen in Arnhem naar een hoger plan te tillen.
Tandarts ook langs middelbare scholen in Arnhem

Een op de vijf kinderen gaat niet naar de tandarts, terwijl dit wel vanuit het basispakket wordt vergoed. Vooral in achterstandswijken laten veel kinderen hun gebit nooit controleren. De terugkeer van de schooltandarts moet hier verandering in brengen. Een haal- en brengservice brengt kinderen van de school naar de tandarts en weer terug.

 

Ook voortgezet en speciaal onderwijs

Op voorstel van de ChristenUnie gaat deze schooltandarts niet alleen langs bij kinderen in het basisonderwijs, maar ook bij het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. De gemeente moet het project aanjagen en scholen overtuigen om mee te doen. In samenspraak met de GGD zullen scholen geen extra werk hebben aan de schooltandarts om weerstand uit angst voor tijdverlies te voorkomen. Het project breidt eventueel uit met een tandartsbus, die langs scholen zal rijden.

 

Uniek in Nederland

Raoul Trentelman, directeur van JVT Mondzorg, noemt de uitbreiding van tandzorg naar het middelbaar onderwijs uniek in Nederland. Zijn organisatie specialiseert zich in tandzorg voor kinderen en zal het initiatief in Arnhem gedeeltelijk invullen. (Zie: ‘Arnhem laat een op vijf kinderen links liggen qua mondzorg’).

 

Rol zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars vergoeden de tandartscontroles en de voorlichting over voeding en poetsen van het project in Arnhem. Daarnaast zullen zij de ouders gaan informeren over deze nieuwe service. Verder gaan zorgverzekeraars in het hele land hun verzekerden met kinderen, die niet naar de tandarts gaan, voortaan gerichter informeren, meldt brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Deze uitspraak kwam nadat de Autoriteit Persoonsgegevens liet weten dat het is toegestaan.

 

Bron: AD, Tandarts komt ook langs bij tieners op middelbare scholen in Arnhem

Foto: Shutterstock
Geplaatst door: Lisanne Blitterswijk Lisanne Blitterswijk
Redacteur
Gerelateerde artikelen
Open modal