De vijf genomineerden voor de Medisch Contact Communicatieprijs

donderdag 15 juni 2023
timer 3 min

Op LinkedIn kan het publiek alvast een voorkeur aangeven met emoticons. (Foto: Shutterstock)

Vakblad Medisch Contact reikt op 27 juni de gelijknamige Communicatieprijs uit. Onderwerp van de prijs: wie verbeterde de communicatie met patiënten op een manier waar anderen van kunnen leren? Uit de inzendingen selecteerde de Stichting Voorlichting Patiënten vijf aansprekende initiatieven. Op LinkedIn kan het publiek een voorkeur kenbaar maken.

De jury, met als voorzitter René Héman, kiest uit de shortlist drie finalisten, die hun initiatief presenteren tijdens het event ‘Taal in de geneeskunde’ op 27 juni in De Doelen te Rotterdam. De eerste prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 2000. De tweede- en derdeprijswinnaars ontvangen € 1000 en € 500. Op LinkedIn kan het publiek alvast een voorkeur aangeven met emoticons.

De shortlist met nominaties:

AlloMedics

AlloMedics, opgericht door huisarts Abeba Mulugheta, is een platform dat ondersteuning biedt aan huisartsen die vastlopen in de zorg voor patiënten met een taal- of cultuurbarrière. Zo’n patiënt wordt gekoppeld aan een huisarts die dezelfde taal spreekt en met wie een beeldbelconsult kan worden gevoerd. Op dit moment worden meer dan honderd huisartsen ondersteund, meer dan 110 huisartsen zijn aangesloten en AlloMedics levert steun in 47 verschillende talen.

‘We zijn een hulpdienst voor huisartsen en patiënten’, vertelde Abeba Mulugheta in 2021 in MedischOndernemen. ‘Ons doel is om het zorgtraject van de patiënt te verbeteren en te zorgen dat het efficiënter verloopt. Zo willen we helpen om het aantal onterechte verwijzingen naar de tweede lijn en de zorgkosten te verlagen en de ervaren toegankelijkheid tot de zorg te laten toenemen.’ (‘Wij ondersteunen huisartsen en patiënten door gesprekken in de eigen taal te regelen’)

De Twijfeltelefoon

De Twijfeltelefoon startte in 2021 als contactpunt voor vragen over covidvaccinaties. In de eerste maanden na de start raakte de teller aan de 25 duizend belletjes. Inmiddels is de Twijfeltelefoon uitgebreid tot een laagdrempelig informatieplatform over preventievraagstukken zoals de HPV-vaccinatie, bevolkingsonderzoek darmkanker en de griep- en pneumokokkenvaccinatie. Het heeft als doel om de gezondheidskloof te verkleinen door laagdrempelige informatie te bieden.

Stichting Olijf

Een observerende ervaringsdeskundige ex-patiënte vanuit Stichting Olijf is aanwezig bij gesprekken tussen gynaecoloog-oncoloog en patiënte en geeft terugkoppeling aan beiden. Het is een initiatief van Annemijn Aarts, gynaecoloog-oncoloog in het AMC, waarmee de arts-patiëntcommunicatie wordt verbeterd en er meer aandacht is voor de persoonlijke zorgen en behoeften van de patiënt.

Medifoor

Medifoor is een samenwerkingsproject van artsen, patiënten, kunstenaars en communicatiedeskundigen. Het is een onlineplatform met een breed scala aan verhalende illustraties van medische metaforen (mediforen) die gebruikt kunnen worden in de communicatie tussen zorgverleners en patiënten. Het platform is bedacht door kinderarts-infectioloog Charlie Obihara die dit baseerde op de Afrikaanse cultuur waarin verhalen veelal beeldend verteld worden.

Kind Bij de Dokter

Het platform Kind Bij de Dokter is een in 2022 opgericht platform met betrouwbare en toegankelijke informatie over de kindergeneeskunde. Het is samengesteld door medische experts, kinderen, ouders en patiëntenverenigingen. Door middel van podcasts en folders op jeugdjournaalniveau met een combinatie van medische informatie en ervaringsverhalen, wordt op creatieve wijze voorzien in informatiebehoefte van kinderen en ouders.

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.