10 procent tandartspraktijken onderdeel van een keten

dinsdag 18 mei 2021
timer 4 min
46 procent van de actieve beroepsgroep in de mondzorg is vrouw. Foto: Shutterstock.

46 procent van de actieve beroepsgroep in de mondzorg is vrouw, evenals 69 procent van alle tandheelkundestudenten. Foto: Shutterstock.

Zo’n 10 procent van de naar schatting 4.725 tandartspraktijken in Nederland is onderdeel van een keten. Het marktaandeel van deze ketens, is gekeken naar de omzet in de mondzorg, waarschijnlijk nog hoger. 40 procent van alle tandartsen gaat binnen tien jaar met pensioen. Grotere mondzorgcentra en ‘nul-praktijken’ zijn sterk in opkomst. Dit zijn opvallende trends in de mondzorg, beschreven in het rapport ‘Mondzorg in beeld’ van ABN AMRO.

Het aantal tandheelkundige praktijken in Nederland neemt af, maar groeit in omvang, stelt ABN AMRO op basis van onderzoek. Binnen de mondzorg neemt, onder invloed van een jonge generatie tandartsen, het werken in teams toe. Tegelijk groeit ook de taakdifferentiatie: praktijken onderscheiden steeds meer verschillende functies, zoals preventie-assistenten en mondhygiënisten. Ook ontstaan grotere mondzorgcentra die verschillende tandheelkundige disciplines en specialisaties onder één dak aanbieden. Door de schaalvergroting en taakdelegatie is er meer ruimte voor een bedrijfsmatige aanpak. 

Opkomst ketens

Het aantal praktijken dat deel uitmaakt van een keten, is ook in 2020 verder gegroeid, ondanks de coronacrisis, signaleert het rapport. Op dit moment is ruim één op de tien praktijken onderdeel van zo’n keten. Deze ketens richten hun pijlen overwegend op middelgrote praktijken, waarbij het soort praktijk, de potentie en geografische ligging vaak doorslaggevend zijn. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect. De bank verwacht dat de gemiddelde omvang van tandartspraktijken en hun patiëntenbestand zal blijven groeien, terwijl het aantal solisten in de komende jaren verder zal afnemen.

Schaalvergroting

Naast schaalvergroting is sprake van toenemende samenwerking binnen de mondzorg. Grotere mondzorgcentra met verschillende tandheelkundige disciplines en specialisaties onder één dak sluiten beter aan op de huidige zorgvraag en zijn bovendien economisch interessanter. ‘De jonge generatie tandartsen werkt bij voorkeur ook met anderen in zo’n middelgrote of grotere praktijk samen’, zegt Thera Evers, sectorspecialist Medische Beroepen van ABN AMRO. Inmiddels bestaat 46 procent van de beroepsgroep uit vrouwen.

Infographic 'Mondzorg in cijfers in trends 2021'
Infographic Mondzorg 2021 ABN AMRO

Jonge tandartsen

Ook kiest een groeiend aantal jonge tandartsen er niet voor om een bestaande praktijk over te nemen, maar er zelf een op te richten. Dit komt onder meer doordat bestaande praktijken niet altijd voldoen aan hun eisen. ‘Sinds vorig jaar zijn de zogenoemde nul-praktijken, met name opgestart door voormalige zzp’ers, aan een opmars begonnen’, signaleert Evers.

‘Het starten van zo’n praktijk zonder een patiëntenbestand over te nemen, is om verschillende redenen in opkomst. Onder meer de concurrentie van ketens, het tandartsentekort en het vertrouwen van financiers in zulke initiatieven maakt een eigen nieuwe praktijk aantrekkelijk. Een praktijk van ‘scratch’ af opzetten biedt veel kansen, maar er zijn óók risico’s, zoals het vinden van een geschikte locatie en de werving van patiënten. Gedegen marktonderzoek en een goed doordacht plan zijn cruciaal om een praktijk met succes op te zetten.’

‘Nijpend tekort’

ABN AMRO merkt verder op dat het capaciteitstekort in de mondzorg steeds verder toeneemt. Het aantal pensioengerechtigde tandartsen is groter dan de instroom van nieuw afgestudeerde tandartsen. Per jaar stromen 210 nieuwe tandartsen in op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd gaan ongeveer 300 tandartsen met pensioen. Liefst 40 procent van alle tandartsen gaat de komende 10 jaar met pensioen. 

Om het tekort op te vangen, betreden steeds vaker tandartsen met een buitenlands diploma de mondzorg in Nederland. ABN AMRO waarschuwt in de Telegraaf voor een nijpend tekort aan tandartsen. ‘Beroepsorganisaties vragen al langer aandacht voor dit probleem en dringen erop aan het aantal opleidingsplekken te verruimen. Vooralsnog vinden ze echter weinig gehoor in de politiek’, aldus Everts.

Links:

Wilt u ook op de hoogte blijven van Medisch Ondernemen? Schrijf u hier in voor onze  nieuwsbrieven Eerstelijn en Mondzorg

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.